Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Oreion si vãrsat de vînt în scoli

• la Scoala Dochia evolueazã un focar de varicelã, cu 13 cazuri, iar la Grãdinita din Costisa, unul de oreion cu sase cazuri •
• medicii epidemiologi tin focarele sub supraveghere si au impus mãsuri de limitare a numãrului de îmbolnãviri •

Bolile copilãriei fac victime în rîndul prescolarilor si scolarilor din judet. Douã unitãti scolare din judet se confruntã, de la începutul acestei luni, cu focare de varicelã (vãrsat de vînt) si parotiditã epidemicã (oreion). La Scoala Dochia cu clase I-VIII au fost înregistrate 13 cazuri de vãrsat de vînt. Patru dintre cazuri au fost la copii din clasele I-IV, iar nouã, la copii din clasele V-VIII. Cu exceptia unuia dintre copiii mai mari care prezintã o formã mai gravã a bolii si este internat în spital, ceilalti prezintã forme usoare si medii ale afectiunii.
La Grãdinita din Costisa au fost luate în evidentã sase cazuri de oreion, forme usoare ale bolii, care nu pun probleme deosebite.
Fiind anuntate despre aparitia îmbolnãvirilor în rîndul celor trei colectivitãti, cadrele medicale ale Biroului Epidemiologie din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt s-au deplasat în unitãtile de învãtãmînt în cauzã, au demarat anchete epidemiologice si au luat mãsurile care se impun în scopul limitãrii numãrului de îmbolnãviri si distrugerii virusilor responsabili de aparitia celor douã boli.
Vãrsatul de vînt este o boalã infecto-contagioasã acutã a copilului, determinatã de virusul varicelo-zosterian, care se manifestã prin eruptie care apare în valuri pe piele. Boala are o perioadã de incubatie de minimum zece zile si maximum 2, iar la copilul mic nu este obligatoriu sã se manifeste în perioada de debut, cînd îsi fac aparitia preeruptiile. Simptomele maladiei sînt de regulã febra moderatã, durerile de cap si de ceafã. Eruptia dureazã între 7 si 10 zile si poate fi precedatã de febrã. La început, eruptia poate apãrea pe corp, dupã care se extinde pe fatã si membre si are mai multe faze, ajungînd în final la crustã, care se detaseazã usor dupã aproximativ o sãptãmînã, lãsînd în urmã o zonã depigmentatã. Între valurile eruptive, starea generalã a bolnavului este bunã, numai cã senzatia de mîncãrime a eruptiilor determinã neliniste, agitatie sau chiar usoare dureri.
Oreionul este o boalã datã de virusul urlian care se localizeazã cel mai adesea la nivelul urechilor. Boala este infectioasã si se manifestã prin afectarea glandelor salivare, a pancreasului, a sistemului nervos si testiculelor. Perioada de incubatie a maladiei este de 14-18 zile, dupã care se manifestã prin febrã, frison, dureri de cap, dureri musculare si senzatie de durere sub ureche, dupã care apare o mãrire de volum a glandei parotide. Evolutia bolii este mai usoarã la copil, decît la adult, unde în 20-25 % dintre cazuri poate fi afectat sistemul nervos. Bolnavii care prezintã forme usoare ale bolii se izoleazã la domiciliu, iar cei care au complicatii sînt spitalizati. Tratamentul este nespecific, în caz de nevoie administrîndu-se antitermice sau antialgice. În scopul prevenirii bolii, se poate face vaccin, care asigurã imunitate de lungã duratã, chiar pentru toatã viata.
Medicii epidemiologi, care se asteaptã ca de acum sã se înmulteascã numãrul copiilor afectati de bolile copilãriei, au impus triajul zilnic, izolarea la domiciliu a bolnavilor cu forme obisnuite de manifestare, ori la Contagioase, în cazul formelor grave, supravegherea contactilor timp de 21 de zile, curãtenie umedã, aerisire si respectarea regulilor de igienã primarã.

Articol afisat de 2197 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective