Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COCOSATI DE BOLI

COCOSATI DE BOLI

• circa 300.000 de nemteni au fost înregistrati anul trecut ca noi cazuri de îmbolnãvire • procentual este vorba de circa 65% din populatia judetului • bolile aparatului respirator conduc în top • leziunile traumatice si otrãvirile au fãcut 7.638 de victime, iar afectiunile sistemului nervos si tulburãrile mintale au îmbolnãvit 7.219 persoane • medicamentele necesare tratãrii celor 104.012 bolnavi internati în spitalele din judet, au totalizat 93,647 miliarde de lei vechi •

Nemtenii, locuitori ai unui judet fruntas la sãrãcie, somaj si salarii mizere, au de luptat din ce în ce mai mult cu boala. Conform
statisticilor întocmite de cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã, pe baza datelor raportate de cãtre medicii de familie, în cursul anului 2007, au fost înregistrate în judet 296.866 de cazuri noi de îmbolnãvire. Cum populatia efectivã a judetului este de aproximativ 450.000 de locuitori, considerîndu-se cã aproximativ 100.000 de persoane se aflã în strãinãtate, la muncã, rezultã cã, anul trecut, 65% dintre nemteni au ajuns la medic, necesitînd investigatii si tratament pentru bolile care i-au „rãpus“. Dintr-un clasament al afectiunilor care au fost cel mai des diagnosticate în rîndul nemtenilor, reiese cã bolile aparatului respirator au îmbolnãvit cele mai multe persoane - 120.000. Cu astfel de probleme s-au confruntat nemtenii care fac parte din categoriile de vîrstã 5-14, respectiv 15-64 de ani. 27.476 locuitori din judet au necesitat consult si tratament de specialitate din cauza afectiunilor la nivelul sistemului osos, muscular si al tesutului conjunctiv (de sustinere si protectie care face legãtura între organe sau cu celelalte tesuturi). 24.875 nemteni au fost tratati de specialisti, fiind diagnosticati cu boli ale aparatului digestiv. Afectiunile aparatului genito-urinar au creat disconfort la 21.315 persoane. Bolile infectioase si parazitare au generat probleme majore de sãnãtate la 17.886 nemteni, cei mai multi dintre acestia fiind copii din categoria de vîrstã 5-14 ani. 17.233 nemteni au descoperit anul trecut cã au grave probleme ale aparatului circulator, motiv pentru care au necesitat tratamente de specialitate efectuate sub supraveghere medicalã intraspitaliceascã.

Stãm prost si cu nervii

Afectiunile pielii si ale tesutului subcutanat au rãpus anul trecut 13.769 locuitori ai judetului, care au necesitat tratament în acest sens. Bolile endocrine, de nutritie si metabolism au afectat anul trecut 11.871 nemteni, aici fiind inclusi si bolnavii de diabet.
Afectiunile ochiului si anexelor sale au trimis la doctor 10.046 persoane în 2007. Leziunile traumatice si otrãvirile au fãcut, anul trecut, 7.638 de victime, iar 2.377 nemtence au avut complicatii ale nasterii si lehuziei. Alte afectiuni care au creat pentru prima datã neplãceri au fost acelea ale urechii si apofizei, bolile de sînge, tulburãrile imunitare. Bolile sistemului nervos si tulburãrile mintale si de comportament au afectat 7.219 persoane, cele mai multe dintre acestea fiind adulti activi si pensionari.
„Dupã cum se observã din statisticile medicale, în utimii ani starea de sãnãtate a nemtenilor s-a degradat semnificativ. Edificatoare în acest sens sînt si rezultatele investigatiilor efectuate în cadrul Programului national de evaluare a stãrii de sãnãtate care a început de la 1 iulie 2007. Cu acest prilej, foarte multe persoane care se considerau perfect sãnãtoase au avut neplãcuta surprizã sã constate cã suferã de boli grave precum diabet, boli ale aparatului circulator, afectiuni renale, cancer, ori cã prezintã risc major pentru astfel de boli. Consumul excesiv de alcool, fumatul, un regim de viatã dezordonat, neglijarea tratamentului prescris si lipsa unui regim alimentar adecvat determinã cresterea numãrului de afectiuni hepatice, pulmonare si de metabolism. Multe dintre afectiunile grave sînt descoperite la tineri cu vîrste de peste 30 de ani, aflati în activitate si sînt puse pe seama stresului“, a declarat doctor Daniela Marcoci, director adjunct al Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt.
Conform statisticilor, anul trecut, contravaloarea tratamentelor de care au beneficiat peste 104.012 de bolnavi internati în cele sapte spitale din judet a fost de 93, 647 miliarde de lei vechi. Mai bine de jumãtate din suma respectivã, adicã 49,715 miliarde de lei vechi, reprezintã cheltuielile cu medicamentele efectuate anul trecut de cãtre Spitalul Judetean de Urgentã, cea mai mare unitate sanitarã din judet, unde sînt tratate cazurile cele mai grave. Pentru a-si trata pacientii internati, Spitalul Roman, cea de a doua unitate sanitarã din Neamt, ca mãrime, a utilizat medicamente în valoare de 25,603 miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective