Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un nou tribut plãtit Italiei

Doi copii orfani si o sotie îndureratã,



• un tînãr din comuna Moldoveni a murit duminica trecutã, aproape de Palermo, în Italia, într-un accident rutier • deplasîndu-se cu bicicleta de la muncã spre casã, el a fost lovit de o masinã condusã de un grec • patronul la care lucra a plãtit cheltuielile de repatriere, cifrate la 5.000 de euro • el este hotãrît sã lupte cu justitia italianã pentru a obtine rentã viagerã pentru cei doi copii orfani •

O fetitã de 11 luni si fratele sãu, de opt ani, din Hociungi, comuna Moldoveni, au rãmas fãrã tatã, dupã ce acesta si-a pierdut viata într-un accident rutier petrecut în Italia. Sorin Carabãt, de 33 de ani, a decedat duminicã, 17 februarie, în apropiere de Palermo, în timp ce se întorcea de la muncã. Sotia acestuia, Silvia Carabãt, în vîrstã de 31 de ani, a povestit cã a avut o presimtire sumbrã atunci cînd a constatat cã sotul sãu nu rãspunde la telefon. ÃŽn duminica aceea, femeia n-a reusit sã închidã un ochi de grijile care o copleseau, gîndindu-se cã sotul sãu o va suna a doua zi. Numai cã bãrbatul alãturi de care convietuise 13 ani nu avea sã o mai sune niciodatã. Luni searã, Silvia Carabãt a primit telefon de la patronul unde lucra sotul sãu, acesta dîndu-i cumplita veste. Am ajuns acasã la familia peste care soarta a asezat vãlul negru al doliului. Cu inima împietritã de durere si cu obrajii inundati de lacrimi, femeia îsi strîngea copiii la piept fãrã întrerupere. Denis, bãietelul de opt anisori, cu o politete iesitã din comun pentru un copil de vîrsta sa, a adus cîteva poze cu tatãl sãu, din care privea un bãrbat viguros, cu o privire blîndã, care „era în stare sã ducã în spate povara întregi lumi“, numai sã stie cã familia sa are un trai lipsit de griji. „Patronul pentru care lucra sotul meu mi-a dat cumplita veste. Am crezut cã nu-i adevãrat, a început sã se învîrtã totul cu mine, mergeam prin casã ca si cum as fi plutit, nu realizam, practic, ce se întîmplã cu mine. Patronul lui mi-a spus cã în timp ce se deplasa cu bicicleta spre casã, un grec a dat cu masina peste el. La ora 18.25 i s-a oprit si ceasul de la mînã, iar peste 20 de minute s-a stins. Nimeni nu a avut curajul sã mã sune în seara aceea. Sorin muncea de trei ani la ferma italienilor, cu perioade scurte de absentã, atunci cînd venea acasã în concediu. Am fost împreunã acolo pînã anul trecut, cînd am nãscut-o pe Bianca. Pe 3 martie, Bianca face un anisor, iar Denis primul nostru copil, este în clasa a doua. M-am rugat la Dumnezeu ca amîndoi copiii sã-i semene tatãlui lor si Dumnezeu mi-a ascultat ruga. Este nedreaptã soarta, destinul a fãcut sã dau o viatã si tot destinul a fost cel care a luat o viatã. Sîntem cãsãtoriti de 13 ani, ne-am iubit în toti acesti ani, drept dovadã cã am fost si la bine si la greu împreunã“, a povestit Silvia Carabãt. Aceasta a început sã „depene“ povestea cãsniciei lor, descriindu-l pe Sorin ca si cum ar fi fost lîngã dînsa.

Povestea multor români...

ÃŽn urmã cu nouã ani, pe cînd fiul avea cinci luni, sotul femeii a început sã lucreze în Israel, dupã care a ales sã munceascã în Italia. Alte cupluri se destramã la cîteva luni dupã ce unul din soti pleacã sã munceascã afarã, dupã cum a remarcat sotia lui Sorin, însã cãsnicia lor a fost durabilã si cu timpul s-a închegat si mai mult. „Bianca face un anisor pe 3 martie, Sorin mi-a spus la telefon cã urma sã-mi trimitã pachet pînã la sfîrsitul lunii, cu daruri pentru Bianca si Denis. Mie mi-a spus cã îmi va trimite un cadou frumos, pentru cã pe 14 februarie a fost Ziua ÃŽndrãgostitilor. Si în loc de toate astea, am primit lacrimi si durere. Ne fãceam planuri de viitor, abia plecase pe 14 ianuarie în Italia, dupã ce a stat o lunã în concediu, împreunã cu noi. A spus cã mai munceste pînã la Crãciunul viitor, dupã care se întoarce acasã definitiv. Numai cã destinul crunt a fãcut sã se întoarcã acasã cu ochii închisi pe vecie. Dacã pînã acum nu ne putea vedea, acum Sorin ne vede pe toti trei, este aici, lîngã noi. ÃŽsi cumpãrase deja bilet la avion, pentru 25 aprilie, cînd urma sã soseascã acasã în concediul de Paste. Mã rog acum la Dumnezeu sã fiu sãnãtoasã si sã-mi dea putere sã-mi cresc copiii. Cînd am fost în Italia împreunã, am muncit amîndoi în agriculturã, nu am vrut sã muncesc ca menajerã, lucru de altfel mai usor pentru o femeie, ci am vrut sã fiu cu el. Nu am vrut sã ne separãm în Italia, patronii la care lucram s-au rugat de noi sã ne mutãm definitiv în Italia, însã nu am acceptat, Avem o casã pe care am ridicat-o din munca noastrã si locul nostru era aici, lîngã copii“, a mai spus Silvia Carabãt. Trupul neînsufletit al lui Sorin a ajuns miercuri, 20 februarie, în tarã, cu avionul, toate cheltuielile de transport fiind asigurate de cãtre familia unde acesta lucrase, desi suma s-a ridicat la peste 5.000 de euro. Acesta urma sã fie adus asearã acasã, în comuna Moldoveni. ÃŽnmormîntarea va avea loc sîmbãtã, 23 februarie.

Luptã în justitie

Vãduva a mai spus cã, alãturi de patronii italieni, este decisã sã lupte pentru ca grecul vinovat sã plãteascã pentru cã a lãsat doi copii fãrã tatã. Oamenii pentru care Sorin Carabãt a muncit intentioneazã chiar sã se judece pentru obtinerea unei rente viagere pentru copii. „Tot timpul ne-am descurcat si poate cã, din cauza asta, au fost si oameni invidiosi. Nu-mi pasã ce spune lumea si nu am sã mai plec niciodatã de lîngã copiii mei, chiar dacã am rãmas sã-i cresc singurã. Am surori si cumnate care muncesc în Italia, o sã-mi caut un loc de muncã, cît mai aproape de copiii mei, chiar si în sat, ca sã fiu cît mai mult timp cu ei. Mama a murit de tînãrã si tot timpul mã rugam la dînsa ca acolo, din Ceruri, sã ne ocroteascã pe toti. N-a fost însã sã fie asa, l-a luat si pe Sorin la dînsa. Eu i-am fãcut douã «cadouri» frumoase care îi seamãnã leit si Sorin ne-a pãrãsit. ÃŽsi dorea atît de mult sã vinã acasã, s-o vadã pe Bianca mergînd în picioare...“, a spus, cu glasul sugrumat de durere, Silvia Carabãt. Primarul comunei Moldoveni, Ioan Fuioagã, la fel ca si consãtenii si vecinii bãrbatului decedat, au fost consternati la aflarea vestii. „Era un bun gospodar în sat, un om cu suflet mare. ÃŽn urmã cu vreo doi ani am fãcut o troitã în fata casei lui, era un om credincios si bun familist. Au rãmas doi copilasi fãrã tatã si o sotie cu sufletul cernit. Vom face toate demersurile necesare pentru ca vãduva lui Sorin Carabãt sã beneficieze mãcar de ajutor social, potrivit Legii 416. Regretãm disparitia fulgerãtoare a acestui bãrbat tînãr“, a declarat primarul comunei Moldoveni.
END

Articol afisat de 2004 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective