Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medicamentele, numai cu retetã?

Medicamentele, numai cu retetã?

• presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate opineazã cã toate medicamentele ar trebui eliberate numai pe bazã de prescriptie medicalã • medicii spun le-ar lua extrem de mult timp sã scrie retetã pentru orice produs farmaceutic banal • nici farmacistii nu agreeazã ideea, dar sînt de pãrere cã trebuie sã fie vigilenti în cazul anumitor medicamente •

Accesul prea facil al nemtenilor, ca de altfel al tuturor românilor, la anumite medicamente pe care farmacistii le elibereazã fãrã prescriptie medicalã nu este vãzut cu ochi buni de cãtre unii reprezentanti ai lumii medicale. Automedicatia la care recurg unii bazîndu-se pe reclamele vãzute la televizor, pe propria experientã, ori pe recomandãrile cunoscutilor sau, în cel mai bun caz, pe sfatul farmacistului este incriminatã de multi medici care constatã cã adesea pacientii ajung la ei dupã ce au înghitit medicamente care nu numai cã nu i-au ajutat sã se vindece, ba le-au fãcut mai rãu.
Inspirati de reclame sau sfãtuiti de vecini, oamenii înghit tot felul de medicamente, trecînd usor cu vederea peste posibilele efecte secundare. Unul dintre cei care este de pãrere cã toate medicamentele ar trebui eliberate numai pe bazã de prescriptie este doctorul Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate. Acesta sustine cã în timp ce în multe state europene nu existã medicamente care sã poatã fi cumpãrate fãrã retetã, românii au la dispozitie o listã lungã de pastile, vitamine si suplimente alimentare ori nutritive pe care si le pot procura „la liber“.
De exemplu, avînd în vedere cã sîntem în plin sezon al rãcelilor, foarte solicitate sînt paracetamolul, aspirina, algocalminul, vitamina C, ori tabletele si drajeurile destinate tratãrii iritatiilor cãilor respiratorii. Putini sînt cei care mai merg la medic pentru a trata ceea ce se considerã a fi o banalã rãcealã. Numai cã orice medicament, chiar dacã se elibereazã fãrã retetã, poate avea efecte adverse pentru persoanele cu anumite afectiuni medicale, iar consumul lui în exces poate reprezenta un risc pentru sãnãtate. Multi dintre cei care le cumpãrã nu stiu însã cã unele medicamente pot interactiona cu altele, provocînd probleme grave de sãnãtate. Citind prospectul, ei ar putea afla cã unele produse nu sînt recomandate femeilor însãrcinate, copiilor, persoanelor vîrstnice sau celor care suferã de afectiuni hepatice, renale sau metabolice, în cazul cãrora trebuie evitati anumiti compusi existenti în medicamente. Foarte cãutate sînt pe timpul sezonului rece, dar nu numai, vitaminele si mineralele, suplimentele alimentare etc. Despre o parte dintre acestea nu stim mai nimic, dar am auzit cã li se face reclamã.

Doctorul reclamã

Doctorii sînt de pãrere cã mai ales copiilor nu ar trebui sã li se dea medicamente nerecomandate de medicul de familie sau de propriul pediatru care, cunoscînd starea de sãnãtate a micilor pacienti vor prescrie întotdeauna produsele cele mai adecvate, în doze si cantitãti care sã nu depãseascã anumite limite si sã nu se transforme în inamic al organismului lor. Chiar dacã toti sîntem constienti despre importanta prescriptiilor fãcute de cãtre medic, lipsa de timp si groaza de a sta ore în sir la cozi imense pentru o consultatie de zece minute si o retetã ne determinã sã recurgem la metode rapide de rezolvare a problemei. Mergem la farmacie si luãm medicamente dupã ce ne sfãtuim cu farmacistul.
„Sîntem de multe ori pusi în situatia de a le da pacientilor lãmuriri sau sfaturi despre anumite medicamente pe care le solicitã desi nu au retetã de la medic. ÃŽn cazul celor care nu se pot elibera fãrã prescriptie, nici nu stãm la discutii, pentru cã nu este cazul. Este vorba despre medicamentele psihotrope pe care unii dintre tineri le folosesc pentru a obtine diverse stãri euforice. Astfel de medicamente nu numai cã nu eliberãm fãrã retetã, dar nu le dãm copiilor sau tinerilor care ni se par suspecti. De asemenea, nu eliberãm antibiotice fãrã retetã, pentru cã efectul lor poate fi distructiv. Pînã si un banal algocalmin sau un fasconal, ori un codenal pot face rãu si, ca atare, sîntem extrem de atenti cui le dãm. Nu stiu dacã ar trebui sã fim atît de intransigenti si sã cerem retetã chiar pentru orice medicament, dar farmacistii trebuie sã fie foarte vigilenti si sã nu se lase convinsi de pacienti“, a declarat farmacista Ecaterina Iliesi, patroana farmaciilor Hortensis din Neamt.
Nici medicii nu cred cã se impune eliberarea tuturor medicamentelor numai pe bazã de retetã.
„Ar fi îngrozitor de greu si ne-ar lua extrem de mult timp sã scriem retete pentru fiece medicament banal, cum ar fi cele destinate tratamentului rãcelilor sau durerilor usoare, ori mineralelor si vitaminelor uzuale. Dar pe de altã parte, oamenii ar trebui sã fie constienti cã un medicament este un produs chimic, care le poate face mai mult rãu decît bine. Ca atare, ar trebui sã tinã la sãnãtatea lor si sã îsi gãseascã timp sã meargã la medicul de familie si sã se sfãtuiascã dacã este bine sau nu sã ia un medicament despre care a auzit la televizor cã este panaceu universal. Despre suplimentele alimentare sau nutritive, prefer sã nu mã pronunt, dar multe dintre ele se vînd desi nu sînt avizate de Ministerul Sãnãtãtii“, a punctat doctor Mihaela Covrig, presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Piatra Neamt.

Articol afisat de 1712 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective