Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Securistii, tot în (ne)lumina zilei

Securistii, tot în (ne)lumina zilei

• parlamentarii de Neamt se pronuntã pentru pãstrarea institutiei si continuarea deconspirãrii securitãtii ca politie politicã • Guvernul a elaborat o ordonantã de urgentã prin care CNSAS îsi pãstreazã toate avantajele, cu exceptia atributului de judecãtor: nu va mai da verdict de politie politicã •

Securistii vor continua sã fie scosi la lumina zilei, sustin parlamentarii de Neamt la unison. Liderii principalelor filiale politice din judet s-au declarat convinsi de faptul cã în tara noastrã va continua sã existe si sã functioneze Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii, în ciuda Curtii Constitutionale care a declarat cã legea de functionare a CNSAS contravine Legii Fundamentale a României. Mai mult, politicienii de vazã ai judetului Neamt si-au anuntat sprijinul si încrederea în institutia cu dosarele securistilor. PSD nu este de acord cu desfiintarea CNSAS în pofida Curtii Constitutionale. „Eu personal vãd un pic mai detasat toatã aceastã chestiune pentru cã eu am certificat ORNIS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete, n.r.) pe cinci ani, prin care am acces la informatiile clasificate cu «strict secret». Sînt foarte putini care au acest certificat si îl poti obtine numai dacã treci de toate filtrele, inclusiv ale tuturor serviciilor secrete. Pe certificatul meu au semnat toate cã nu am avut nici o legãturã cu niciunul. Avînd certificatul ORNIS, nu sînt ca politicienii care primesc certificat de la CNSAS si care este valabil doar în ziua în care îl primesc. Al meu e valabil 5 ani. Deci nu sînt atît de pãtimas în problema CNSAS si a dosarelor, cã nu am de ce. Cred totusi cã CNSAS este o institutie care îsi face treaba si care este utilã oamenilor. Nu cred cã trebuie desfiintatã si nu cred cã se va desfiinta. Cred cã se va gãsi o formulã pentru a fi pãstratã“, a declarat deputatul Ioan Munteanu, presedinte al PSD Neamt. Democrat-liberalul Marius Rogin este si el sigur cã viitorul CNSAS se întinde pe multi ani înainte: „CNSAS ar trebui sã rãmînã, ca institutie de sine stãtãtoare. Pînã la urmã, rezultatele ei se rezumã la a arãta anumite fapte ale conationalilor nostri. Judecãtorul suprem ar trebui totusi sã rãmînã poporul român. Nu cred cã se va desfiinta CNSAS. Nu ar fi corect. Poporul român trebuie sã afle totul despre ceea ce a fost politia politicã, cine a fãcut parte din ea, mai ales cã nici o institutie nu mai are sanctiuni pentru politia politicã. Singura sanctiune rãmîne cea moralã, pe care poporul român o aplicã sau nu, în functie de fiecare persoanã“.

„CNSAS nu va mai da verdicte de politie politicã, însã va gestiona în continuare arhivele si dosarele“

Liberalul Serban Strãtilã se înscrie în rîndul celor care vor ca institutia cu dosarele sã existe si de-acum înainte, dar mai vine si cu altã idee: sã se dea dosare la toatã lumea. „ÃŽn nici un caz nu se desfiinteazã CNSAS. Ceea ce doreste Guvernul si Partidul National Liberal - pentru cã ne-am asumat aceastã decizie la Delegatia Permanentã de sãptãmîna trecutã - este sã gãsim forma legalã pentru ca institutia sã îsi continue activitatea. Si asa a apãrut aceastã ordonantã de urgentã, care reglementeazã activitatea CNSAS cel putin pînã cînd legea va fi modificatã în acord cu decizia Curtii Constitutionale. CNSAS nu va mai da verdicte de politie politicã, însã va gestiona în continuare arhivele si dosarele, iar accesul la dosare va fi în continuare permis. Toatã societatea româneascã si-a dorit sã afle cine turna la Securitate si îsi doreste ca fostii turnãtori sã nu aibã acces la functiile publice. Deconspirarea Securitãtii ca politie politicã trebuie sã continue. Personal, sper sã se ia decizia ca toate dosarele sã fie publicate pe Internet si fiecare român sã îti formeze propria pãrere despre acest subiect“, a spus senatorul Serban Strãtilã.
Guvernul a adoptat ieri ordonanta care reglementeazã functionarea CNSAS. Documentul prevede, în afarã de accesul la propriul dosar de securitate, si verificarea, din oficiu sau la cerere, a tuturor persoanelor care ocupã functii de demnitate publicã în stat, prevederi existente si în fosta lege a CNSAS. Vor fi verificati din oficiu presedintele, deputatii, senatorii, membrii Guvernului, primarii, prefectii, directorii SIE si SRI. Verificarea la cerere îi vizeazã pe ceilalti demnitari, de la directorii institutiilor din subordinea Guvernului sau a Parlamentului, pînã la decanii si rectorii universitãtilor si chiar sefii de partide. Verificãrile vor fi fãcute de Directia de Investigatii a CNSAS, care va comunica persoanelor asupra cãrora existã dovezi de colaborare cu securitatea acest lucru. Nu se vor emite decizii de politie politicã, iar comunicãrile Directiei de Investigatii vor avea caracter pur administrativ. Totodatã, acestea vor putea fi atacate în termen de 30 de zile fie la CNSAS, fie în instantã. În ce priveste ofiterii de Securitate, CNSAS va putea da publicitãtii documente si informatii legate de acestia.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective