Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 10 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Transparenta politicii noastre externe

A trecut practic neobservatã de opinia publicã autohtonã, atît de prompt informatã despre ultima fitã a Monicãi Columbeanu, aceastã stire, strecuratã de unele ziare în numãrul lor din 22 februarie 2008:
„Presedintele si premierul vor trebui sã informeze semestrial Parlamentul cu privire la vizitele în strãinãtate. Initiativa legislativã apartine PRM si a fost aprobatã tacit, ieri, de Camera Deputatilor. (...) Potrivit actului normativ, atît seful statului, cît si premierul vor fi obligati sã rãspundã invitatiei parlamentarilor, în fiecare semestru, de a prezenta mesaje în Legislativ cu privire la problemele de politicã externã, contractele economice încheiate si situatia comunitãtilor românesti din tãrile vizitate“. Presedintele si premierul vor trebui sã dea seamã Parlamentului si, prin asta, românilor, de ceea ce fac în planul politicii noastre externe. ÃŽn dese rînduri, am deplîns firava atentie acordatã de opinia publicã din România evenimentelor de pe scena internationalã, dar mai ales politicii noastre externe. O spunem cu toatã responsabilitatea: absenta unei preocupãri serioase a opiniei publice fatã de politica noastrã externã e mai mult decît o eroare.
E o crimã împotriva interesului nostru national.
Din cel putin douã motive:
1) Înscrierea României în concertul tãrilor democratice face dependentã viata cetãtenilor de rînd de orice tresãrire a scenei internationale.
2) Datã fiind importanta crucialã pentru România a evenimentelor planetare, reactia noastrã la producerea lor si, în general, politica noastrã externã, trebuie sã stea sub permanenta supraveghere a opiniei publice.
Puterea de la Bucuresti e urmãritã de opinia noastrã publicã pînã la cel mai neînsemnat amãnunt în planul politicii interne. Taxa auto a dat Trustului de presã al lui Sorin Ovidiu Vîntu prilejul unei campanii stridente, consumatoare de uriase resurse financiare, amintind în mod strãlucit de campaniile duse de presa bolsevicã împotriva chiaburilor care sabotau constructia socialistã. Decizia Curtii Constitutionale în chestiunea CNSAS a produs un scandal de proportii, gata sã-l depãseascã pe cel iscat cîndva de afirmatia lui Galilei: Si totusi se învîrteste! E foarte bine cã guvernantii sînt supusi unei supravegheri vigilente în declaratiile si actele lor de politicã internã. Cînd vine vorba însã de politica externã, guvernantii pot face ce le trece prin cap. Hotãrîri luate în cea mai deplinã sfidare a transparentei democratice nu stîrnesc nici mãcar un scîncet cînd sînt dezvãluite. Dacã va fi promulgatã, legea ne va apropia si mai mult de comportamentul cerut de o democratie consolidatã.

Articol afisat de 1132 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective