Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EROUL

EROUL

• Iosif Petrisor, din Adjudeni, comuna Tãmãseni, si-a riscat viata salvînd dintr-un incendiu doi bãtrîni dintr-o localitate de lîngã Roma • dupã ce i-a scos pe cei doi bãtrîni din vila cuprinsã de flãcãri, a plecat fãrã sã spunã un cuvînt • desi rãnit, a mers la serviciu • dupã terminarea programului s-a prezentat la spital • carabinierii l-au cãutat cîteva zile pentru a-l felicita pentru gest • Cotidianul „Il Tempo“ l-a numit „Superman din Est“ • autoritãtile italiene vor sã îi rãsplãteascã gestul cu o medalie • mama sa, Maria Petrisor, aflase cã fãcuse ceva, dar nu stia „dacã de bine sau de rãu“ • nu l-a mai vãzut de 13 ani, iar acum îl asteaptã, de Paste, acasã •

Gestul lui Iosif Petrisor din Adjudeni, comuna Tãmãseni, care, cu riscul de a-si pierde viata, a salvat dintr-un incendiu doi bãtrîni din localitatea Maccarese a fãcut înconjurul Italiei. Bãrbatul, care peste o sãptãmînã va împlini 40 de ani, a fost numit de cotidianul „Il Tempo“ „Superman din Est“. ÃŽntîmplarea s-a petrecut în dimineata de 22 februarie. ÃŽn timp ce se îndrepta spre locul de muncã, Iosif Petrisor a observat, în satul Maccarese, situat la circa 20 de kilometri de Roma, o vilã cuprinsã de flãcãri. S-a gîndit cã poate fi de ajutor si, fãrã sã stea pe gînduri, a coborît din masinã. Aflînd cã în locuintã au rãmas blocati Mirella Camillo, de 66 de ani, si sotul acesteia, cu sapte ani mai în vîrstã, a intrat si i-a scos, pe rînd, pe brate. Mai întîi pe bãtrînã. La al doilea drum, a avut ghinion: acoperisul a cedat, iar o grindã, în cãdere, l-a rãnit la piciorul stîng. A reusit sã îl scoatã pe bãtrîn pe un geam. Apoi, fãrã un cuvînt, s-a urcat în masinã si a plecat spre locul de muncã. Desi rãnit, s-a dus la spital abia dupã încheierea programului de muncã si atunci a aflat cã rana pe care o avea la picior era destul de serioasã. Carabinierii italieni l-au cãutat cîteva zile ca sã îl felicite pentru curaj. Primãria localitãtii Maccarese a decis ca tînãrul din Tãmãseni sã fie rãsplãtit cu o medalie. Vestea a ajuns si în comuna natalã a lui Iosif Petrisor, autoritãtile dorind sã îl rãsplãteascã pentru gestul prin care a adus faimã numelui de român.
Iosif Petrisor a absolvit scoala în satul natal, dupã care a urmat cursurile unui grup scolar cu profil CFR, în meseria de mecanic. Înainte sã plece peste hotare, a lucrat cîtiva ani la Depoul Roman, alãturi de tatãl sãu, Petre. La 27 de ani, a pãrãsit România, cu destinatia Franta, dupã care s-a stabilit în Italia, în localitatea Maccarese, angajîndu-se în meseria pentru care se pregãtise, la un garaj de autobuze. Ulterior, si-a luat o a doua slujbã, ca sofer la un depozit de materiale de constructii, în localitatea Fiumicino. Nu este cãsãtorit, iar pe 19 martie va împlini 40 de ani.

Nu si-a vãzut fiul de 13 ani

Vizita reporterului „Monitorul“ la casa pãrinteascã a lui Iosif i-a luat prin surprindere pe membrii familiei Petrisor. Maria, mama eroului de la Maccarese, auzise doar cã fiul sãu a fãcut „ceva“ însã nu stia dacã „este de bine sau de rãu“. La fel de uimiti, fratele lui Iosif, Valentin, în vîrstã de 23 de ani, si vãrul acestuia, Ciprian Petrisor, de 28 de ani, au spus cã Iosif este un om bun, care a ajutat multe persoane pînã acum. „Iosif m-a ajutat foarte mult pînã am gãsit de lucru în Italia. Mi-a oferit cazare si masã, cîteva luni, fãrã a avea vreo pretentie. Nici fratele meu, aflat tot la Roma, nu m-a putut ajuta. Iosif, dacã poate oferi sprijin cuiva aflat la necaz, sare imediat în ajutor. Astfel, i-a dat bani unui om din sat, foarte sãrac, tatã a sapte copii, si i-a gãsit si de muncã în Italia, fãrã a avea pretentii“, a spus Ciprian Petrisor. Mama sa a povestit cã a fost un copil bun la scoalã, dar si un real sprijin în gospodãrie, fiind cel mai mare din cei opt frati, toti bãieti. „O rudã de la Piatra Neamt m-a sunat si mi-a spus cã Iosif ar fi fãcut ceva în Italia, dar nu stia exact ce anume. Eram îngrijoratã, într-un fel, pentru cã nu stiam dacã s-a întîmplat ceva cu el sau a fãcut vreo faptã rea. Fiind cel mai mare dintre frati, i-a ajutat pe toti ceilalti sã-si gãseascã un rost, tot în Italia“, a precizat Maria Petrisor. Aceasta a mai povestit cã nu si-a vãzut fiul de circa 13 ani, de cînd a luat calea strãinãtãtii, dar cã sperã sã vinã acasã, dupã cum i-a promis, pentru sãrbãtorile Pastelui Romano-Catolic, de peste douã sãptãmîni. „Nici pe ceilalti bãieti plecati în Italia nu i-am vãzut de multã vreme, cu exceptia lui Adrian si a lui Iulian, care au venit anul trecut, în august, dar au stat foarte putin. De asemenea, îmi este dor de cei trei nepoti pe care îi am, pentru cã dintre fiii mei doar trei sînt însurati. Pînã acum, niciunul nu mi-a spus cã ar dori sã se reîntoarcã si sã îsi construiascã o locuintã aici“, a mai spus femeia. Maria Petrisor are si o umbrã de tristete cînd se gîndeste la viata printre strãini a fiilor ei, mai ales a lui Valentin, care a trebuit sã renunte la muncã din cauza unei depresii.

Cazul lui Iosif Petrisor - „Superman din Est“ nu este singular. Originar tot din Adjudeni, însã domiciliat în Cartierul Favorit din Roman, Mihai Andrici a salvat de la înec doi copii, la Tel Aviv (Israel), plãtind cu propria viatã gestul altruist. Tragedia s-a petrecut în anul 2002, iar comunitatea evreiascã l-a numit, la vremea respectivã, „Bunul Samaritean“. Un alt tînãr, din satul Recea, comuna Ion Creangã, a încercat, cu un an mai tîrziu, sã salveze victimele unui accident rutier, în Italia, dar a fost lovit mortal de un sofer imprudent.

Articol afisat de 2102 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective