Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Împuscãturi de 35.000 de euro

Împuscãturi de 35.000 de euro

• partidele de vînãtoare organizate, în 2007, de Directia Silvicã Neamt, s-au soldat cu împuscarea a doi ursi, nouã cerbi si 58 de mistreti • trofeele de urs, un cerb si doi mistreti sînt medaliabile cu aur • majoritatea vînãtorilor au fost din statele Uniunii Europene • vînãtorii spanioli si germani, cei mai interesati de judetul Neamt •

Fauna bogatã a judetului Neamt a fost întotdeauna o atractie pentru vînãtorii de pretutindeni, în special pentru cei din alte tãri europene. Iar acest lucru este dovedit de statisticile Directiei Silvice Neamt, care aratã cã taxele de vînãtoare, provenite de la cetãtenii strãini, au adus anul trecut peste 35.000 de euro. Banii au fost dati atît pentru animalele împuscate, cît si pentru ceea ce a tinut de organizarea partidelor de vînãtoare. „Ne-am obisnuit ca, în ultimii ani, vînãtorii strãini sã ne viziteze. Si în anul 2007 au venit multi vînãtori care plãtesc bani seriosi pentru a-si satisface pasiunea. Toti au fost multumiti de ce au gãsit la noi, mai ales cã multi au împuscat exemplare valoroase. ÃŽn 2007 au fost împuscati doi ursi medaliabili cu aur, precum si doi cerbi si doi mistreti la fel de valorosi“, a declarat inginerul Dorul Bãlut, din cadrul Directiei Silvice Neamt.
Ursii au fost doborîti pe fondurile de vînãtoare de pe Valea Tarcãului si Valea Bicazului. Norocosii vînãtori au fost doi spanioli. Unul dintre acestia a avut noroc, iar a doua zi a împuscat si un lup.
Mãsurãtorile fãcute, conform standardelor internationale, au arãtat cã trofeele au obtinut peste 300 de puncte si, automat, medalii de aur. Ursul împuscat pe Valea Tarcãului, un exemplar bãtrîn, a fost evaluat la 333 puncte, iar exemplarul împuscat pe Valea Bicazului a fost cotat la 398 de puncte. În functie de punctajul stabilit pentru fiecare exemplar, Directia Silvicã Neamt percepe o taxã de vînãtoare. În cazul celor doi ursi, taxa a fost de 5.000, respectiv 7.000 de euro. Pe lîngã acesti bani, vînãtorii mai plãtesc cazarea, precum si tariful de organizare. Cel din urmã porneste de la 15 euro/ zi si poate ajunge la 150 de euro, în functie de complexitatea vînãtorii. Taxa de vînãtoare pentru un urs porneste de la 5.000 de euro si poate ajunge chiar pînã la 20.000 de euro. Toate trofeele de urs evaluate la peste 580 de puncte nu mai pot fi scoase din tarã, ele fiind considerate ca fãcînd parte din patrimoniul national. În celelalte cazuri, vînãtorii pot pãrãsi România cu trofeele obtinute. De exemplu, în cazul ursului, cu blana si craniul, în cazul cerbului, cu coarnele. Cei doi ursi au fost împuscati de doi vînãtori spanioli, unul dintre ei avînd surpriza sã împuste si un lup.
Dacã spaniolii sînt cunoscuti pentru preferinta de a vîna ursi, germanii preferã cerbii, mistretii si cãpriorii. Anul trecut, au fost împuscati nouã cerbi, dintre care doi au fost medaliabili. De asemenea, din cei 58 de mistreti împuscati, douã exemplare au fost medaliabile cu aur. Taxa pentru împuscarea unui cerb pleacã de la 1.500 de euro si poate ajunge la 7.000 de euro. Pînã în acest moment, cel mai valoros cerb împuscat în judetul Neamt a fost cotat la 4.500 de euro.
Mai trebuie spus cã, în cursul anului 2007, Directia Silvicã Neamt a obtinut peste 35.000 de euro de pe urma partidelor de vînãtoare. Suma reprezintã numai pretul trofeelor si a serviciilor de cazare si organizare vînãtoare. Vînãtorii pleacã acasã numai cu trofeele, carnea fiind vîndutã unei firme din Bucuresti. Si din aceastã activitate, Directia Silvicã Neamt a obtinut un venit frumusel.

Cum ajung vînãtorii strãini în Neamt

Asa cum se stie, vînãtoarea este un hobby extrem de costisitor, pe care nu si-l permite oricine. Plecînd de la valoarea armelor de vînãtoare, echipament si taxele ce trebuie plãtite, rezultã cã putini sînt aceia care îsi pot permite sã practice acest sport. De aceea, Romsilva a cãutat mereu sã aducã vînãtori cu bani. Iar acestia nu puteau fi gãsiti decît în afara granitelor. Asa s-a ajuns ca ofertele de vînãtoare din România sã fie prezentate peste granite de anumite agentii de vînãtoare.
„Este relativ simplu, vînãtorii aflînd de oferta noastrã de la agentiile de vînãtoare. Noi anual comunicãm la Bucuresti oferta pe care o avem. De regulã, vînãtorii cautã sã vîneze un anumit exemplar si se adreseazã agentiei. Aceasta se intereseazã si gãseste zona în care se poate vîna ceea ce cautã vînãtorul respectiv. De regulã, vînãtorii cautã sã vîneze exemplare foarte mari. Prin agentiile de vînãtoare au ajuns foarte multi strãini la noi. Unii dintre ei au devenit chiar clienti fideli si vin la noi periodic. De fiecare datã au plecat multumiti“, a declarat inginerul Doru Bãlut, seful Compartmentului vînãtoare din cadrul Directiei Silvice Neamt.
Pe fondurile de vînãtoare ale Directiei Silvice Neamt, care se întind pe o suprafatã de 237.000 de hectare, trãiesc aproximativ 170 de ursi, 80 de lupi, 70 de rîsi si 140 de pisici sãlbatice. În acest moment este deschis sezonul de vînãtoare la lupi, care a început pe data de 15 septembrie 2007 si se va termina pe data de 31 martie. Existã aprobare pentru împuscarea a 6 lupi, doi deja fiind vînati.

S-a încheiat sezonul la mistreti

Vînãtorii amatori de mistreti si-au pus pustile în cui, fiindcã sezonul de vînãtoare la aceastã specie s-a încheiat pe 15 februarie, urmînd sã fie reluat în prima zi din luna august. Si la iepuri s-a închis sezonul la 31 ianuarie, astfel cã, în cãtarea pustii mai pot ajunge, legal, doar pãsãrile sãlbatice, cum ar fi ratele, cocosul de munte, gugustiucii, porumbeii, graurii si sitarii, acestia din urmã fiind considerati o delicatesã de cãtre italienii care participã la vînãtorile organizate în zona noastrã, aducînd bani frumosi în buzunarele organizatorilor. Sezonul de vînãtoare la pãsãri se va încheia pe 15 aprilie, dar pe parcursul întregului an mai pot fi ochite ciorile, cotofenele si gaitele, chiar si vulpile, desi în cazul lor este fixatã cotã de recoltã.
END

Articol afisat de 2472 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective