Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COSCIUG RECLAMAT

COSCIUG RECLAMAT

• un cetãtean a reclamat la OJPC Neamt o firmã de pompe funebre din judet • nemultumirea era legatã de un sicriu care s-a dovedit a fi neîncãpãtor • în urma verificãrilor, inspectorii OJPC au amendat firma cu 1.000 de lei pentru lipsa declaratiei de conformitate care include si instructiuni de utilizare a produselor • numai cã, în cazul sicrielor, nu stim care este rostul lor, atît timp cît prezintã mentiunea cã „produsul nu pune în pericol viata si sãnãtatea utilizatorului“ •

O firmã de pompe funebre din Piatra Neamt a fãcut, recent, obiectul verificãrilor inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt ca urmare a unei reclamatii primite din partea unui cetãtean nemultumit. În petitia pe care a fãcut-o, omul se plîngea cã a cumpãrat de la firma respectivã un sicriu pe care a dat o grãmadã de bani si care i-a creat o stare de stres enorm, întrucît s-a dovedit neîncãpãtor. Mai exact, cosciugul nu se putea închide prin atasarea capacului, din cauza pantofilor de mãrimea 44 a defunctului, care nu încãpeau. Dacã pentru o persoanã neimplicatã într-o situatie de acest fel problema poate pãrea hilarã, pentru cel îndoliat care se aflã cu mortul pe laitã si trebuie sã se ocupe de toate cele necesare îngropãrii, asta poate genera un adevãrat soc. Dincolo de implicarea emotionalã si de respectul fatã de defunct, este chiar stresant sã fii la cimitir si sã constati, înainte de a coborî sicriul în groapã, cã acesta nu se poate închide. Exact asa a pãtit reclamantul care, profund marcat de cele întîmplate, a ticluit petitia trimisã la OJPC Neamt.
Numai cã problema pe care a întîmpinat-o el nu tine de firma de la care a cumpãrat sicriul, pentru cã aceasta doar comercializeazã diverse obiecte funerare, printre care si cosciuge, nu le si produce.
Ce e drept, la confectionarea acestor obiecte funerare, fabricantii trebuie sã tinã cont de niste mãrimi standard, de documentatii tehnice fãcute pe baza unor mãsurãtori antropometrice.
„Documentul cu datele tehnice care stau la baza fabricãrii produsului trebuie sã însoteascã declaratia de conformitate a acestuia. Orice produs nealimentar trebuie însotit de instructiuni de manipulare pe care producãtorul este obligat sã le mentioneze, cum, de asemenea, trebuie sã mentioneze metodele de verificare si încercare a produsului. Se mai fac precizãri cu privire la documentatia tehnicã utilizatã la fabricare, la testele efectuate pentru a proba dacã sicriul se închide, dacã nu cedeazã la îmbinãri si pentru ce greutate maximã poate fi folosit. Cu aceastã documentatie trebuie sã plece obiectul de la producãtor cãtre comerciant. De existenta declaratiei de conformitate trebuie sã tinã cont atît producãtorul, cît si comerciantul, acesta din urmã fiind obligat sã punã la dispozitia cumpãrãtorului acest document“, a declarat Nicoleta Nica, purtãtor de cuvînt al OJPC Neamt. Potrivit aceleiasi surse citate, inspectorii care au mers în control la firma reclamatã au verificat dacã produsele pe care le vinde au declaratii de conformitate, dacã sînt etichetate, dacã prezintã specificatii cu privire la materialul din care sînt confectionate etc.
Deoarece sicriele pe care le vindea firma nu erau însotite de declaratii de conformitate si diverse indicatii si instructiuni de folosire din partea producãtorului, firma de pompe funebre a fost amendatã cu 1.000 lei, din care a plãtit numai jumãtate, dat fiind faptul cã a achitat-o în 48 de ore. ÃŽn ceea ce priveste declaratiile de conformitate, în privinta sicrielor nu stim cît de relevantã este mentiunea cã „produsul nu pune în pericol viata si sãnãtatea utilizatorului“.

„Au fost cîteva situatii în care am schimbat sicriul“

Administratorul firmei reclamate din cauza sicrului neîncãpãtor sustine cã nu a mai avut astfel de reclamatii, desi firma sa de pompe funebre functioneazã de cîtiva ani. „Sicriele pe care le vindem sînt fabricate de firme mari, autorizate, din tarã sau sînt chiar importate. Nu am achizitionat niciodatã astfel de obiecte funerare de la ateliere mici. Mã mirã faptul cã persoana care a fost nemultumitã si a fãcut acea reclamatie nu s-a adresat mai întîi nouã. Au fost cîteva situatii în care am schimbat sicriul pentru cã era prea scurt sau prea îngust, fãrã a face nici o obiectiune. Am schimbat îmbrãcãmintea cosciugului, pentru cã asa este normal, iar clientul a achitat doar diferenta de pret a sicriului, nu si alte servicii pe care le-am fãcut în plus. ÃŽmi pare rãu cã a întîmpinat astfel de probleme, dar nu noi sîntem vinovati. Pe de altã parte, ce sã spun, pot apãrea tot felul de nemultumiri, pentru cã în tara asta nu existã o legislatie clarã dupã care sã functioneze pompele funebre“, a declarat administratorul firmei reclamate, care a dorit sã îsi pãstreze anonimatul.
Ineditul unei astfel de reclamatii a fost evidentiat si de cãtre purtãtorul de cuvînt al OJPC Neamt, Nicoleta Nica. „Este prima reclamatie de acest fel pe care am primit-o. ÃŽn urmã cu mai bine de doi ani ne-a reclamat un cetãtean faptul cã mînerele sicriului s-au desprins în timpul transportãrii defunctului de la dric la groapã si nu a lipsit mult ca acesta cã cadã din cosciug. O altã reclamatie legatã de domeniul funerar am cercetat-o anul trecut, cînd un cetãtean care solicitase efectuarea unui cavou si plãtise 50 de milioane de lei vechi pentru aceastã lucrare a constatat cã sicriul nu încãpea în el. Ca atare, firma care executase lucrarea a fost obligatã sã o refacã“.

Articol afisat de 3681 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective