Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iarãsi probleme salariale la Ga-Pro-Co Chemicals

• muncitorii afirmã cã salariul minim de 500 de lei nu este respectat si cã lefurile se dau cu întîrziere • Gheorghe Mosu, liderul sindicatului a declarat cã banii sînt disponibili pe card de ieri si cã cei din conducerea firmei spun cã salariul minim în platã la firmã este de 520 de lei •

Muncitorii de la fostul combinat de îngrãsãminte chimice Azochim, aflat în proprietatea societãtii Ga-Pr-Co Chemicals au din nou nemultumiri salariale. De aceastã datã, pe lîngã întîrzierea plãtii salariilor, s-a adãugat o altã problemã, cea a salariului minim care, spun ei, a rãmas la valoarea de la sfîrsitul anului 2007. „De la 1 ianuarie 2008, salariul minim a fost fixat la 500 de lei. La noi, la Ga-Pro-Co se merge în continuare pe salariul minim de 471 de lei, prevãzut în contractul colectiv de muncã. Acest aspect a fost discutat cu cei din conducere, însã ni s-a spus cã la combinat cel mai mic salariu în platã este de 521 de lei. Noi credem cã ar trebui sã se respecte clar legea si sã se facã modificãrile în ceea ce priveste salariul minim aprobat“, ne-a declarat unul dintre muncitorii Ga-Pro-Co Chemicals. ÃŽn altã ordine de idei, trebuie spus cã în continuare, la Ga-Pro-Co Chemicals se întîrzie cu plata salariilor. Muncitorii au primit vineri fluturasii pentru luna ianuarie, însã nu au încasat lichidarea.
„ÃŽn fabricã, muncitorii necalificati cîstigã si 4,5 milioane de lei, iar sã ajungi ca nici acesti bani sã-i încasezi la timp, înseamnã cã este o problemã. Asteptãm ca astãzi sã se vireze banii pentru ianuarie, cu toate cã ar ma fi douã zile pînã cînd ar trebui sã luãm avansul pe februarie“, a conchis nemultumitul.
Gheorghe Mosu, liderul sindicatului
„Azochim“, a precizat cã problemele salariale au fost rezolvate. „Astãzi (n.n. - ieri) s-au bãgat banii pe card, iar mîine (n.n. - azi) se dau banii pentru transport, pentru concedii. ÃŽn ceea ce priveste problema salariului minim, vreau sã precizez cã au fost niste discutii în acest sens, cîtiva muncitori ridicînd aceastã problemã. Cei de la Resurse Umane au verificat si au spus cã cel mai mic salariu în platã este de 520 de lei“, a declarat Gheorghe Mosu.
Acest ultim aspect va fi elucidat de cãtre inspectorii de la ITM care vor efectua un control la Ga-Pro-Co Chemicals în zilele urmãtoare.
„Conform Hotãrîrii de Guvern 1507 din 2 decembrie 2007, publicatã în Monitorul Oficial din 20 decembrie si aplicatã de la 1 ianuarie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 de ore, salariul minim brut garantat în platã pe care angajatorii sînt obligati sã îl plãteascã este de 500 lei lunar. Angajatorii care nu respectã aceastã hotãrîre riscã sanctiuni drastice. Amenda prevãzutã de legislatia în vigoare pentru o astfel de abatere este de 2.000 lei, iar în cazuri speciale se poate ajunge si la rãspundere penalã“, a declarat juristul Ioan Popescu, seful Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamt. Aceeasi sursã citatã a mai precizat cã o echipã de inspectori din cadrul acestei institutii va fi directionatã spre Ga-Pro-Co Chemicals pentru a efectua un control pe linie de relatii de muncã, dar nu numai.

Articol afisat de 1708 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective