Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Staretul Iustin, înaintat la rang de arhimandrit de Patriarh

Staretul Iustin, înaintat la rang de arhimandrit de Patriarh

• duhovnicul de la Petru Vodã a fost primit luni, 11 februarie, în audientã, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române • la împlinirea vîrstei de 89 de ani, PF Daniel a hotãrît sã îl înainteze la rangul de arhimandrit • pãrintele Iustin l-a invitat pe întîi-stãtãtorul BOR sã sfinteascã, în aceastã varã, noua bisericã si asezãmintele filantropice ale Mãnãstirii Petru Vodã •

Pãrintele Iustin Pîrvu, proin-staretul Mãnãstirii Petru Vodã, a fost primit de cãtre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la resedinta mitropolitanã din Iasi. ÃŽntîlnirea cu întîi-stãtãtorul BOR, care a avut loc în prima zi a acestei sãptãmîni (luni, 11 februarie), a avut o importantã semnificatie pentru marele duhovnic din Muntii Neamtului. PF Daniel a dorit sã îl felicite la împlinirea, pe 10 februarie, a vîrstei de 89 de ani, prilej cu care a hotãrît sã îl înainteze de la rangul de protosinghel la cel de arhimandrit. Aceastã propunere va fi înaintatã spre aprobare Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. ÃŽn calitate de proin-staret al Mãnãstirii Petru-Vodã, Pãrintele Iustin Pârvu l-a invitat pe Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel sã sfinteascã, în vara acestui an, noua bisericã si asezãmintele filantropice ale acestui lãcas monahal. ÃŽn aceeasi zi, pãrintele Iustin Pîrvu a participat si la sedinta Permanentei Consiliului Eparhial Iasi, unde au fost prezenti vicarul administrativ, consilieri, inspectori si exarhi ai Arhiepiscopiei Iasilor. Membrii Permanentei i-au adresat felicitãri, la aniversarea celor 89 de ani de viatã, si i-au cîntat traditionalul „La multi ani!“. De asemenea, PF Daniel i-a oferit în dar volumul „Comori ale Ortodoxiei“.
Pãrintele Iustin Pîrvu si-a pus întreaga viatã în slujba lui Dumnezeu, pentru credinta sa fãcînd ani grei de temnitã în închisorile comuniste. Dar, încercãrile grele ale vietii nu l-au abãtut de la drumul sãu, ci l-au întãrit în convingerile sale. Desi ajuns la o vîrstã venerabilã, preotul Iustin Pîrvu se simte tînãr si încã mai are de dus la îndeplinire foarte multe planuri, în vremuri de zbucium, cînd spiritul este adesea zdruncinat de cele lumesti. ÃŽntr-o perioadã în care oamenii au tot mai multã nevoie de un sprijin moral, de un sfat întelept, de puterea rugãciunii. Pe care marele duhovnic, cu blîndetea sa, le-a oferit în orice clipã, oricãrui om care, cu sufletul greu, a bãtut la usa sa. „Cum mã simt la aceastã vîrstã? Mã simt cum mã simteam la 25, 30 de ani si mai am destule de dus la bun sfîrsit. Este greu sã dai sfaturi în aceste zile, pentru cã este greu sã te potrivesti acestor vremuri. Este o perioadã de grele încercãri în lumea aceasta a noastrã care cunoaste o permanentã ispitire, cînd dintr-o parte, cînd dintr-alta. Sîntem tot mai slabi, mai obositi, mai tracasati de lumea aceasta interesatã sã descompunã natiunile si viata noastrã. Existã o continuã tendintã de descompunere si o tendintã negativã asupra fiintei noastre spirituale. Solutia este sã ne pãstrãm credinta, în ciuda tuturor greutãtilor“, declara, recent, pãrintele Iustin.
Recunoscut drept urmas al pãrintelui Cleopa, de la Mãnãstirea Sihãstria, Iustin Pîrvu s-a nãscut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Cãlugãreni, judetul Neamt. A participat împreunã cu Divizia 4 Vînãtori de Munte la luptele din cel de-al doilea rãzboi mondial, ajungînd pînã la Don. ÃŽn 1945 a fost arestat si condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se pînã în 1964. „ÃŽmi amintesc cã, la un moment dat, ne-au aliniat pe toti si ne-au întrebat care dintre noi mai crede în Dumnezeu. Am pãsit în fatã si am mai cãpãtat un spor de pedeapsã“, spunea staretul, care a fost încarcerat la Suceava, Vãcãresti, Jilava, Aiud, Pitesti, muncã silnicã executînd în mina de la Baia Sprie.

Articol afisat de 2642 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective