Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prospectiunile din zona Bicazu Ardelean - Dãmuc vor fi închise

Mina pentru prospectiuni din perimetrul Bicazu Ardelean - Dãmuc, în care zeci de ani s-au tot fãcut sãpãturi în speranta gãsirii de uraniu, va fi închisã pentru totdeauna în baza unei hotãrîri de Guvern. Pentru respectivul obiectiv, inspectorii de la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt lucreazã la dosarul pe baza cãruia se va da avizul de încetare a activitãtii. „Factorii de mediu care ar putea fi afectati de lucrãrile minere rezultate în urma explorãrilor sînt, în mod direct, apa, aerul, solul, populatia si fauna, ultimii doi prin stationare în zona respectivã, si în mod indirect - populatia si fauna, prin consumul a ceea ce creste în zonã, si flora“, a declarat inspector Maria Moldoveanu, din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, citînd un raport de specialitate. Perimetrul de cercetare geologicã a avut ca obiectiv explorarea prin lucrãri miniere si foraje, de la suprafatã si din subteran, a zãcãmîntului uranifer, extinse pe teritoriul celor douã comune. Proiectul tehnic prevede lucrãrile necesare pentru închiderea minei, cu mãsuri necesare de protectie a zãcãmîntului, a stabilitãtii suprafetei si lucrãri de ecologizare a terenurilor afectate de activitate, de redare în circuitul economic initial. Unele dintre galerii sînt surpate si APM Neamt a propus sã nu mai fie deranjate. Pentru celelalte, trebuie acordate fonduri cu care sã se facã lucrãrile aferente. Titular al acestui obiectiv si cel care trebuie sã se ocupe de închiderea si ecologizarea lui este Ministerul Economiei si Comertului. Aceste lucrãri se vor realiza în perimetrul Bicazu Ardelean - Dãmuc, în mai multe galerii. Laboratorul atestat de cãtre Ministerul Mediului a propus închiderea galeriilor prin betonare. Constructiile si amenajãrile de la Bicazul Ardelean apartin domeniului public al statului si sînt în administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, iar terenul aferent este reprezentat de proprietãti particulare si ale Consiliului Local. 7.036 de metri pãtrati apartin oamenilor din zonã, iar 2.700 de metri pãtrati sînt ai Consiliului Local.
Legat de apa de minã, pentru cã din fiecare galerie se scurge un fir, trebuie executate lucrãri de dirijare si evacuare prin canale. Mãsurile propuse de APM Neamt sînt nu foarte multe, dar costisitoare. Pentru realizarea lor, Ministerul Economiei va trebui sã aloce sume importante. Pentru cã nu se stie cît de respectat poate fi un grafic, întrucît fondurile nu existã deocamdatã, termenii de realizare a lucrãrilor sînt destul de evazivi, vorbindu-se de „anul 2009“, „anul 2012“ etc.
END

Articol afisat de 1692 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective