Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jaful creditelor garantate de guverne

Respingerea de cãtre Camera Deputatilor a proiectului de lege privind rambursarea a 830.000 de dolari din creditul de 10 milioane de dolari acordat de America Guvernului Stolojan în 1992 pentru cumpãrarea de bumbac a adus în prim plan una dintre cele mai mîrsave manevre prin care guvernele postdecembriste au jefuit statul român: garantarea unor credite externe pentru firme private. Se stie cã bãnci si state strãine au acceptat, mult timp dupã Revolutie, sã crediteze firme private din România doar dupã ce au obtinut garantia guvernelor noastre cã vor rambursa banii. Stiindu-se pusi la adãpost prin garantarea de cãtre guvern, gusterii tranzitiei n-au mai catadicsit sã returneze banii primiti. Statul român s-a vãzut obligat sã dea el banii. Asa cum s-a dezvãluit în cazul afacerii cu bumbacul. Nu de la el din buzunar, ci din buzunarul nostru, al cetãtenilor. Au fost cazuri cînd guvernele au dovedit incompetentã în graba de a garanta creditul extern. Dar au fost si cazuri cînd guvernele si-au rãsplãtit astfel clientela politicã. Prin interventiile unor politicieni care si-au fãcut din denuntarea afacerilor postdecembriste necinstite un steag de luptã, opinia noastrã publicã a fost atentionatã de cîteva dintre formele de jaf national: privatizarea, retrocedarea, devalizarea bãncilor, licitatiile preferentiale. Urmare a acestor modalitãti de jaf avutia nationalã, atît de greu si cu atîtea sacrificii strînsã în anii Ceausescu, a trecut în mîinile unor persoane particulare. Sub semnul traditiilor balcanice, o mare parte din aceastã avutie s-a transformat în vile, yahturi, palate, masini scumpe si petreceri destrãbãlate. A rãmas în plan secund o formã de jaf national la fel de mare si la fel de mizer ca si cele de care s-a fãcut atîta caz: cea a creditelor garantate de guvernele postdecembriste. La „Zig-Zag cu Ion Cristoiu“ de pe Antena 3, Bogdan Olteanu mi-a declarat cã a cerut ministerului de Finante sã cerceteze si sã dea publicitãtii toate afacerile postdecembriste cu creditele garantate de guvern. As saluta aceastã initiativã dacã n-as sti cã e complet de prisos. Are cineva interesul azi sã dezgroape tot acest jaf postdecembrist?
Evident, nu. Asa cum s-a vãzut în cazul „Bumbacului“ din SUA, creditele au fost acordate de cãtre guverne. Din guvernele postdecembriste au fãcut parte marea majoritate a politicienilor de azi. A purcede la cercetarea modului în care s-au acordat creditele garantate de guvern ar însemna sã ajungem la multe nume sonore ale actualitãtii noastre politice. Unele dintre ele înscrise în ceea ce se numeste lupta împotriva coruptiei.

Articol afisat de 1531 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective