Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CARDURI CLONATE

CARDURI CLONATE

• doi nemteni, din Piatra Neamt, respectiv Alexandru cel Bun, fac parte dintr-o retea de falsificatori de carduri • datele de pe cardurile clientilor erau „furate“ la o benzinãrie din Lugoj • un angajat avea în mînecã un dispozitiv de copiere a cardurilor • acuzatii nu retrãgeau mai mult de 2.000 de lei o datã • paguba este estimatã la 2 miliarde de lei vechi •

O retea de falsificatori de carduri care avea ramificatii în mai multe judete si din care fãceau parte si doi nemteni, a fost anihilatã acum douã zile de politistii de la Crimã Organizatã din Timisoara. Nu mai putin de 15 persoane au fost retinute de oamenii legii, acuzati fiind cã ar fi copiat cardurile mai multor clienti, dupã care au devalizat conturile acestora. Totul se fãcea fãrã ca pãgubitul sã-si dea seama, clonarea intrumentului de platã avînd loc la o benzinãrie din Lugoj. Cei care achitau plinul masinii cu cardul se trezeau în scurt timp cu retrageri nejustificate de numerar. Oamenii legii au intrat pe fir, iar pentru anihilarea retelei descinderi si perchezitii domiciliare au avut loc miercuri, 26 martie 2008 în mai multe localitãti din Neamt, Timisoara, Hunedoara, Vîlcea, Dolj si Bucuresti. În urma acestora au fost retinuti 15 tineri, din care 2 sînt din judetul nostru, unul din Piatra Neamt si altul din comuna Alexandru cel Bun. Totodatã a fost confiscatã tehnicã de calcul de ultimã generatie pe care fiecare o avea la domiciliu. Desi initial indivizii erau suspecti de fraude pe Internet în dauna unor firme din strãinãtate, ancheta a stabilit cã preocupãrile erau putin diferite, în sensul cã toti pãgubitii sînt români. Cea mai grea misiune o avea un angajat al unei benzinãrii, acesta fiind primul implicat în fraudã. El avea în mînecã un dispozitiv de copiere a cardurilor celor care plãteau în acest fel. Simultan trãgea cu ochiul la tastarea codului PIN si îl memora. Cînd clientul nu era atent, vînzãtorul trecea cardul prin aparatul bine mascat la încheietura mansetei, unde avea o fantã.

Program de autodistrugere a datelor copiate

Dupã efectuarea plãtii, instrumentul era restituit titularului, nu înainte de a-i multumi cã a alimentat de la el. Apoi începea a doua etapã, a stocãrii datelor copiate de pe card. La brîu tînãrul avea un dispozitiv, lipit cu bandã adezivã, care, automat, stoca datele furate de pe carduri. La iesirea din turã, informatiile erau transmise unor „specialisti“ în calculatoare care fãceau copii ale cardurilor.
Ulterior, alti membri ai filierei mergeau la bancomate din alte judete si scoteau diferite sume. De mentionat este faptul cã tinerii nu devalizau conturile, ci scoteau cel mult cîte 2.000 de lei o datã. ÃŽn ultimele trei luni autorii au fost urmãriti pas cu pas de oamenii legii care au descîlcit modul de lucru al „afacerii“. La perchezitii au fost gãsite calculatoare performante, de ultimã generatie, zeci de carduri goale sau deja inscriptionate, precum si diferite sume de bani. Instanta de la Tribunalul Timis a dispus arestarea a patru membri ai retelei, iar alti trei s-au ales cu interdictia de a pãrãsi tara. Ceilalti opt sînt cercetati în stare de libertate. Pe perioada cît au efectuat filajul, anchetatorii au mai aflat cã toti erau foarte atenti la folosirea datelor. Vînzãtorul de la benzinãrie avea instalat la aparatura pe care o purta un program de autodistrugere. Pe dispozitivul care înmagazina informatiile exista un sistem pe care îl punea în functiune cu ajutorul unui buton, pentru a nu fi prins. ÃŽn cazul în care ceva i se pãrea suspect activa imediat sistemul si toate datele înmagazinate pînã atunci erau sterse complet. Politistii timisoreni care efectueazã ancheta în acest caz estimeazã cã paguba produsã prin clonarea cardurilor celor care au trecut pe la benzinãria cu pricina s-ar cifra la circa 2 miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 2421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective