Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe Valea Muntelui s-au evitat noi inundatii catastrofale provocate de gheturi

• aceasta este declaratia datã de prefectul Toader Mocanu • actiunea de deblocare a podurilor de gheatã continuã • pînã acum s-au scos din albie 29.555 de metri cubi de ghetari si aluviuni •

Munca dusã toatã sãptãmîna trecutã de mai multe institutii pentru deblocarea ghetarilor de pe cursul Bistritei a dus la evitarea unei noi tragedii de dimensiunile celei petrecute în urmã cu cîteva ierni, la trecerea dintre ani. Atunci, trei tineri si-au pierdut vietile, fiind zdrobiti de ghetarii care au iesit din albie si au ras tot ce au prins în cale. Cam acestea au fost cuvintele prefectului Toader Mocanu, dupã ce din albia Bistritei au fost excavati 29.555 de metri cubi de gheatã si aluviuni. „Activitãtile derulate pentru reducerea volumului de gheatã de pe albia Bistritei au ferit Valea Bistritei de inundatii, pentru cã la sfîrsitul sãptãmînii trecute s-au înregistrat cantitãti importante de precipitatii. Duminicã dimineatã, la ora 4.20, în satul Lunca din judetul Neamt, debitul Bistritei a crescut de la 64 de metri cubi pe secundã la 153 de metri cubi pe secundã. Prin excavarea a zeci de mii de metri cubi de gheatã si aluviuni am salvat de la inundatii zonele Galu, Frumosu, Topoliceni si zona ACH. La Topoliceni, sloiurile de gheatã aveau grosimi de sase metri. Ne-am constituit o echipã, împreunã cu reprezentantul ISU, directorul general al Apelor Siret - Bacãu si de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor si am mers la Ministerul Mediului, unde am mai solicitat fonduri. Nu s-a cheltuit tot ce ni s-a aprobat si important este cã am reusit sã depãsim momentul critic si sã salvãm zonele populate prin aceste degajãri de pe rîul Bistrita“, a declarat prefectul Toader Mocanu. Emil Vamanu, directorul general al Directiei Apele Române Siret - Bacãu a precizat, referindu-se la activitatea intensã desfãsuratã sãptãmîna trecutã de mai multe institutii, cã a fost un model de bunã colaborare între Prefecturã, Directia Silvicã, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Hidroelectrica, Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamt si, nu în ultimul rînd, cu autoritãtile locale.

Deblocãri de aproape 3 miliarde de lei

Starea de normalitate pe cursul Bistritei a fost asiguratã atît prin mãsuri nestructurale, care presupun supravegherea continuã si raportarea fiecãrei date tehnice modificate, cît si mãsuri structurale, adicã alocarea de fonduri pentru interventii si îndepãrtarea efectivã a ghetii din albie. „Am fost la Ministerul Mediului si am solicitat fondurile pe care le-am si primit. Pe lungimea cursului s-au stabilit zonele de interventie pentru fiecare institutie implicatã si Hidroelectrica a intervenit în douã puncte critice. A senalizat albia pe o lungime de 50 de metri liniari si a excavat circa o mie de metri cubi de gheatã sti aluviuni. Directia Silvicã a intervenit la «conurile de dejectie» ale pîraielor Galu si Stejaru cu rîul Bistrita. A scos din albie 2.140 de metri cubi de gheatã si alte aluviuni, iar Apele Române, prin Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamt, a intervenit la confluenta pîraielor Borca si Sabasa cu Bistrita, scotînd 15.300 de metri cubi de blocaje. Actiunea va continua si în zilele urmãtoare“, a declarat inginer Emil Vamanu, director general al Directiei Apele Române Siret - Bacãu.
Pentru astãzi, este în plan sã se intervinã în alte douã puncte critice, respectiv, la confluenta pîraielor Farcasa si Dreptu cu rîul Bistrita.
În primã fazã, pentru aceste lucrãri s-au cheltuit 1,5 miliarde de lei vechi, iar dupã interventia de la Ministerul Mediului, care a dislocat cinci miliarde de lei vechi, s-au cheltuit încã 1,3 miliarde de lei.
Viitura de sîmbãtã dimineatã a venit în douã reprize, prima durînd patru ore si determinînd o crestere de debit pe Bistrita de 150 de metri cubi pe secundã, iar a doua, de circa cinci ore, a determinat un debit usor sub o sutã de metri cubi pe secundã.
ÃŽn momentul de fatã, în judetul Suceava, pe Bistrita, se înregistreazã sapte blocaje, dar care nu ridicã probleme pentru nemteni. „Din aceastã experientã am învãtat cã pe Bistrita trebuie actionat pentru îndepãrtarea blocajelor cînd temperatura creste peste zero grade Celsius si cã trebuie realizate lucrãrile pentru reducerea gradului de risc la inundatii pe acest rîu“, a mai declarat directorul general Emil Vamanu.

Sapte interventii pirotehnice ale ISU, în trei luni

Pentru distrugerea zãporului de pe rîul Bistrita, în sezonul rece 2007-2008, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Neamt au efectuat sapte interventii pirotehnice. Prima dintre acestea a fost efectuatã pe 31 decembrie 2007, în comuna Poiana Teiului, în zona satelor Topoliceni si Poiana Rãchitii. A fost distrus podul de gheatã pe o distantã de 120 de metri, realizîndu-se un canal de scurgere a apei. Nivelul acesteia se ridicase din cauza cresterii dimensiunilor zãporului si, în consecintã, apa se infiltra în beciurile caselor din cele douã sate.
Pentru distrugere s-au folosit 22,08 kilograme trotil, 34 de capse electrice si alte materiale necesare executãrii misiunii. Tot din cauza infiltrãrii apei în beciurile locuitorilor din comuna Poiana Teiului, pe 9 ianuarie 2008, echipa pirotehnicã din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã Neamt a efectuat cea de a doua misiune de distrugere a ghetarilor, pe o distantã de 160 de metri, în satul Poiana Largului. A doua zi, în aceeasi localitate, s-a efectuat încã o misiune de distrugere a ghetii pe o distantã de 150 m. O altã interventie pirotehnicã de distrugere a blocurilor de gheatã formate pe rîul Bistrita, în Poiana Teiului, a fost executatã pe 31 ianuarie, folosindu-se 11,96 kilograme trotil si 12 capse electrice.
Pe 27 februarie, în comuna Poiana Teiului, echipa pirotehnicã din cadrul ISU Neamt a intervenit pentru distrugerea blocajelor de gheatã formate pe canalul de scurgere a rîului Bistrita. Ghetarul a fost distrus pe o lungime de aproximativ 700 de metri liniari. Misiunea prezenta pericol deosebit. Pentru distrugere s-au folosit 25,2 kg trotil, 17 de capse electrice si alte materiale. Pe 28 februarie, s-a intervenit din nou, distrugîndu-se zãporul pe o distantã de 600 de metri liniari tot în comuna Poiana Teiului. De aceastã datã, s-au folosit 18,8 kg trotil, 16 capse electrice si alte materiale necesare executarii misiunii. Ultima interventie a pirotehnistilor din cadrul ISU Neamt pentru distrugerea blocajelor de gheatã de pe rîul Bistrita a fost efectuatã pe 29 februarie, cînd s-a mãrit senalul de scurgere cu încã jumãtate de kilometru, în aceeasi localitate. Pentru toate aceste interventii au fost utilizate circa 140 de kilograme trotil si aproximativ 150 de capse electrice. „Ultimele trei interventii au fost foarte binevenite. Pe lîngã cele trei interventii cu exploziv, prin pulsatii de debit din acumularea Topoliceni, s-a realizat în aval de aceastã acumulare un senal în toatã zona respectivã, combinat cu ochiuri de apã si curgere corespunzãtoare. Asta a fãcut posibil ca tot ce a venit din amonte, gheatã, lemne, garduri si alte materiale, sã tranziteze judetul Neamt fãrã a genera probleme, în ciuda faptului cã în judetul Suceava au fost destule complicatii. Ne bucurãm cã în sezonul rece 2007-2008 fenomenul de zãpor nu a mai creat inundatii sau alte probleme deosebite, a declarat colonelul Ioan Niticã, inspector sef al ISU Neamt.

Articol afisat de 1575 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S.TÃRNÃ, L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective