Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Moartea unui hot de fier vechi

Acum exact o sãptãmînã, într-o minã dezafectatã din Maramures, trei hoti de fier vechi au fost blocati în adîncuri de prãbusirea unor grinzi. Doi au reusit sã iasã. Al treilea, Vasile Balaj, de 48 de ani, a rãmas captiv sub dãrîmãturi. O televiziune aratã pe ecran fila de buletin cu poza celui rãmas prizonier în adîncuri. Un bãrbat supt la fatã, cu o privire hãituitã. Portretul din buletin vorbeste despre un om amãrît, care n-a întîlnit foarte des bucuria de a trãi. Marti, echipele de salvare se aflã la trei metri de cel prins între moloz, grinzi, resturi de anrocamente. Vorbeste. Salvatorii, fosti si actuali mineri, încearcã sã afle amãnunte. Victima sperã. Se plînge cã are din ce în ce mai putin aer. Respirã probabil într-un spatiu limitat. Salvatorii, aflati si ei tot la 200 metri adîncime, pot deveni în orice clipã victime. Se înainteazã prudent. Deasupra, în România, cea de la lumina zilei, se întîmplã diverse. Aflãm cã trimitem trupe, la nivelul unei companii, în Ciad. Cei care au urmãrit vizita presedintelui Sarkozy la Bucuresti, aflaserã mai demult. Din gura presedintelui Bãsescu si din cea a francezului, jovial si multumit cã sîntem „în marile proiecte europene“ alãturi de Franta. Unul din proiectele europene ale Frantei este sã atragã cît mai multe tãri cu trupe militare în Ciad. Tara din centrul Africii, fostã colonie francezã, e bogatã în petrol. Acum e bogatã în sînge pe strãzi. Un rãzboi civil dur si primitiv face sã se spintece frate cu frate. De altfel, seful rebelilor este, înteleg, nepotul presedintelui tãrii. Francezii sînt cu presedintele. Românii, deduc tot din declaratia presedintelui nostru, tin si ei cu „marile proiecte“ ale Frantei.
Fãrã a fi rãzboil civil, presedintele nostru se ceartã cu ministrul de rãzboi, Melescanu. Cicã el si Cioroianu, acesta din urmã ministru al priceperilor externe, ar fi decis de capul lor sã trimitã 120 de militari în Ciad. Seful statului stia doar de doi militari. E limpede cã cineva minte. Mint ministrii liberali sau minte presedintele României? Sesizez doar o neconcordantã. Domnul Bãsescu, a cãrui principalã atributie este legatã de politica externã a României, a declarat ferm, la Cotroceni, la un metru distantã de presedintele Sarkozy cã România îsi va face datoria fatã de decizile Europei si Frantei trimitînd în Ciad „fortã militarã“. Sã însemne, în mintea fostului comandant de navã, fortã militarã doi insi? ÃŽndoi-m-as!
Miercuri, la 200 metri sub pãmînt, hotul de fier vechi Vasile Balaj nu mai dialogheazã cu echipele de salvare. I se vãd picioarele. Nici un sunet. Unii trag concluzia cã a murit. Se înainteazã cu dificultate, cu spaima cã peretii minei pãrãsite se vor surpa. ÃŽn era navetelor cosmice, a Internetului si a operatiilor pe cord fãcute prin calculator si roboti, cu chirurgul la New York si pacientul la Paris, tehnologia e neputincioasã în operatia de trimitere a unui tub cu oxigen, prin peretii pãmîntului, pînã la gura arsã de sete si de lipsa de aer a nefericitului Vasile Balaj. Omul ãsta a coborît sub pãmînt sã fure grinzi de fier pentru a-si întretine familia. Era unica lui sansã. Extrãdat din mina în care a lucrat o viatã, s-a întors la ea ca la o sansã si ca la un mormînt. „Ce-a cãutat a gãsit“, glãsuieste cinic un bucurestean. A cãutat viatã, bani pentru mîncare. A gãsit moarte. Dar poate cã Vasile Balaj n-a murit.

- 2 -

Joi dimineatã. Cãutãrile au fost reluate. Nici un semn cã hotul de fier vechi mai trãieste. Asearã, unii dintre cãutãtori au privit meciul de fotbal Israel-România. Am jucat ca niste mãmãligi. Mutu, singurul jucãtor cu vînã, si-a asumat sarcina si meritul de a face tot. A driblat, a sutat, s-a certat cu arbitrii, a executat loviturile libere. Le-a executat cum trãgeam eu în curtea scolii si nimeream nu poarta, ci turla bisericii. Ceilalti pãreau abia treziti din somn. Israelienii puteau sã ne batã usor cu 3-0. Am scãpat cu 1-0. Salvatorii lui Vasile Balaj sînt lipsiti de entuziasm. Nimeni nu mai crede cã fostul miner e viu.
La suprafatã e o zi de iarnã-primãvãrã. În Parlament, partidele se ceartã pentru scãderea TVA-ului la alimentele de bazã. Unii spun cã mãsura va îmbogãti negustorii de alimente. Altii cã va usura viata amãrîtilor. Viata amãrîtului Vasile Balaj, coborît la 200 metri sub pãmînt pentru a fura fier vechi dintr-o minã pãrãsitã, nu va mai fi influentatã în nici un fel.

Articol afisat de 1549 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective