Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ziua Mondialã a Apei, marcatã cu „bors“ de gunoaie

• „Borsul de aval“ se realizeazã utilizînd trei pet-uri, una-douã sticle, 200 grame de pungi sau hîrtii, douã-trei ghete, patru-cinci sireturi tãiate mãrunt, un litru de untdelemn sau motorinã...

Ziua Mondialã a Apei, 22 martie, este sãrbãtoritã astãzi, 22 martie, prin diverse actiuni care au menirea de a constientiza populatia cã resursa naturalã vitalã pentru viatã trebuie pãstratã curatã si utilizatã în mod rational. Reprezentantii Apelor Române au venit în întîmpinarea constientizãrii populatiei cã apa trebuie pãstratã curatã prezentînd o „retetã“ de bors, care nu este altceva decît ceea ce înseamnã o apã poluatã. „Borsul de aval“ se realizeazã utilizînd trei pet-uri proaspãt culese, una-douã sticle, 200 grame de pungi sau hîrtii, culese de curînd, douã-trei ghete sau ambalaje, patru-cinci sireturi tãiate mãrunt, un litru de untdelemn sau motorinã, recoltate de la suprafata apei. Se preparã punînd sticlele, pet-urile si pungile proaspãt recoltate la macerat, cîteva ore, pentru aromã si buchet. Se lasã la foc mic timp de zece minute, în timp ce se toarnã fãrã moderatie untdelemn. Se condimenteazã cu sireturi tãiate mãrunt, asortate cu ghete rondele. Amestecul se lasã la rãcit si se serveste, cu prietenii, pe malul unui rîu sau lac. Dupã prezentarea retetei, reprezentantii SGA mai precizeazã: „Consumul excesiv de bors afecteazã grav sãnãtatea! Tocmai de aceea trebuie sã pãstrãm apele curate“.
Ieri, în cadrul unei conferinte de presã, inginer Emil Bostan, directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt a declarat:
„Pornim de la premiza cã apele reprezintã o sursã naturalã regenerabilã, vulnerabilã si limitatã, element indispensabil pentru viatã si societate, materie primã pentru activitãti productive, sursã de energie si cale de transport, factor determinant în mentinerea echilibrului ecologic. Apele fac parte din domeniul public al statului si reprezintã un patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat si apãrat ca atare“. Printre actiunile desfãsurate de SGA Neamt, se numãrã degajarea sectiunii albiilor de vegetatie lemnoasã pentru asigurarea tranzitãrii volumelor de apã ale viiturilor. Anul trecut, s-a îndepãrtat vegetatie de pe 23 de kilometri de cursuri de apã, în special în localitãti. Au fost recalibrate albiile unor cursuri de apã în zone unde se producea frecvent inundarea riveranilor. „Pentru protectia sãnãtãtii populatiei si eliminarea disconfortului creat riveranilor de deseuri de tip PET, care ajung pe malurile cursurilor de apã si în acumulãri dupã fiecare viiturã, personalul SGA Neamt colecteazã anual peste douã tone de astfel de deseuri“, a mai spus directorul Emil Bostan.
În luna februarie 2008, au fost executati peste 20.000 de metri cubi de terasamente pentru calibrarea albiei rîului Bistrita pe sectorul Borca - Poiana Teiului, pentru degajarea unor grinduri de balast din mijlocul albiei, care dirijau apa cãtre maluri, producînd eroziunea terenurilor agricole, afectînd obiective social-economice si în special gospodãrii ale populatiei.

Articol afisat de 1412 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective