Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medici vs. minister

• conducerea sindicatului medicilor existent la Spitalul Judetean a dat în judecatã angajatorul, ministerul de resort, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, pentru nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncã în ceea ce priveste salariul minim pe economie • astfel, în loc de 880, respectiv, 1.000 lei, medicii au în cartea de muncã, 518 lei • cel de al treilea termen al acestui proces s-a judecat vineri, 7 martie, la Tribunalul Comercial •



Medicii Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, reuniti în sindicatul cadrelor medicale superioare al unitãtii sînt nemultumiti si protesteazã fatã de nerespectarea prevederii Contractului Colectiv de Muncã existent la nivel national, conform cãruia, începînd de anul acesta, ar trebui ca în cartea de muncã sã aibã trecutã suma de 1.000 lei, adicã 10 milioane de lei vechi. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Ioan Lazãr (foto), presedintele Camerei Federative a Medicilor din cea mai mare unitate sanitarã din judet, desi de la începutul anului trecut, în baza aceluiasi document încheiat între sindicate si patronate, salariile din cartea de muncã ar fi trebuit sã fie de 880 lei, doctorii Spitalului Judetean au doar 518 lei. Iar gradele, sporurile, salarii de merit, plata orelor de gardã s-a fãcut anul trecut luînd drept bazã de calcul 518 lei, fatã de 880. Anul acesta, baza de calcul este doar jumãtate fatã de cît ar fi corect, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncã.
În consecintã, conducerea Camerei Federative a Medicilor din Spitalul Judetean de Urgentã Neamt a dat în judecatã Ministerului Sãnãtãtii, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si angajatorul, desi acesta se subordoneazã politicii salariele impuse de forul central. Vineri, 8 martie, la Tribunalul Comercial din Piatra Neamt, s-a judecat al treilea termen al procesului intentat de sindicatul medicilor celei mai mari unitãti sanitare din judet. La primul termen, Ministerul Sãnãtãtii nu a depus întîmpinare, ci a solicitat un alt termen, motiv pentru care, conform codului de procedurã a fost decãzut din drepturile procesuale.

Se solicitã plãti retroactive

„Existã cîteva legi care nu se respectã în tara asta. Prima este Constitutia. Pentru doctori si pentru domeniul sanitar ea nu este respectatã. «Cetãtenii sînt egali în fata legii si autoritãtilor publice, fãrã privilegii si fãrã discriminãri», conform articolului 16. Numai cã actualii guvernanti încalcã acest articol din lege. Pe 2 februarie 2007 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 85, Ordonanta de Guvern 23 care se referã la salarizarea si drepturile personalului contractual din unitãtile sanitare publice. Potrivit acestui document, salariul minim pe economie, pentru un program complet de lucru, este de 440 de lei. Iar acesta este diferentiat în functie de coeficientii minimi de ierarhizare, stabiliti pentru diferite categorii de salariati. Pentru salariatii încadrati pe functii care necesitã studii de lungã duratã, coeficientul aplicat este 2, ceea ce înseamnã cã salariul minim este de 880 lei. De anul acesta, minimul brut pe tarã negociat si aprobat este de 500 de lei. Toti privatii au obligatia sã respecte aceastã decizie. Acest lucru este valabil pentru toti salariatii, indiferent cã lucreazã în domeniul privat sau la stat. Contractul colectiv de muncã la nivel national este negociat între patronate si sindicate si printre semnatari este si Ministerul Sãnãtãtii Publice. Avînd în vedere cã acest contract a fost impus angajatorilor privati, în schimb este încãlcat de Ministerul Sãnãtãtii, considerãm diferetierea ca fiind discriminatorie“, aratã doctorul Ioan Lazãr, presedintele Camerei Federative a Medicilor din cadrul Spitalului Judetean Neamt. Sursa citatã sperã ca demersul sã aibã sorti de izbîndã, dat fiind faptul cã existã un precedent în acest sens, creat anul trecut, cînd Sindicatul Liber al ÃŽnvãtãmîntului s-a judecat cu ministerul de resort si a obtinut acest drept. „Noi am cerut instantei sã se aplice acest contract colectiv de muncã unic la nivel national, valabil pentru perioada 2007-2010. Eu reprezint medicii din cadrul Spitalului Judetean, dar dacã vom cîstiga, atunci aceleasi drepturi le vor avea si restul angajatilor. Ca atare, solicitãm plata retroactivã a salariilor si a indexãrilor din 2007, pînã la punerea efectivã în executare a hotãrîrii judecãtoresti. Pe de altã parte, vom cere Ministerului Finantelor sã vireze Ministerul Sãnãtãtii sumele necesare achitãrii acestor diferente de drepturi salariale, pentru a nu greva bugetul Spitalului Judetean. Prin ceea ce fac vreau sã aduc în dezbatere dicriminarea care existã, dezinteresul fatã de tot ce înseamnã sãnãtate. Educatia si sãnãtatea sînt bune numai în anii electorali. Nici un guvern nu a fãcut nimic pentru doctorii din tara asta si sîntem tratati precum ultimii oameni. De aceea, în primele douã luni ale anului, au plecat din tarã peste 9.000 de cadre medicale, din care 2.375 de doctori. Dacã cine ar trebui sã se gîndeascã nu este constient, trag un semnal de alarmã - peste zece ani nu o sã mai aibã cine ne trata“, a declarat doctorul Ioan Lazãr.

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective