Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Povara centenarului

Povara centenarului

• o romascancã va împlini, peste trei zile, 100 de ani • aceasta trãieste în conditii grele, apãsatã de neputinta de a se misca si de lipsa auzului • primarul Dan Ioan Cãrpusor îi va marca asa cum se cuvine aniversarea duminicã, 23 martie • Directia Generalã de Asistentã Socialã îi va oferi sprijin în hranã si asistentã medicalã gratuitã •

Romascanca Anica Luca va împlini duminicã, 23 martie, un centenar de viatã. Anii au împutinat-o la trup, dar au îmbogãtit-o sufleteste. Din pãcate, însã, acum a ajuns bãtrîneti grele, neavînd pe nimeni pe lîngã ea sã o îngrijeascã si o ajute. Este tintuitã la pat cã, dupã cum ne-a spus, picioarele nu o mai ascultã de vreo 15 ani. Nici auzul nu o mai ajutã. Trãieste dintr-o pensie de 300 de lei. Descoperitã de autoritãti, acestea s-au gîndit sã nu o lase singurã de ziua sa de nastere. Pe 23 martie, primarul Dan Ioan Cãrpusor o va sãrbãtori asa cum se cuvine.
„Mama Anica“, asa cum îi mai spun vecinele de scarã, locuieste într-un apartament din blocul A4 de pe strada Ion Creangã. Am gãsit-o în pat, numãrînd cîtiva lei, care probabil i-au mai rãmas de la pensie. ÃŽncercãrile reporterului Monitorul de a lega un dialog cu Anica Luca au fost aproape în van, pentru cã nu mai aude aproape deloc. S-a scuzat cã nu are nimic în casã, „de pus pe masã musafirilor“. „Acum 15 ani mi-am rupt piciorul si de atunci nu mai pot sã mã misc. ÃŽmi pare bine cã ati venit însã, nu am nici un pahar cu vin sã vã servesc“, a spus, sfioasã, cu bãnutii strînsi în pumn, bãtrînica. Trãieste în conditii modeste. Douã vecine amabile ne-au povestit pe scurt situatia bãtrînei. „Am îngrijit-o timp de un an pe bãtrînã, apoi o nepoatã a fãcut contract cu o asistentã medicalã, care se ocupã, acum, de ea. Anica Luca are o pensie de aproximativ 300 de lei lunar, mai este si neputincioasã, asa cã se descurcã destul de greu. Pînã anul trecut, unicul ei bãiat, Jean Luca, a mai avut grijã de dînsa, însã a murit. Avea 77 de ani. Toti vecinii de pe scarã sînt constienti cã bãtrîna se chinuie, mai ales cã nu stã nimeni, zi si noapte, cu ea, sã-i fie de sprijin“, a declarat Sandra Pãtrut, pensionarã. Aceasta a spus cã zilnic deschide usa femeii, pentru a vedea dacã mai are nevoie de ceva sau dacã nu îi este, cumva, rãu. O altã vecinã, Adriana Bejenaru, a povestit cã, anul trecut, la solicitarea vecinilor, a venit la ea regretatul preot Viorel Mitru. „Am crezut cã dacã i se face Sfîntul Maslu, Anica Luca se va împãca cu cele sfinte si Dumnezeu o va ierta. Iatã, însã, cã bãtrîna i-a supravietuit si preotului Mitru, care a decedat în urmã cu circa douã luni“, a spus Adriana Bejenaru.

Autoritãtilor le pasã

Primarul municipiului Roman, Dan Ioan Cãrpusor, a precizat cã acest eveniment deosebit în viata comunitãtii va fi celebrat asa cum se cuvine, duminicã, 23 martie, datã la care, în urmã cu 100 de ani, Anica Luca a venit pe lume. „Ne mîndrim cu faptul cã o altã cetãteancã a municipiului nostru a ajuns la o vîrstã venerabilã. Multi dintre noi nici nu viseazã la acest «prag». De fiecare datã cînd mi se aduc la cunostintã asemenea evenimente mã simt emotionat, în special în fata bãtrînilor care, în marea lor majoritate, au nevoie de sprijin, dragoste si ocrotire. Autoritãtile locale vor proceda la fel ca si în cazul celeilalte distinse bãtrîne, Casandra Palade, ce a împlinit recent 100 de ani. Anica Luca va fi felicitatã, va primi un mic ajutor, alãturi de florile recunostintei si admiratiei noastre. Pe viitor, dacã aceasta va avea nevoie de sprijin, angajatii Directiei de Asistentã Socialã Roman, în urma unei anchete la domiciliul bãtrînei, vor lua mãsurile care se impun“, a declarat edilul sef al urbei musatine. Sorina Monac, sefa Directiei Generale de Asistentã Socialã (DGAS) Roman a precizat cã a fãcut, deja, o vizitã la domiciliul Anicãi Luca si a constatat cã femeia trãieste în conditii grele. „Bãtrîna a fost înscrisã în evidenta DGAS si va fi monitorizatã atent. Dupã ce aceasta va fi sãrbãtoritã cum se cuvine, va fi cerut acceptul femeii sau a unei rude mai apropiate pentru a fi prinsã în Programul «Masa pe roti», urmînd ca, zilnic, la prînz, sã primeascã hranã caldã, iar la sfîrsit de sãptãmînã, pachete cu hranã rece. Dacã Anica Luca va avea nevoie si de asistentã medicalã, va beneficia si de aceste servicii, în mod gratuit“, a declarat directorul DGAS, Sorina Monac.

Articol afisat de 1742 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective