Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Preoti mãsurati la decibeli

Preoti mãsurati la decibeli

• mania unor preoti de a da slujbe la tot cartierul deranjeazã oamenii din blocurile învecinate • pînã si Primãria Piatra Neamt a reclamat vecinãtatea zgomotoasã cu Biserica Sfîntul Ioan Domnesc • Garda de Mediu a mãsurat decibelii ultima datã în 2006, acum asteaptã sã fie sesizatã • protopopul Ailincãi spune cã va vorbi cu preotii sã coboare sonorul în difuzoare •

De cele mai multe ori, cînd cele sfinte interfereazã cu cele lumesti, rezultatul nu e tocmai cuser. Iar cînd sfînta slujbã atinge timpanele enoriasilor nu doar live, sub acoperãmîntul sfînt al bisericii, ci si prin difuzoare de mare sau mai micã putere, este posibil sã aparã si urechi care nu apreciazã nivelul ridicat al decibelilor din rugã. Ceea ce în Piatra Neamt se întîmplã de ceva vreme, în jurul mai tuturor bisericilor ctitorite în oras, în functie de cît de rapid a descoperit preotul paroh minunile tehnologice ale acestui secol. Nu se mai mirã nimeni cînd vede cocotate pe zidurile sfîntului lãcas boxe de toate mãrimile. Nici cînd din ele rãzbat muzici crestine. Mirarea apare abia cînd cei care nu mai suportã zgomotul fac reclamatii. Cînd nemultumitii se plîng, ceilalti îi privesc ca pe niste profanatori, sãgetîndu-i pe „necredinciosi“ cu privirile. De aceea, multi din nemultumiti se ascund sub pseudonime cînd îsi spun supãrarea. Necazul rãmîne, însã, indiferent de numele celui care riscã sã fie pus pe toacã.

Înmormîntare cu MP3?

„Vrei sau nu, trebuie sã asculti slujba“, spune un pietrean dispus în ascuns sub numele de Ateu. „Pe zidurile unor biserici, sînt amplasate megafoane sau chiar boxe mari în clopotnitã, pentru a se auzi slujba ce se tine în interior si afarã. Numai cã nu se tine cont cã în blocurile din vecinãtate locuiesc persoane care sînt poate de altã credintã sau care nu doresc sã audã slujba. Sonorul este atît de tare, cã se aude la 2-3 km distantã. Biserica de la Spital, cea catolicã, biserica de la Scoala nr. 3, cea de la Turnul lui Stefan cel Mare, cea de la Kaufland, cea din Dãrmãnesti, biserica de la Borzoghean, care are boxe pînã si în cimitir... Asa cum încercãm sã ne comportãm civilizat, sã nu deranjãm vecinii cu zgomote, asa ar trebui sã se gîndeascã si reprezentantii bisericii. Cine doreste sã asculte slujba religioasã trebuie sã meargã în bisericã si doar acolo sã se audã ceea ce propovãduieste preotul! Nici o autorizatie nu le permite sã dea volumul atît de tare, încît sã ne invadeze spatiul privat“, mai spune omul. Subiectul i-a incitat pe multi pietreni, împãrtiti, desigur, în douã tabere. Imediat au apãrut unii care sustin cã persoanele de altã religie „îsi pot cumpãra cãsti sã asculte ce slujbã vor“ si cã „nu stricã din cînd în cînd sã asculti o slujbã“ fie ea si ortodoxã. Dar parcã mai multi sînt cei care sustin cauza respectului reciproc. „Nu e vorba de credintã sau ateism aici. Este vorba cã nu poti agresa niste oameni prin ceea ce faci. Vrei slujbã, mergi la bisericã. Nu poti forta pe cineva sã asculte ce ai tu de spus“, spune un alt pietrean. „Practicarea unor forme de propagandã religioasã de tip agresiv nu are nimic în comun cu credinta individului care credem cã e ceva intim si tine de sufletul fiecãrui credincios. ÃŽn ultimul timp modernismul si lenea au intrat si în tagma popeascã. Ce ar fi sã faci o înmormantare cu MP3? Moscheile din Istambul practicã asa ceva, crestinii vor ca Sfîntul Duh sã se pogoare la rugãciunea live a preotului“, spune un altul. „Poate nu ne-ar deranja zgomotele de la bisericã dacã popii ar avea bunul simt sã nu foloseascã statia ca sã dea slujbã la tot cartierul! Iisus n-a avut microfon!“. Altii s-au obisnuit deja cu slujbele auzite în baie, în bucãtãrie, în dormitor. Nici cu clopotele nu mai au probleme. Oamenii s-au resemnat si au investit în termopane. Iar cînd în zi liberã somnul le e curmat de dangãt de clopot care rãzbate prin tîmplãria PVC, deschid ochii si zic de dulce. Dupã care, normal, adaugã un „Doamne, iartã-mã!“.

„Si angajatii nostri s-au confruntat cu asta“

Nu doar locatarii blocurilor învecinate au acces la mise transmise live sau de pe casete, ci si angajatii institutiilor amplasate pe lîngã biserici. Inclusiv scoli, cum e cazul Colegiului National „Petru Rares“, situat între douã lãcasuri sfinte. Cînd bat clopotele sau cînd din boxe rãsunã vocea preotului, este o încîntare pentru dascãlii si elevii aflati la cursuri. „Nu cred cã este normal. Vreau sã nu fiu înteles gresit, sînt o persoanã credincioasã, dar stresul indus de atîta zgomot inutil nu cred cã este bun“, spune un dascãl, care a tinut sã nu-i fie dezvãluit numele. Situatia este valabilã si un pic mai sus pe strada Stefan cel Mare, la întîia institutie a orasului, Primãria. Mai vara trecutã, angajatii nu îndrãzneau sã deschidã un geam pe caniculã, din cauza liturghiei care rãzbãtea din boxele bisericii lui Stefan cel Mare. Functionarii spun cu mîna pe inimã cã nu au nimic împotriva celor sfinte, dar nu mai suportã. S-au resemnat la un moment dat cu slujbele auzite în direct în fiecare zi de maslu sau sãrbãtoare. S-au ferit sã mai vinã duminica la ore suplimentare. Dar cînd preotul paroh a început sã le punã în difuzoare melodii religioase care nu au legãturã cu Sfînta Liturghie, n-au mai îndurat. „Am primit foarte multe sesizãri pe aceastã temã. Chiar si angajatii nostri s-au confruntat cu zgomotul si tocmai acesta a fost motivul pentru care am fãcut la rîndul nostru sesizãri la institutiile abilitate sã ia mãsuri. Primãria nu are cadrul legal sã intervinã. Noi nu avem puterea de a efectua mãsurãtori si nu putem lua mãsuri împotriva poluãrii fonice, de aceea ne-am adresat Gãrzii de Mediu. Am trimis atît sesizãri din partea noastrã, cît si cele pe care le-am primit de la cetãteni. Asta încã din vara anului 2007. Nu am primit încã rãspuns. Dat fiind cã în ultima vreme au reapãrut reclamatii cu privire la zgomotul deranjant al boxelor din biserici, ne vom adresa din nou Gãrzii de Mediu si vom anexa din nou reclamatiile oamenilor. Sperãm ca de data aceasta institutia sã efectueze mãsurãtorile si sã actioneze în consecintã“, a declarat Nicoleta Husaru, purtãtorul de cuvînt al Primãriei Piatra Neamt.

Decibeli în plus

Garda de Mediu Neamt, institutie învecinatã la rîndul ei cu o bisericã, spune cã n-a primit nici o reclamatie. Nici acum, nici înainte. ÃŽn vreme ce la Comisariatul Judetean Neamt al Gãrzii de Mediu, purtãtoarea de cuvînt Cristina Miclãus a declarat cã nu s-a înregistrat nici o reclamatie de acest gen, la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, în cursul lui 2006 au fost douã astfel de sesizãri. „Noi am fost solicitati în 2006 în douã cazuri, sã efectuãm mãsurãtori ale nivelului de zgomot la Biserica Sfîntul Ioan Domnesc si la Biserica Sfîntul Gheorghe. La Biserica Sfîntul Ioan Domnesc s-au înregistrat depãsiri la 50% din mãsurãtori, în conditiile în care limita maximã admisã este de 70 de decibeli. La Biserica Sfîntul Gheorghe, unde nivelul maxim este de 50 de decibeli, pentru cã este situatã între blocuri, s-au înregistrat depãsiri la toate mãsurãtorile“, a declarat Monica Isopescu, purtãtor de cuvînt al Agentie pentru Protectia Mediului Neamt. Pentru ca rezultatele controalelor sã fie reale, mãsurãtorile au fost efectuate în zile de sãrbãtoare, cînd în unitãtile de cult aveau loc slujbe religioase.

„Sîntem perfectibili“

Dacã la institutiile competente n-au fost înregistrate reclamatii, au fost în schimb la Protopopiat. Pãrintele protopop Dumitru Ailincãi spune însã cã asta se întîmpla în anii trecuti. ÃŽn ultima vreme, n-a mai fost cazul. „ÃŽntr-adevãr, am avut sesizãri, da, dar niciuna de curînd. Acum cîtiva ani. Eu am discutat cu preotii respectivi, au fost doi reclamati, iar ei si-au însusit recomandãrile. Acum, stiti cum e, pot fi reclamatii obiective, dar pot fi si subiective. Astfel încît e mai greu de stabilit cine are dreptate. Noi, însã, vom cãuta sã luãm mãsuri. Ne gîndim. Sã vedem ce putem face“, a spus pãrintele protopop. ÃŽn opinia acestuia, slujbele la difuzor sînt „un lucru normal“, cã doar a evoluat si Biserica, nu era sã rãmînã în Evul Mediu. „ÃŽnsã si aceste slujbe redate în difuzoare sînt normale numai în anumite momente. Si la un anumit volum, astfel încît sã nu deranjeze“, admite pãrintele Ailincãi. „Nu existã reglementãri ale Bisericii Ortodoxe Române în privinta mãsurilor care se pot lua pe aceastã chestiune, dar tine de bunul simt al fiecãruia. Eu zic totusi sã nu ne facem griji, se va rezolva. Este posibil de corijat. Sîntem perfectibili“, a mai spus preotul protopop.

Articol afisat de 2615 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective