Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Strabag si-a luat calabalîcul si a abandonat 15 milioane de euro

Strabag si-a luat calabalîcul si a abandonat 15 milioane de euro

• cel mai mare proiect ISPA din judet, în valoare de 15 milioane de euro, s-a încheiat înainte de vreme • contractul între Strabag si Apa Serv a fost reziliat acum trei sãptãmîni • se pare cã austriecii au fost nemultumiti de banii cîstigati • dacã totul va merge strunã, lucrãrile s-ar putea relua • dar cu alt constructor si nu se stie cînd •

Cel mai mare proiect ISPA care se desfãsura în Neamt si care presupunea lucrãri de înlocuire sau prelungire a circa 17 km de retea de apã rece si alti km de retea de canal s-a încheiat înainte de termen. Si asta nu pentru cã s-au finalizat lucrãrile mai devreme decît a fost preconizat, ci pentru cã, asa cum s-a mai întîmplat si în alte cazuri, lucrurile s-au complicat atît de tare, încît firma si-a fãcut bagajele si a plecat. Contractul, care valora circa 15 milioane de euro, încheiat de Compania Apa Serv, în calitate de beneficiar, si firma austriacã Strabag s-a reziliat în urmã cu circa trei sãptãmîni. Au rãmas în urmã semne cã programul a demarat - circa 12 km de retea de apã, fie înlocuitã pe alocuri, dar cu certitudine nici mãcar un metru dat în folosintã, plus o portiune de retea de canal, o nimica toatã în comparatie cu cît era de fãcut. Partea bunã este cã s-a plãtit tot ce s-a fãcut, iar, la despãrtire, austriecii, care din motive mai mult sau mai putin stiute au renuntat la contract, nu au de ce sã fie supãrati pe motiv de muncã fãrã platã. „E o nemultumire personalã cum a tratat Strabag lucrarea din Piatra Neamt. Din nefericire este a doua oarã cînd în Neamt se întîmplã asa ceva. S-au petrecut la fel lucrurile la Agapia, acolo unde firma Diekat a abandonat lucrãrile si a plecat. Sînt firme care par a fi galonate, dar care atunci cînd ajung sã lucreze în România demonstreazã cu totul altceva. Apa Serv va face o informare cãtre noi, pentru a preciza ceea ce se întîmplã în acest caz. Consider cã nu e vina Apa Serv cã Strabag nu si-a onorat lucrarea cîstigatã la licitatie, pentru cã nu-i mai convine cîti bani cîstigã. Existã Ordonanta 34 privitoare la realizarea achizitiilor publice si conform acesteia, se alocã bani în plus la o lucrare deja licitatã doar în cazul în care apar lucrãri noi“, a declarat Vlad Marcoci, presedinte al CJ, cel care a dat de înteles cã supãrarea austriecilor provine de la suma prea micã licitatã.

Lucãrile ar putea fi reluate la... anu’

În urma licitatiei, Strabag a cîstigat lucrarea contra sumei de circa 8,5 milioane de euro pe partea de canal si peste 6 milioane pentru reteaua de apã. Proiectul pe apã ar fi trebuit dus la bun sfîrsit în 20 de luni, iar cel pe canal, în 30 de luni de la data începerii lucrãrilor, care au demarat oficial aprilie 2007, dar practic, pe 4 iunie.
În ciuda tensiunilor ce pãreau a domina la un moment dat relatia dintre Primãria Piatra Neamt si Strabag, oficialii pietreni regretã plecarea austriecilor. Dispute au fost din cauza stãrii proaste în care constructorii lãsau strãzile dupã ce fãcea canalizarea.
Motiv pentru care a si fost amendatã în repetate rînduri. Cea mai mare sanctiune a venit de la Inspectoratul în Constructii si a fost de 250 milioane de lei vechi. „Dacã a fost nevoie de amenzi ca sã iasã bine proiectul ISPA, am fãcut asta. Noi am sprijinit acest proiect de la bun început, avînd în vedere importanta sa pentru municipiu si locuitori. Vom sprijini în continuare proiectul. Consider cã retragerea firmei Strabag este o pierdere, mai ales dacã se va ajunge la întîrzieri în etapele proiectului, însã noi sîntem dispusi sã acordãm tot sprijinul pentru continuarea lui, indiferent cã va fi dus la capãt de Strabag sau de altã firmã“, a declarat primarul Gheorghe Stefan.
Dupã rezilierea contractului, urmeazã inventarierea a ceea ce s-a realizat, receptia lucrãrilor respective, inventarierea materialelor care trebuie preluate de Apa Serv. Apoi, compania judeteanã va trece prin experienta anterioarã, cînd a mai realizat caiete de sarcini, a scos lucrarea la licitatie, evantual va astepta si solutionarea contestatiilor si, poate, în circa un an, se va relua treaba la proiectul ISPA. Pînã atunci trebuie însã refãcute drumurile pe care Strabag a lucrat si care le-a lãsat în nenumãrate rînduri în stare jalnicã. De la firma implicatã nu am reusit sã aflãm o pozitie oficialã.

Articol afisat de 2343 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective