Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Hai sã vorbim despre copilãrie !“, cu Ion Creangã, la Borca

• timp de douã sãptãmîni, la Borca, învãtãtoarele comunitãtii au desfãsurat, împreunã cu elevii, o serie de activitãti literare si artistico-plastice

În prag de primãvarã, învãtãtorii si elevii claselor I - IV de la Scoala Borca si-au întors gîndurile spre cel care venea pe lume la început de martie 1837, neîntrecutul si originalul povestitor Ion Creangã.
Creatia sa prezintã, cu un farmec de neegalat, o poveste încîntãtoare despre primãvara vietii fiecãrui om - copilãria. Povestile, povestirile si ghidusiile copilãriei ne aduc oricînd bucuria în suflet si citindu-le, fãrã sã ne dãm seama, devenim copii. Poate asta si-a dorit si autorul Creangã. Ca învãtãtori, nu putem trece cu usurintã peste talentul si însusirile didactice deosebite pe care le dezvãluie perioada în care a fost institutor. La întîlnirile pe care le avea cu dascãlii copiilor, venea într-o tinutã impecabilã si le vorbea acestora despre dragostea de breaslã si îi sfãtuia astfel: „Fie-vã dragi, purtati-vã cu ei blînd, învãtati-i cele de folos, si-ti vedea cum are sã vi se umple scoala de bãieti. Nu tineti copiii numai la carte, ci schimbati-le des ocupatia. Jucati-vã cu ei, cãci între copii trebuie sã fii si tu copil. Nu vãrsati veninul, amãrãciunea voastrã asupra copiilor, cã-i pãcat“.
Cîtã valoare au astãzi sfaturile domniei sale!
Acestea sînt doar cîteva motive pentru care învãtãtoarele Bondar Gladiola, Mujdei Artimiza, Bejan Mihaela, Ciubotã Nicoleta, Fedeles Ioana si Alãmîe Dumitrela din cadrul Grupului Scolar „M. Sadoveanu“ Borca au defãsurat pe parcursul a douã sãptãmâni, cu finalizare vineri, 29 februarie 2008, o serie de activitãti literare si artistico-plastice sub denumirea sugestivã „Hai sã vorbim despre copilãrie!“.
Micii scolari au redat prin culoare, utilizînd tehnici diferite, povestile si amintirile lui Ion Creangã realizînd o frumoasã expozitie-concurs. Elevii talentati au interpretat fragmente din opera marelui povestitor prin dramatizãri, joc de rol, monolog, cîntece si teatru de pãpusi. Concursul literar, sub formã de test grilã, a unit un numãr de peste treizeci de elevi dornici sã se întreacã în a-si arãta bagajul de cunostinte privind viata si opera povestitorului. Si nu în ultimul rînd, scolarii au creat versuri, minieseuri, compuneri despre propria lor copilãrie sau inspirate de povestile lui Creangã: „…Anii copilãriei sînt frumosi. Cred cã-i ocroteste o stea norocoasã. …“ (Rosu Andreea, a III-a A), „Eu sunt vulpea cea sireatã/ Si pe urs l-am pãcãlit. /L-am trimis fuga la baltã,/ Fãrã coadã a venit./ Oare ce s-a întâmplat?
Coada unde si-a lãsat?“ (Ungureanu Teodora, cl. a IV-a), „… Mai demult eu eram tare nãzdrãvanã: fugãream gãinile, o speriam pe bunica… dar o nãzdrãvãnie foarte nãzdrãvanã se va afla!“ (Amariei Elvira Maria, cl. a II-a). Parteneri ai activitãtii „Hai sã vorbim despre copilãrie!“ au fost Fundatia „Scriitor Aurel Dumitrascu“ Borca, Centrul de Informare si Documentare al scolii, agenti economici si pãrinti ce au adus un sprijinit financiar necesar premierii copiilor si cãrora doamnele învãtãtoare le multumesc din suflet.

Articol afisat de 3287 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective