Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ADIO TICHETE SI LIMUZINE

ADIO TICHETE SI LIMUZINE

• profesorii si personalul bugetar din diverse institutii nu vor mai beneficia de tichete cadou • decizia a fost luatã prin hotãrîre de Guvern • sindicalistii nemteni din educatie opteazã pentru proteste, sustinînd iesirea dascãlilor în stradã • aceeasi ordonantã care anuleazã tichetele interzice si achizitionarea de imobile, autoturisme sau mobilier, în acest an, de cãtre institutiile publice •

Dezamãgire maximã în învãtãmîntul nemtean. Guvernantii au interzis, prin intermediul unei ordonante, ca în scoli sã se mai acorde tichete cadou cu ocazia sãrbãtorilor importante de peste an, a zilei de nastere si a zilei dascãlului. Decizia a venit tocmai acum, cînd dãscãlimea si ceilalti lucrãtori din sistem asteptau primirea tichetelor cadou care ar fi trebuit acordate cu ocazia Sãrbãtorilor Pascale. Fãrã discutii sau alte atentionãri care sã fi dat de înteles cã se va tãia acest bonus financiar, desi el a fost tãiat de la finele lunii trecute, dintr-o datã bugetarii s-au trezit cã nu mai primesc tichetele. Forfota în scoli a apãrut ieri de la primele ore, multi dintre cei nemultumiti sunînd si la redactie pentru a-si exprima dezamãgirea. ÃŽntemeiatã sau nu, opinia unora suna asa: „S-au cheltuit mii de miliarde de lei pentru a organiza Summit-ului NATO, si dupã ce a trecut evenimentul, au apãrut dovezile cã acest munte de bani trebuia luat de undeva. Si s-a decis sã fie luat din fondurile alocate profesorilor. Ne vindem forta de muncã pe o mînã de bani pe lunã, si dupã ce ne-au momit în vreo patru rînduri cu tichete cadou, iatã cã ni le-au tãiat si pe astea“, a declarat un profesor din Tarcãu. Un alt dascãl a venit cu o justificare a ceea ce se întîmplã. El a spus cã, de foarte multe ori, tichetele cadou s-au împãrtit la voia primarilor si a directorilor de scoli, nealocîndu-se în sume egale pentru toti cei cãrora li se cuveneau. Este cunoscut faptul cã numãrul de tichete, atunci cînd se dãdeau, era diferit de la o scoalã la alta, de la o comunã la alta. ÃŽn vreme ce în unele scoli se dãdeau tichete în valoare de patru sute de lei, în altele nu s-a dat nimic. Decizia acordãrii acestor tichete tinea atît de directorul unitãtii de învãtãmînt, care avea obligatia de a realiza un raport de care sã se tinã cont la aprobarea bugetului comunitãtii, cît si de bunãvointa si socotelile alesului local, care era de acord cu alocarea sau nu a tichetelor. Cert este cã si pe vremea cînd se dãdea acest bonus, existau destul de multe discutii pe marginea lui, dascãlii care nu beneficiau de el exprimîndu-si în dese rînduri nemultumirea.

Liderii sindicatului vor în stradã

Sindicalistii nemteni din învãtãmînt sustin cã prin aceastã decizie, de sistare a tichetelor cadou, guvernantii îsi demonstreazã indiferenta pe care o au fatã de cei care îsi pun viata în slujba educatiei. „Prin aceastã ordonantã se exprimã o datã în plus dispretul pe care guvernantii îl au fatã de salariatii bugetari. Aceastã compensatie care se dãdea de sãrbãtori le-a fost rãpitã salariatilor bugetari pentru cã economia nu sustine suficient bugetul. Bugetul statului este în mare dificultate. Cred cã reactia cadrelor didactice fatã de aceastã decizie va fi, ca întotdeauna, resemnarea mioriticã. ÃŽnsã pentru cã mai existã si alte nemultumiri, pe lîngã asta apãrutã dupã oprirea tichetelor, cred cã trebuie sã initiem niste mãsuri revendicative, sã iesim la marsuri, poate chiar mai mult. Depinde de reactia pe care o vor avea sindicalistii, dacã vor vrea sã iasã în stradã, mînati de nemultumiri, ori se vor limita la cît au si vor sta linistiti“, a declarat Constantin Baroi, vicelider al sindicalistilor nemteni din educatie.

Ce e voie si ce e interzis

La penultima sedintã, guvernantii le-au pregãtit o surprizã neplãcutã si bugetarilor. Institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou, potrivit unei ordonante de urgentã privind reducerea cheltuielilor bugetare, care prevede totodatã interzicerea achizitionãrii în 2008, de cãtre institutiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului. „Autoritãtile si institutiile publice prevãzute al articolul 1 nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora“, potrivit actului normativ. Acesta a fost aprobat de Guvern în sedinta din 26 martie si a fost publicat miercuri, 9 aprilie, în Monitorul Oficial.
Articolul 1 aratã cã prevederile ordonantei de urgentã sînt valabile pentru autoritãtile publice finantate integral de la bugetul de stat, de la bugetul asigurãrilor sociale de stat, de la bugetele locale, pentru cele finantate din venituri proprii si subventii acordate din aceste bugete, dar si pentru cele finantate în totalitate din venituri proprii. Prin aceeasi ordonantã, Guvernul a interzis institutiilor publice sã achizitioneze, în 2008, imobile, autoturisme, mobilier, aparaturã electrocasnicã sau de telecomunicatii pentru birou si aparate de aer conditionat. Fac exceptie de la aceste prevederi autoritãtile si institutiile publice nou-înfiintate în anii 2007-2008, numai dacã acestea nu provin din restructurarea unor institutii deja existente, cele care se mutã în sedii noi, precum si cele din domeniul cadastrului si publicitãtii imobiliare. Pot fi de asemenea achizitionate imobile în care îsi vor desfãsura activitatea unitãtile de învãtãmînt preuniversitar de stat si mobilier scolar pentru acestea. În aceeasi categorie intrã dotãrile pentru cãmine si cantine studentesti, achizitionate din veniturile proprii, dar si bunurile de acest gen achizitionate pentru crese, grãdinite, unitãti sanitare cu paturi, unitãti de asistentã medico-socialã, cãmine si cantine pentru elevii din unitãtile de învãtãmînt preuniversitar de stat.

Articol afisat de 2161 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective