Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O manevrã reusitã

Întîmplãrii de vineri seara de la Aeroportul Otopeni i s-au dat numeroase interpretãri de atunci încoace. În mod obisnuit, iesirile lui Traian Bãsescu nasc o sumedenie de supozitii, avîndu-si izvorul în disponibilitatea personajului de a contrazice socant tot ce se atribuie, de regulã, unui sef al statului: echilibru, detasare, întelepciune, privirile atintite spre obiective istorice din viitor, dar mai ales superioritate. Acea superioritate cerutã de înaltele responsabilitãti ale functiei si care, prin asta, nu îngãduie unui sef de stat tãvãlirea pe podelele cocinei.
Interventia de vineri seara a avut menirea de a stîrni un freamãt iscoditor mult mai mare decît de obicei din trei motive: 1) A fost neasteptatã. 2) A fost fãcutã la întoarcerea de la Consiliul de primãvarã al UE, reuniune unde s-au dezbãtut chestiuni majore pentru soarta României. În loc de a ne vorbi despre ele, Traian Bãsescu s-a complãcut într-un pamflet ieftin, de absolvent de Scoalã Militarã. 3) A lãsat impresia unei izbucniri de moment, izvorîtã dintr-o tulburare de pe parcursul cãlãtoriei cu aeronava.
S-au dat asadar, acestui moment - dupã opinia mea exagerat de cãtre Trustul de presã al lui Sorin Ovidiu Vîntu - felurite interpretãri.
De la cele rãuvoitoare (presedintele s-a întrecut cu paharul pentru a mai îmblînzi plictiseala unui drum Bruxelles-Bucuresti) pînã la cele tinînd de teoria conspiratiei (în avion, Traian Bãsescu a fost incitat împotriva presei de cãtre vreun consilier).
O interpretare cît de cît adecvatã a acestui moment e imposibilã în afara unei raportãri la trãsãtura de esentã a politicianului Traian Bãsescu. A trecut neobservatã o remarcã fãcutã hodoronc-tronc de Traian Bãsescu la decernarea premiilor VIP: pentru domnia sa conteazã doar voturile!
În mai multe rînduri, domnul presedinte s-a exprimat ca adept al tezei potrivit cãreia în politicã are importantã doar victoria electoralã. Crez eminamente de lider populist, acesta vrea sã spunã cã pentru un conducãtor conteazã doar ajungerea si supravietuirea la putere. N-are importantã cã pentru acest scop (meschin în ultimã instantã) sacrifici totul: moralã, familie, bun simt, amici, interese nationale. Important e sã fii în sondaje pe primul loc si, în ultimã instantã, sã cîstigi un al doilea mandat.
Sub semnul acestui ideal de viatã si activitate, Traian Bãsescu e dependent de sondaje. În fiecare moment din anii de mandat, domnia sa a avut drept principalã preocupare cea de a nu pierde puncte. Cã o astfel de preocupare face primul mandat prezidential al lui Traian Bãsescu de o sterilitate înfricosãtoare e altã poveste. Povestea asupra cãreia trebuie sã ne concentrãm spune cã tot ceea ce face Traian Bãsescu se poate explica prin aceastã manie cancerigenã a sondajelor. Dacã ar fi sã dãm crezare unor zvonuri devenite stiri, Traian Bãsescu a aflat din sondajele fãcute de Serviciile Secrete, cã a pierdut în ultimul timp o zestre pretioasã.
Se impunea, asadar, o manevrã socotitã (de domnia sa) ca aducãtoare de puncte electorale. Cea de a crea un nou conflict artificial. Conflictul cu presa. Si, judecînd dupã reactia istericã a unor lideri de opinie, manevra i-a reusit!

Articol afisat de 1467 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective