Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VACA LA MUZEU

VACA LA MUZEU

Agricultor bicãjean în Europa

• reprezentantii DADR, APIA si OJCA s-au întîlnit cu fermierii din zona Bicazului, pentru a le prezenta oportunitãtile de finantare oferite de Uniunea Europeanã • cele prezentate nu au avut darul de a-i convinge pe cei care întîmpinã o serie întreagã de impedimente în a-si prelucra si valorifica produsele • „Cum iesi în drum, în tara asta, cum dai de un diavol“, „O sã vedeti cã, peste cîtiva ani, pruncii nostri or sã ajungã sã vadã cum aratã o vacã la muzeu sau la grãdina zoologicã“, au fost doar cîteva din remarcile auzite la sedinta de la Bicaz •

Tãranii din Bicaz, majoritatea oameni în vîrstã, au avut ieri ocazia sã-i întîlneascã, la Clubul Cimentistilor, pe cîtiva dintre reprezentantii titrati ai agriculturii nemtene. Convocarea lor a fost motivatã de lansarea, de cãtre specialistii DADR, APIA si OJCA, a unor oferte sau, mai precis, îndemnuri privind accesarea de fonduri europene în sprijinul agriculturii, zootehniei si agroturismului local. ÃŽnarmati, spre mirarea lumii, cu tehnicã modernã, laptop si videoproiector, cei 3 „corifei“ ai agriculturii judetene, Traian Vararu, Petronel Mancas si Andi Grecu, s-au întrecut în a povesti auditoriului modul în care ar putea sã aducã în casã bani europeni, dacã pohta de progres le-ar da ghes, ca, mai apoi, sã curgã laptele si mierea în fiecare gospodãrie. Totul bine si frumos, pînã, treziti parcã din amortire, tãranii si-au dat sloboadã necazurilor, astfel încît mai marii agriculturii cu greu au putut tine în frîu, pînã spre final, adunarea. „Degeaba veniti si ne spuneti vorbe mari, cã noi stim una si bunã. Munca la cîmp este grea, forta de muncã, îmbãtrînitã, iar produsele agricole n-au cãutare. Dacã se vînd, ni le iau la preturi foarte mici, în bãtaie de joc, asa cã am ajuns sã tinem animalele doar pentru noi. O sã vedeti cã, peste cîtiva ani, pruncii nostri or sã ajungã sã vadã cum aratã o vacã la muzeu sau la grãdina zoologicã“, au comentat unii dintre tãranii Bicazului.
La aceste vorbe, s-au adãugat cele ale lui Nelu Pascãu, din Potoci, care, ceva mai în cunostintã de cauzã, avînd unele mici afaceri, a spus: „Trebuie neapãrat sã se intervinã cumva, pentru cã este jale, domnilor, e jale mare! Cum iesi în drum, în tara asta, cum dai de un diavol, vã spun eu! Cresc animale, cosesc iarba, am si cîteva mici afaceri si prin ce am putut sã trec, numai bunul Dumnezeu stie! Asa cã încurajãrile dumneavoastrã, domnilor specialisti, nu au cum sã mã facã sã mai sper la ceva bun. Am laptele stocat în tancuri frigorifice si se ia curentul. Dau telefon la firma de curent, mi se spune cã a cãzut un brad pe retea. Dacã nu stiati, la noi, în zona Potociului, cad mereu brazi pe retea... Si domnii de la E-ON spun cã o sã vinã curentul peste 2 zile; eu am laptele în tancuri... Vã dati seama ce bucurie?! Sã zicem cã trec peste acest hop si cã am norocul sã nu mai pice reteaua de curent. Mã duc cu laptele la Constanta. Acolo, însã, dau peste laptele olandez, care la ei e subventionat de stat: cum sã pot face eu concurentã la laptele olandez, care e mai ieftin decît al meu, chiar si asa, adus de peste mãri si tãri? La noi, la Potoci, n-avem iarna nici mãcar apã sã dãm la vite! Cã nu au putut fi accesate fondurile europene, pentru cã sîntem, chipurile, de la oras, iar banii de la SAPARD au fost numai pentru sate. Si ce face ministerul, cînd ministrul se ocupã de caltabosi si alte lucruri de acestea, numai bune de crescut bunãstarea la români? Pãi vã spun eu ce face: legi, regulamente, acte normative... Am o brutãrie si, din douã în douã sãptãmîni îmi vine control de la judet, ca sã vadã dacã respect normele europene. Si plãtesc cîte 40 de euro la fiecare control, tot eu, ca sã mã controleze! Dacã as fi mai tînãr nici nu as sta pe gînduri: as fugi unde as vedea cu ochii din tara asta! ÃŽi inteleg pe tineri: nu au ce sã facã aici! E o birocratie, ca sã nu zic o dobitocie, cum nu s-a mai pomenit!“.
Una peste alta, din întreaga dezbatere s-a desprins ideea cã între staff-ul agriculturii de la orice nivel si tãranul de rînd s-a creat o mare prãpastie, care nu va fi depãsitã nici chiar cu asa-zisele proiecte europene dacã specialistul nu va coborî din turnul sãu de fildes pentru a sprijini, concret, pe agricultor.

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective