Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SECRETELE POLITIEI, DEZVÃLUITE PE NET

SECRETELE POLITIEI, DEZVÃLUITE PE NET

• un politist nemtean a „scãpat“ mai multe documente secrete pe Internet • minunea a avut loc pe reteaua metropolitanã ODC Ambra • ofiterul a luat acasã informatii din dosare penale si le-a descãrcat în computerul personal • din neatentie, el a lãsat accesul liber utilizatorilor din retea la documentele secrete • acestea au fost interceptate de un ofiter SIPI • politistul s-a ales cu dosar penal si face obicetul unei cercetãri prealabile • este acuzat de neglijentã în pãstrarea secretului de stat •

Un politist din cadul Serviciului de investigare a fraudelor economice Neamt se aflã la grea încercare, dupã ce a reusit sã comitã de departe cea mai mare gafã a anului. Politistul, al cãrui nume nu-l vom face public, a „scãpat“ pe Internet mai multe documente secret de serviciu dintr-o eroare care poate fi fatalã pentru cariera sa. ÃŽnscrisurile cu pricina au ajuns pe reteaua metropolitanã ODC Ambra, la care sînt conectati mai multi utilizatori. Actele au fost „interceptate“ de un ofiter din cadrul Serviciului Intern de Protectie Internã (SIPI) Neamt care a dat „alarma“. Documentele au dispãrut din fisierul care era vizibil celorlalti utilizatori înainte ca el sã fie accesat de alte persoane. Asta nu înseamnã cã lucrãtorul va scãpa de rigorile legii. El s-a ales cu dosar penal, acuzatia care i se pune în sarcinã fiind una deosebit de gravã. ÃŽn paralel, împotriva lui a fost declansatã cercetarea prealabilã care va fi finalizatã dupã ce procurorul se va pronunta cu privire la acest caz. Incidentul a avut loc în urmã cu aproximativ o sãptãmînã cînd politistul a plecat acasã avînd asupra lui mai multe documente secret de serviciu. Intentia omului legii a fost aceea de a munci si la domiciliu la dosarele pe care le avea în lucru. Parte din dosare penale au fost încãrcate pe o dischetã, iar odatã ajuns acasã, politistul le-a descãrcat în calculatorul personal. Utilizator al sistemului ODC Ambra, tînãrul ofiter a fãcut o gafã fenomenalã. El a depozitat informatiile într-un folder aflat, asa cum spun internautii, la „share“ (accesibil pentru toti utilizatorii retelei intranet). Acest lucru înseamnã cã ceilalti utilizatori aveau acces la documentele secrete.

„El a scos din unitate documente cu caracter secret“

Se pare cã, spun anumite persoane din Politia Neamt, ofiterul a realizat gafa si a retras rapid documentele. Cu toate acestea, el ar fi fost „interceptat“ de un ofiter SIPI, care la acea orã naviga si el pe Internet. Alte informatii aratã cã omul nu a realizat ce a fãcut, decît dupã ce a fost interceptat de ofiterul SIPI. Indiferent de ceea ce s-a întîmplat, cert este cã cele întîmplate au fost aduse la cunostinta conducerii Politiei Neamt care a luat mãsurile ce se impun în astfel de cazuri. Inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt, a confirmat cele întîmplate. „ÃŽntr-adevãr, un astfel de incident a avut loc, iar lucrãtorul este politist la IJP Neamt. El a scos din unitate documente cu caracter secret, scopul fiind acela de a-si continua munca la domiciliu. Din neglijentã, ofiterul a postat pe Internet aceste documente. Acest lucru a durat foarte putin, un ofiter SIPI sesizînd aparitia actelor secrete. Cazul face obiectul unui dosar penal, iar împotriva ofiterului a fost dispusã cercetarea prealabilã“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu.
Ofiterul, care are o vechime mai micã de doi ani în munca de politie, a fost încadrat din sursã externã, el fiind de profesie inginer.
Colegii sãi îl apreciazã si nu-si explicã ce s-a putut întîmpla de a cãzut într-o astfel de capcanã. „E încadrat din sursã externã dupã ce a cîstigat un concurs. Este un tînãr cuminte si silitor, care vrea sã învete. De asta s-a ajuns aici. A vrut sã-si continue treaba acasã, iar din gresealã a scãpat acele informatii pe net“, ne-a declarat un coleg de-al politistului în cauzã. Fapta comisã de el a fost încadratã la neglijentã în pãstrarea secretului de stat. Articolul 252 din Codul Penal stipuleazã: „Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie secret de stat, precum si neglijenta care a dat prilej altei persoane sã afle un asemenea secret, dacã fapta este de naturã sã aducã atingere intereselor statului, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani“.

Ce este Hub Ambra?

„Hub” este un fel de router care permite utilizatorilor sã se interconecteze. Toate transferurile de fisiere sînt realizate direct între ei. Acestia pot pune în sectiunea „share“ foldere din care ceilalti useri pot sã ia la rîndul lor informatiile disponibile. Este necesar un minim de „share“ pentru a se permite conectarea pe hub-uri. ÃŽn functie de hub-uri e posibil sã se cearã mai mult sau mai putin. Pentru a introduce la „share“ anumite fisiere care pot contine poze, muzicã, filme sau orice altceva, utilizatorul îsi dã acceptul. El trebuie sã parcurgã anumiti pasi pînã cînd ceilalti utilizatori pot sã acceseze ceea ce oferã la schimb. ÃŽn cazul nostru, se pare cã politistul a descãrcat documentele de pe dischetã, direct în fisierul „share“.

Articol afisat de 3920 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective