Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DINAMITA KOSOVO?

DINAMITA KOSOVO?

• politicienii nemteni considerã cã declararea independentei proviciei Kosovo poate genera reactii dintre cele mai periculoase • Ioan Munteanu (PSD): „Parlamentarii UDMR nu aveau ce cãuta acolo; lucrurile pot reprezenta un pericol major pentru integritatea tãrii noastre“ • Marius Rogin (PD-L): „Va fi un motiv de tensiune; europarlamentarii maghiari doresc sã copie modelul Kosovo“ • Serban Strãtilã (PNL): „Nu stiu dacã se creeazã un precedent, dar în mod sigur se creeazã tensiuni; dacã are pozitie contrarã Guvernului, UDMR ar fi bine sã plece de la guvernare“ • Dumitru Badea, seful PRM Neamt: „Este un precedent periculos, cu urmãri imprevizibile în Europa si în întreaga lume“ •

Provincia Kosovo s-a proclamat independentã si ieri si-a desemnat guvern. Guvernul de la Belgrad refuzã sã recunoascã independenta kosovarilor si s-a întrunit ieri pentru a o declara nulã. În tot acest timp, lumea a luat foc. SUA recunosc voalat noua tarã apãrutã pe harta lumii, dupã ce au încurajat nasterea ei. O parte din tãrile Uniunii Europene au salutat noul stat, precum Franta. Altele au declarat cã nu vor recunoaste niciodatã statul Kosovo. Rusia si China s-au declarat la fel, împotriva independentei provinciei sîrbe. La Bucuresti, reactia oficialã a întîrziat, însã mãcar a apãrut. Si este unanimã: România nu recunoaste independenta provinciei Kosovo. Asta desi reprezentanti ai UDMR, partid aflat la guvernare, au fost prezenti duminicã la Pristina, sã vadã cu ochii lor cum o provincie devine stat în stat. Fapt ce i-a fãcut pe diriguitorii natiei sã ia pozitie. În sfîrsit presedinte, premier, parlamentari au cãzut de acord, indiferent de culoarea politicã: Kosovo poate fi un precedent periculos pentru România. Iatã ce spun parlamentarii si oamenii politici din Neamt.
Ioan Munteanu, sef al PSD Neamt si secretar al Camerei Deputatilor, este de pãrere cã trebuie o pozitie fermã a Parlamentului pe aceastã temã. Senatul si Camera Deputatilor au adoptat în decembrie o declaratie comunã de nerecunoastere a independentei kosovarilor, însã aceasta urma sã fie reiteratã asearã, în plen, la ora 19. „Este o chestiune de interes national. ÃŽn orice instantã de drept international se va considera un precedent creat. Deja am auzit astfel de pozitii, atît din afara României, cît si din interiorul ei. Discutia este foarte complexã. Iar prezenta celor doi parlamentari UDMR acolo... Dupã pãrerea mea, taman de aici vine pericolul. Se creeazã un precedent extraordinar de periculos, care va fi acceptat de toatã lumea pînã la urmã. Fãrã sã fiu prãpãstios sau nationalist extremist, cred cã lucrurile pot sã reprezinte si pentru noi un pericol major în privinta integritãtii teritoriale. De modul în care vom sti sã ne comportãm va depinde existenta pe mai departe a statului unitar România. Parlamentarii UDMR nu aveau ce cãuta acolo“, a declarat Ioan Munteanu. Democrat-liberalul Marius Rogin, membru în comisia de politicã externã a României, este si el de acord cu colegul, chit cã sînt adversari politici. „Consider cã atitudinea Kosovo va naste tensiuni în Europa. Si chiar si în Rusia. Proclamarea independentei provinciei Kosovo va fi cu sigurantã un motiv de tensiune pentru multe tãri europene, printre care Franta, Spania, Rusia. Europarlamentarii români de etnie maghiarã au fost acolo dorind sã se informeze si sã copieze modelul Kosovo, lucru care de altfel începe sã se vadã“, a declarat deputatul Marius Rogin.

„UDMR este o organizatie etnicã, croitã pentru a destabiliza“

Liberalii au aceeasi pozitie si nu agreazã comportamentul partenerilor de guvernare din UDMR. Deputatul Dorinel Ursãrescu, membru în grupul de prietenie parlamentarã cu Serbia, a spus cã Guvernul si PNL s-au declarat deja împotriva independentei kosovarilor si îsi mentin aceste declaratii. Iar în privinta celor doi parlamentari maghiari care s-au dus la Pristina sã învete cum se face, Dorinel Ursãrescu a declarat cã nu poate lua în calcul „pozitii izolate, cîtã vreme acestea nu constituie pozitia oficialã a UDMR“. La scurt timp dupã asta, UDMR, prin Marko Bella, a declarat cã România ar trebui sã recunoascã mai repede noul stat Kosovo. Fapt ce l-a determinat pe senatorul Serban Strãtilã sã cearã plecarea maghiarilor din Guvern. „Dacã UDMR are pozitie contrarã Guvernului, ar fi bine sã plece de la guvernare. Ar fi normal si corect. Guvernul si Parlamentul au pozitii oficiale pe tema independentei provinciei si e clar cã nu o vor recunoaste. Personal, mi-as dori sã avem o pozitie chiar mai fermã si sã nu participãm cu nici un fel de trupe în Kosovo. Iar cei doi udemeristi care s-au dus «Ã®n vizitã particularã» cred cã mai bine era dacã se abtineau. Nu stiu dacã se creeazã un precedent prin Kosovo, dar în mod sigur se creeazã discutii si tensiuni. ÃŽn mod sigur, dreptul international este bulversat“, a declarat senatorul Strãtilã. Cei mai vehementi au fost, cum era si de asteptat, cei din PRM. Dumitru Badea, sef al PRM Neamt, dar si fost senator implicat în comisii de apãrare, e îngrijorat cã ungurii din România ar putea profita de ocazie pentru a-si cere autonomia. „Ceea ce s-a întîmplat în aceste zile în Kosovo este într-adevãr un precedent periculos, cu urmãri imprevizibile în Europa si în întreaga lume. Aceastã actiune atenteazã la stabilitatea, si asa precarã, existentã în relatia dintre state. Noi, Partidul România Mare, am atras atentia încã de la înfiintarea UDMR, cã sub masca moderatiei este o organizatie etnicã, croitã pentru a destabiliza unitatea poporului român si integritatea teritorialã a tãrii. Multi români nu-si mai amintesc cã primul care a declarat în urmã cu circa doi ani cã este necesar sã se recunoascã independenta Provinciei Kosovo a fost Traian Bãsescu. Cu toate semnalele trase de PRM, atît Guvernul cît si presedintele tãrii, prin organele abilitate, cum sînt serviciile de informatii, CSAT, au manifestat o condamnabilã atitudine de tolerantã, încurajînd actiunile separatiste, iredentiste, promovate cu consecventã atît de UDMR, cît si de alte organizatii etnice ale maghiarilor, inclusiv paramilitari, care, dupã cîte stiu din perioada în care eram secretar al Comisiei de Apãrare a Senatului, executau antrenamente cu caracter militar inclusiv în judetul Neamt“, a declarat Dumitru Badea.
END

Articol afisat de 1536 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D, OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective