Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÎNTR-UN PICIOR, DUPÃ DREPTATE

ÎNTR-UN PICIOR, DUPÃ DREPTATE

• un sãtean din Dãmuc, victimã a unui accident rutier, este nemultumit de solutia datã de procuror în dosarul sãu • în respectiva anchetã, una au constatat politistii, alta procurorii • desi atît victima, cît si autorul erau bãuti în momentul producerii accidentului, ambii au fost scosi de sub urmãrire penalã • în ceea ce priveste infractiunea de vãtãmare corporalã, procurorul a constatat cã lipseste plîngerea prealabilã a victimei • aceasta sustine cã plîngerea a fãcut-o verbal în fata politistilor •

„Sînt nenorocit pe viatã. Din februarie 2007 nu mai pot face nimic. Am fost grav rãnit la un picior în urma unui accident rutier, iar autorului nu i s-a întîmplat nimic. Procurorul i-a dat scoatere de sub urmãrire penalã, iar eu umblu prin spitale de mai bine de un an. Nu stiu ce sã mai fac si cui sã mã mai plîng“, si-a început povestea Simion Dandu (foto), în vîrstã de 38 de ani, din comuna Dãmuc. ÃŽncã suferind în urma acelui accident de circulatie, Dandu este nevoit sã foloseascã, pentru a se deplasa, un baston. Tînãrul afirmã cã persoana vinovatã a scãpat basma curatã, iar el s-a ales si cu o amendã si cu o infirmitate de care nu este sigur cã va mai scãpa vreodatã. Evenimentul rutier a avut loc pe data de 18 februarie 2007, pe un drum comunal din Dãmuc. Simion Dandu se afla la volanul autoturismului sãu cînd a intrat în coliziune cu un IMS condus de cãtre Costel Butunoi, din aceeasi localitate. Trebuie spus cã ambii soferi erau bãuti, iar înainte de producerea accidentului, între ei avusese loc un conflict într-un bar din comunã. La vremea respectivã, politistii au încadrat accidentul ca fiind unul cu fugã de la locul faptei, Costel Butunoi fiind prins ulterior de politisti. Cînd a fost identificat, Butunoi avea o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool în aerul expirat. Ulterior, dosarul a ajuns pe masa procurorilor bicãjeni, care au dispus scoaterea urmãririi penale în cazul celor implicati. ÃŽn plus, Dandu s-a ales cu o amendã de 1.000 de lei pentru cã a condus bãut un autovehicul. Butunoi a scãpat pentru cã, în urma unei experize, s-a stabilit cã bãuse numai cît de o contraventie.

Filmul evenimentului

ÃŽn seara zilei de 17 februarie, cei doi sãteni s-au întîlnit într-un bar din satul Prîul Fruntii, unde se mai aflau cinci persoane. La un moment dat, pe fondul unor contradictii pe teme religioase, Simion Dandu a încasat mai multi pumni de la Costel Butunoi. Ulterior, barmanul a închis crîsma, iar consumatorii au plecat spre casele lor. Trei sãteni au urcat în Dacia condusã de cãtre Simion Dandu care a pornit spre centrul comunei. Pe drum, cei din masinã s-au rãzgîndit si s-au întors pentru a mai bea o sticlã cu vin. Pe drum, nu se stie exact ce s-a întîmplat, însã clar este faptul cã autoturismul Dacia a intrat în coliziune cu IMS-ul condus de Butunoi. Unul dintre motive ar fi putut sã fie starea „euforicã“ a celor doi soferi. A fost avansatã si varianta cã Butunoi a intrat intentionat în Dacie, dorind sã-i dea o lectie lui Dandu. ÃŽn fata anchetatorilor, Butunoi a declarat cã în momentu impactului stationa cu masina pe care intentiona sã o gareze în curtea sa. Dandu spune cã nu este adevãrat, locul impactului fiind la o distantã destul de mare de curtea lui Butunoi. La acuzatia de fugã de la locul faptei, cel din urmã s-a scuzat spunînd cã i-a fost teamã cã ocupantii Daciei îl vor lua la bãtaie. Clar este cã Dandu a suferit leziuni ce au necesitat 55-58 de zile de îngrijiri medicale, suferind o luxatie de sold, care în final s-a dovedit a fi o fracturã. Alcoolemia victimei a fost de 1,45, respectiv 1,30 dupã o orã. ÃŽn cazul lui Butunoi, alcoolemia a fost de 1,10, respectiv 0,95, însã probele au fost prelevate cu multe ore dupã producerea accidentului. ÃŽn cauzã a fost dispusã o reexpertizã care a scãzut cu mult alcoolemia în cazul lui Butunoi, respectiv 0,65-0,70. O altã victimã a accidentului, respectiv Marinel Dandu, nu a depus plîngere împotriva lui Butunoi. Nici Simion Dandu nu a formulat plîngere penalã pentru vãtãmare corporalã din culpã. Plecînd de la aceste constatãri, procurorul a dispus încetarea urmãririi penale si neînceperea urmãririi penale fatã de Costel Butunoi, pentru infractiunea de vãtãmare corporalã din culpã. De asemenea, s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã pentru pãrãsirea locului accidentului si conducerea unui autovehicul cu o alcoolemie peste limita legalã. S-a mai hotãrît scoaterea de sub urmãrire penalã a lui Simion Dandu pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de cãtre o persoanã care are o îmbibatie de peste 0,80 g/ l alcool pur în aerul expirat. Cel din urmã a fost sanctionat cu amendã administrativã în valoare de 1.000 de lei.

„Am fãcut plîngere verbalã la Politie“

Cînd a primit solutia procurorului acasã, Simion Dandu, cel mai afectat dintre toti cei impicati, a rãmas surprins. Nemultumit, el a atacat solutia procurorului la Parchetul Judetean Neamt, însã cererea i-a fost respinsã. Acum sperã ca instanta sã-i înteleagã durerea si sã-i dea cîstig de cauzã. „Ceva nu este în regulã, pentru cã eu am fãcut denunt oral pentru vãtãmare corporalã împotriva învinuitului. Dovadã în acest sens este faptul cã mi s-a solicitat si am fost supus unei constatãri medico-legale. Dacã nu ar fi fost denuntul meu oral, în nici un caz nu as fi fost supus unei constatãri medico-legale. Leziunile suferite de mine sînt mult mai grave. Eu nu pot munci nici acum, desi a trecut mai bine de un an. Cred cã este obligatoriu sã se facã o expertizã medico-legalã pentru a se stabili clar consecintele acestui eveniment asupra sãnãtãtii mele. Eu am fost agresat de Butunoi si în bar, si de aceea cred cã m-a lovit intentionat cu masina, întrucît îl amenintasem cã voi depune plîngere penalã la Politie pentru agresiune. Cred cã si celelalte solutii de scoatere, în cazul pãrãsirii locului faptei si cea de conducere în stare de ebrietate nu sînt temeinice. Dupã cele întîmplate, el a fost cãutat de politisti, fiind de gãsit abia a doua zi de dimineatã. Nici nu stiu cum de s-a ajuns aici. Eu am umblat prin spitale, cã-s nenorocit pe viatã si vãd cã cel care mi-a fãcut acest lucru nu a pãtit nimic. Sper ca instanta sã înteleagã ce s-a întîmplat si sã dispunã redeschiderea dosarului. Eu nu muncesc si nu am bani de tratamente si nici de avocati, dar cineva trebuie sã vadã nedreptatea care mi s-a fãcut“, a conchis Simion Dandu.

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective