Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ultimii... europeni

• sãrãcia rãmîne un flagel în comunele „europenizate“ din zona Romanului • Rodica Enea, din comuna Gîndinti, are 10 copii proveniti din douã relatii de concubinaj, din care 7 i-au plecat în lume • a rãmas acasã cu 3 dintre ei, din care 2 cu handicap • trãiesc într-o cociabã din paiantã prin care pãtrunde ploaia, iar banii nu le ajung pentru cele necesare traiului • reprezentantii primãriei au altã variantã, sustinînd cã banii nu le ajung si din cauza alcoolului •

Am devenit europeni cu drepturi depline, se poate spune cã ne îndreptãm spre un mod de viatã occidental, hipermarket-urile au apãrut peste tot, putem face cumpãrãturi on-line, fabricantii de masini de lux au început sã pãtrundã si pe la noi. Dar, în noroi la propriu, românul sãrac nu resimte deloc „binefacerile“ civilizatiei.
Comuna nemteanã Gîdinti a început cã capete un aspect european, mai ales în centru, unde gardurile din jurul sediului Primãriei au dispãrut. Si-au fãcut loc gazonul si puietii de conifere rare. Oamenii îsi duc, însã, necazurile mai departe, asa cum au fãcut-o si pînã acum. Pentru ei, „europenizarea“ nu înseamnã mare lucru. Este si cazul Rodicãi Enea, o femeie de 47 de ani care a dat nastere la 10 copii, din douã legãturi de concubinaj. 7 din cei 10 i-au plecat prin lume, dar nu se poate spune cã viata îi este mai usoarã, chiar dacã nu mai are atît de multe guri de hrãnit. Casa în care Rodica Enea trãieste în prezent cu trei dintre copii, doi dintre acestia cu handicap locomotor, se compune din douã camere. ÃŽn fapt, nu este decît o chichineatã din lut acoperitã cu carton bituminat, prin care ploaia îsi face loc cu usurintã. Patru fiinte dorm într-un pat de scînduri, fãrã saltea, acoperit doar cu niste toale murdare. Teodora, în vîrstã de 15 ani, este paralizatã. Desi istet, la prima vedere, „prîslea“, Iulian, în vîrstã de 10 ani, are probleme psihice. „Stîlpul casei“ alãturi de mamã, pentru cã... tatii copiilor au dat bir cu fugitii, a rãmas Cãtãlina, în vîrstã de 17 ani. A pãrãsit scoala în clasa a V-a, din cauza rusinii de a fi sãrac. „Toti copiii mã bãteau si spuneau cã le fac clasa de rîs cu zdrentele pe care le purtam. Niciodatã banii nu au ajuns decît pentru medicamente si mîncare. Mama are de plãtit acum circa nouã milioane de lei, datorii la douã magazine, unul din sat si altul din Roman. Patronii au înteles situatia grea si ne ajutã cu alimente si cu tot ce ne mai trebuie. Luna aceasta, însã, nu stiu de unde va plãti acesti bani“, a declarat, întristatã, copila. ÃŽn singura camerã „mobilatã“ din cocioaba de paiantã, în afara patului mai este o sobã cu plitã, fãrã foc la ora sosirii noastre, si o masã. Nici scaune, nici altele. „Hainele le tinem în pod, însã si acolo plouã. ÃŽn iarna aceasta am tremurat de frig, nu prea au fost lemne, ne-am descurcat greu si cu mîncarea, tot din cauza datoriilor. Din lipsã de bani, nici buletin nu mi-am fãcut sã pot si eu sã mã angajez undeva. Acasã, o ajut pe mama, gãtesc, atunci cînd este ce, spãl rufe sau am grijã de cei doi frati handicapati“, a spus Cãtãlina Enea. ÃŽn afara casei, pustiu cît vezi cu ochii. Gard nu, animale si pãsãri în bãtãturã nu, fum pe cos, de asemenea, nu. Sãrãcie lucie. Rodica Enea sustine cã a cerut lemne de la primãrie, dar a fost refuzatã. „Pe jos, în camerã este lipit cu lut, este un frig groaznic. Copiii sînt chinuiti de lipsa banilor care nu ajung niciodatã. Dacã nici primãria, scoala sau biserica nu mai poate ajuta, la cît sînt de amãrîtã, atunci doar o anchetã poate sã schimbe soarta noastrã“, a declarat Rodica Enea.

Administratia „nu crede în lacrimi“

Primarul comunei Gîdinti, Vasile Bãbutã, a opinat cã femeia „mai joacã si teatru si pozeazã în victimã“, cu toate cã are de bine, de rãu, un venit de 6,9 milioane de lei lunar. „Rodica Enea primeste salar de asistat de 398 RON lunar, la care se adaugã alocatiile duble pentru copiii cu handicap, în cuantum de 128 lei si 110 lei, plus buget complementar si alocatie de sustinere pentru familiile neajutorate, în sumã de 54 de lei. Sînt totusi niste bani care, bine chibzuiti, pot ajunge o lunã de zile, mai ales cã mai primesc si unele ajutoare de pe la bisericã. Femeia umblã zilnic în cãutare de noi «surse de venit». Avem familii în localitate mult mai necãjite decît Rodica Enea, dar nici mãcar nu au venit, de rusine, la primãrie, pentru o formã de ajutorare“, a declarat referent - asistent social, Dorica Chiricã. Primarul Vasile Bãbutã a mentionat cã administratia publicã localã din Gîdinti nu are pãdure în proprietate, însã Rodica Enea a primit ajutor de încãlzire de 2,4 milioane de lei. „Cu acesti bani se puteau achizitiona chiar si douã cãrute bune de lemne. Primãria nu poate da lemn de foc, însã Rodica Enea putea adresa o cerere, care apoi ar fi trebuit înaintatã Ocolului Silvic Roman si ar fi obtinut si lemne, cu sigurantã. ÃŽnsã, bãutura nu conduce la nimic bun. Au fost perioade în care femeia a mai avut grijã de copii si de gospodãrie. De asemenea, are în stãpînire 2,5 hectare de teren pe care nu le-a lucrat, motivînd lipsa de bani. Dar sînt asociatii sau oameni interesati si ar fi primit si ea cotã parte din recoltã. Acasã, însã, nu vine nimeni sã-ti aducã. Am ajutat de multe ori familia. Are un bãiat, Florin Dumitru, în vîrstã de 15 ani, care mereu fuge de acasã. A fost dat si la un centru de plasament, însã a plecat din prima zi. Personal, am fost la Suceava si Botosani sã-l aduc înapoi. Stãtea o zi acasã si apoi dispãrea. Si în prezent este pe la Botosani, am înteles“, a spus Vasile Bãbutã. Acesta a mai mentionat cã „Protectia Copilului“ a luat cazul în evidentã, motiv pentru care au fost oferite si sumele de sprijin mentionate, însã, conform anchetelor sociale, deocamdatã, nu se pune problema decãderii pãrintilor din drepturile conferite de lege.

Articol afisat de 1773 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective