Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

TURBAREA A DAT PE LA BICAZ

• cazul unei vulpi turbate care a fost gãsitã moartã într-un parc din oras a pus pe jar autoritãtile locale si cele judetene • se pare cã sãlbãticiunea a fost ucisã de cîinii vagabonzi • comunitarii ar trebui prinsi si „supravegheati “ • cu uciderea acestora e mai greu • cã-s apãrati de lege •

O vulpe, ce si-a aflat sfîrsitul în parcul de joacã al copiilor din cartierul Mãrceni, a pus pe jar populatia orasului Bicaz. Suspiciunea bicãjenilor, precum cã animalul ar fi fost turbat, a devenit certitudine în urma examenului de laborator efectuat de cãtre specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt. Urmare a unui buletin de analizã emis de DSVSA Neamt în 3 martie, prin care a fost confirmat faptul cã animalul suferea de rabie si la recomandarea conducerii aceleiasi institutii, primarul Bicazului a reactivat Comandamentul Antiepizootic Local, care sã stabileascã mãsurile ce se impun în astfel de situatii.
Din primele date ale anchetei epidemiologice efectuate de cãtre medicul veterinar Corneliu Banciu, reiese cã, în afarã de el, nu mai sînt persoane care sã fi intrat în contact cu animalul turbat. De fapt, în urma unei sesizãri primite de la cîteva persoane din cartierul Mãrceni, medicul Banciu a fost cel care, dupã ce si-a luat toate mãsurile de sigurantã, a ridicat cadavrul vulpii din parc si l-a transportat la sediul DSVSA pe 1 martie. Cu toate acestea, conducerea Spitalului Bicaz a fost atentionatã sã monitorizeze eventualele cazuri de persoane muscate de cîini si sã ia mãsuri urgente în ceea ce priveste efectuarea tratamentului antirabic. Dar cum lîngã vulpea moarã au fost gãsiti cîini maidanezi din cartier, DSVSA a transmis Primãriei Bicaz, tot printr-o adresã, sã organizeze vînarea cîinilor vagabonzi, „colectarea si distrugerea cadavrelor rezultate, prin SC Protan Roman“. Neoficial, se pare cã celor îndrituiti sã punã în aplicare mãsura le cam este fricã s-o facã pe motiv cã ar putea sã declanseze o rãzmeritã localã privind protectia animalelor. ÃŽn aceste conditii, singura solutie ar fi sã se astepte cele 21 de zile, cît dureazã perioada de incubatie în cazurile de rabie, si abia atunci sã se decidã dacã este cazul de alertã.

„Sper sã nu avem cazuri de contaminare în rîndul populatiei“

Primarul Constantin Catrinoiu afirmã cã situatia va fi urmãritã cu responsabilitate si totul se va derula conform regulilor sanitare si legislatiei în vigoare. „Sîmbãtã dimineata, am fost sunat de cãtre un bicãjean si anuntat de existenta unei vulpi moarte în parcul din Mãrceni. Am dispus deplasarea medicului veterinar, doctorul Corneliu Banciu, la locul semnalat, iar acesta a ridicat cadavrul animalului pe care, mai apoi, l-a predat laboratorului DSVSA. Ieri, am primit o adresã de la Directia Sanitar-Veterinarã, prin care a fost certificat faptul cã vulpea era turbatã. Am convocat Comandamentul Antiepozootic si au fost luate primele mãsuri privind acest caz. Sper ca totul sã se tinã sub control si sã nu avem cazuri de contaminare în rîndul populatiei. Din spusele doctorului veterinar Corneliu Banciu, dar si a unor cetãteni, ce locuiesc în vecinãtatea parcului, vulpea a fost ucisã de cîinii vagabonzi, deoarece s-a auzit pe parcursul mai multor ore din noapte lãtrãturi de cîini. „Cred cã a fost o haitã de cel putin 8-10 cîini, deoarece vulpea este un animal deosebit de siret si abil, stiind cum sã se apere în caz de atac. Cît priveste turbarea, aceastã boalã trebuie tratatã cu responsabilitate. ÃŽn cazul animalelor este incurabilã indiferent de specie, dacã nu sînt imunizate împotriva ei. Sperãm ca, printr-o monitorizare corectã a cazului, sã tinem sub control situatia si sã nu mai avem cazuri de îmbolnãvire la om“, a afirmat doctorul Banciu. Referitor la cele spuse de doctor, dar, mai ales, la cele prevãzute în programul stabilit de cãtre Comandamentul Antiepizootic Local, bicãjenii trebuie sã fie prevãzãtori în privinta cîinilor comunitari si sã supravegheze mai cu seamã copiii, pentru a nu intra în contact cu aceste animale fãrã stãpîn. ÃŽn cazul în care sînt muscati trebuie sã se adreseze urgent medicului de familie sau medicului specialist. Un caz similar a fost depistat în urmã cu cîtiva ani în Potoci, dar spre fericirea localnicilor, nu a avut urmãri negative. „Conform unei legi recent intrate în vigoare privind protectia animalelor, cîinii comunitari nu pot fi euthanasiati decît dacã se constatã de cãtre medicul veterinar cã sînt bolnavi. Altfel, trebuie adunati într-un loc special amenajat, unde sã fie îngrijiti. Pentru cã în Bicaz nu existã canisã, cîinii comunitari ar trebui dusi la Piatra Neamt, la un adãpost. ÃŽn ceea ce priveste mãsurile extreme, acestea nu se impun decît dacã în zece zile mai apar cazuri de animale turbate. ÃŽn ceea ce priveste cîinii din gospodãriile populatiei, nu existã nici un risc, deoarece în perioada octombrie-decembrie 2007, acestia au fost vaccinati antirabic“, a precizat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt.

Articol afisat de 1666 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective