Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Blocadã“ la DNA?

„Blocadã“ la DNA?

n declinat la DNA în vara anului 2005, „Dosarul Montana“, a ajuns din nou la Politia Neamt • procurorii anticoruptie au avut nevoie de aproape doi ani sã constate cã în cauzã nu existã elemente constitutive ale vreunei infractiuni de coruptie • sase persoane sînt cercetate penal în acest dosar •

Cercetãrile în „Dosarul Montana“ au fost blocate aproape doi ani, timp în care cazul s-a aflat în atentia procurorilor anticoruptie Bacãu. Lucrarea a fost declinatã la DNA Bacãu de cãtre Serviciul de investigare a fraudelor Neamt încã din cursul lunii iunie 2005. Si asta pentru cã, în opinia politistilor nemteni, persoanele vizate ar fi comis fapte de coruptie, prevãzute si pedepsite de Legea78/2002. Cum politistii nu au competentã în a cerceta astfel de fapte, dosarul a fost trimis la DNA Bacãu. Interesant este cã procurorii anticoruptie au avut nevoie de aproape doi ani ca sã realizeze cã în respectiva lucrare nu miroase de nici o culoare a coruptie, drept pentru care au returnat dosarul la Politia Neamt. Asta s-a întîmplat în luna martie 2007, cînd DNA Bacãu le-a sugerat politistilor nemteni sã facã cercetãri sub aspectul infractiunilor prevãzute si pedepsite de Legea societãtilor comerciale. Dosarul a aterizat la Serviciul cercetãri penale care a continuat cercetãrile si a dispus începerea urmãririi penale împotriva a sase persoane cercetate. ÃŽn sarcina celor sase au fost retinute infractiuni prevãzute de Legea societãtilor comerciale. De asemenea, în cauzã s-a dispus efectuarea unei expertize pentru a se stabili un eventual prejudiciu. Fãrã a face prea multe comentarii, un lucru îl putem spune, si anume cã dacã dosarul nu ar fi fost tinut la DNA Bacãu atîta timp, probabil cã acum cercetãrile erau finalizate. De altfel, nu este pentru prima datã cînd se întîmplã acest lucru, alte dosare avînd aceeasi soartã. Adicã au plecat la DNA unde au stat perioade lungi de timp, dupã care au fost returnate pe motiv de inexistentã a vreunei fapte de coruptie.
Cercetãrile în „Dosarul Montana“ au fost demarate de politistii nemteni în primãvara anului 2005, la putin timp dupã ce societatea a intrat în faliment. Concluzia politistilor a fost clarã, si anume cã un grup de interese a dictat soarta societãtii, persoane din conducerea firmei luînd mãsuri dintre cele mai bizare. Astfel, s-a constatat cã un magazin, care a fost vîndut de societatea Montana firmei Premiza (n.n. o firmã cãpusã) apartinea de fapt societãtii Aqua Calor. La societatea Premiza SRL Viisoara actionar este si firma Montana. Initial, procentul a fost de aproximativ 40 la sutã, însã în 2004 procentul a ajuns la circa 5 la sutã.
Premiza fusese înfiintatã cu scopul de a distribui produsele Montana, iar actionari aici au fost atît directori, cît si sefi de servicii ai firmei pietrene. Firma Premiza a fost înfiintatã în anul 1998 si avea ca principal obiect de activitate intermedieri în comertul cu produse alimentare. În ceea ce priveste actionariatul, trebuie precizat cã la început Montana SA a detinut 40% din actiunile Premiza. Ulterior, prin majorare de capital, actiunile Montana SA la Premiza au ajuns cam la 5%. Initial, 60% din actiunile Premiza au fost detinute de persoane din conducerea firmei Montana, printre care si Victor Pãun - director general, si Mihai Stot - director economic. În cursul anului 2004, cei doi directori au renuntat la actiunile detinute la Premiza. O firmã similarã, Edera 2000 SRL, a fost înfiintatã la Roman pe lîngã fabrica de lapte praf ce apartinea tot societãtii Montana. Cele douã firme nu fãceau altceva decît sã distribuie produsele societãtii Montana, în schimbul unui comision situat între 3 si 5 la sutã. Aceste aspecte, precum si altele, au ajuns si pe masa politistilor care au demarat o anchetã la finele cãreia, asa cum ziceam, si-au declinat competenta în favoarea DNA. La acea vreme, politistii opinau cã nu mai putin de 11 persoane care au fãcut parte din conducerea societãtii Montana SA, ar fi comis o serie de infractiuni, printre care abuz în serviciu, luare de mitã, infractiuni prevãzute de Legea societãtilor comerciale si infractiuni pedepsite de Legea 78/2000 (n.n. - privind faptele de coruptie si faptele asimilate infractiunilor de coruptie). Ei bine, nici una dintre aceste fapte nu a putut fi probatã de cãtre procurorii anticoruptie.

Articol afisat de 1794 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective