Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CAMPANIA MANEVRATA DIN PUSCARIE

CAMPANIA MANEVRATA DIN PUSCARIE

• acuze fulminante: primarul de Tîrgu Neamt, Decebal Arnãutu, ar fi fost cel care l-a plãtit pe Ion Purice sã jefuiascã locuinta afaceristului Mircea Pintilie • denuntul a fost fãcut chiar de atacator, alaltãieri, în sala de judecatã • deputatul Ioan Munteanu a fãcut public acest lucru si a cerut institutiilor statului sã verifice afirmatiile lui Purice în privinta primarului de Tîrgu Neamt • Mircea Pintilie confirmã cã Purice a fãcut aceste declaratii, dar zice cã nu le crede: „Asta-i chiar culmea acum, sã ne luãm dupã un infractor!“ • Decebal Arnãutu a apãrut în conferintã de presã cu Mircea Pintilie si a clamat o „fãcãturã politicã“ • si a intrat în clinciuri cu Emil Creangã, candidatul PSD la primãrie • pe lista unor posibile „tinte“ s-ar mai fi aflat prefectul Toader Mocanu si primarul Gheorghe Stefan • acestia nu s-au simtit amenintati • încã

Jaful de la Tîrgu Neamt revine în actualitate si inflameazã mediul politic nemtean din cauza numelor grele pe care le scoate la ivealã, tocmai în acest moment, atît de apropiat de campania electoralã. Ion Purice, cel care a jefuit casa afaceristului Mircea Pintilie (presedintele PDL din orasul de sub cetate) si a agresat-o pe sotia acestuia, pare-se cã s-a decis sã vorbeascã si, în sedinta de alaltãieri, a spus în fata judecãtorilor cine l-a plãtit sã îsi atace victimele. Tîlharul spune cã a primit comanda din partea lui Decebal Arnãutu, primar în exercitiu al orasului Tîrgu Neamt si candidat PDL pentru încã un mandat. Denuntul a fost fãcut public de deputatul PSD de Neamt Ioan Munteanu, ieri, în cadrul unei conferinte de presã. Declaratiile lui Purice au fost indirect confirmate chiar de afaceristul Mircea Pintilie, prezent în salã la acel moment, însã acesta zice cã nu crede vorbele unui infractor.

„Avem de-a face cu metode specifice criminalitãtii organizate“

Deputatul Ioan Munteanu a aflat pe surse judiciare despre declaratiile lui Ion Purice. „A declarat în plen cã a fost plãtit pentru aceastã manevrã, deci tîlhãria, de Decebal Arnãutu. Declaratiile sale au dus la o stare care l-a fãcut pe Mircea Pintilie sã cadã inconstient si sã fie luat cu salvarea. Anchetatorii, au stabilit cã în lista lui Purice erau mai multi oameni luati în colimator, printre care prefectul Toader Mocanu si Gheorghe Stefan, primarul de Piatra Neamt. Erau pusi de acelasi om. Eu pot sã spun doar atît: s-a mai discutat despre asta, nu e prima datã cînd aud. Pintilie si Arnãutu erau în partide diferite atunci. Eu mi-as dori sã fie un zvon si sã nu se confirme, sã mã acopãr eu de ridicol, dar sã rãsuflu usurat. Altfel, lucrurile au luat-o pe o pantã gresitã. Este de neimaginat! ÃŽn calitate de deputat, mã simt obligat sã cer organelor abilitate sã facã verificãri pe aceastã spetã, pentru cã avem de-a face cu metode specifice criminalitãtii organizate. Fac apel la institutiile statului sã verifice cele spuse în sala de judecatã“, a declarat Ioan Munteanu, precizînd cã nu vorbeste pentru candidatii PSD la locale, cã ai lui n-au fost amenintati, ci pentru cei aproximativ 1.500 de candidati nemteni de la toate partidele, care vor candida la functii administrative pe 1 iunie.

„Nu pot sã iau în considerare ce zice un infractor“

Omul de afaceri Mircea Pintilie nu a negat cã Ion Purice l-a denuntat pe Decebal Arnãutu ca fiind cel care i-a comandat atacul asupra rivalului de la vremea aceea. Asta în primã fazã, pentru cã în scurt timp s-a arãtat extrem de iritat de toatã aceastã situatie. „Nu pot sã iau în considerare ce zice un infractor. Nu pot sã concep asta, cã un om poate sã facã asa ceva, sã comande, sã plãteascã un atac asupra cuiva. Nu am vorbit cu domnul Arnãutu despre acest lucru. M-am întîlnit cu el chiar miercuri, dupã procesul de la Piatra Neamt, dar nu i-am spus nimic. Nu pot sã comentez aceste afirmatii pînã nu se stabileste dacã sînt adevãrate sau nu. Omul acela putea sã spunã orice nume, se bîlbîia... Nu am nimic de declarat. Lucrurile astea se declarã cînd sînt dovedite, nu cînd le spune un infractor. Asta-i chiar culmea acum, sã credem ce zice un infractor! Pentru mine, Purice este un criminal. Sotia mea a fost foarte rãu lovitã, a fost o minune cã n-a murit, si nu pot sã iau în considerare ce spune un individ de teapa lui. Este posibil sã fie un tertip. Dacã domnul Munteanu face declaratii, sã declare în dreptul lui, nu în numele meu“, a spus Mircea Pintilie. Omul a infirmat în schimb lesinul si drumul la spital. Recunoaste cã i s-a fãcut rãu în timpul sedintei, dar a cerut sã nu se exagereze cazul. „A fost o stare emotionalã. M-am simtit ametit si am iesit afarã. Nu m-a luat cu salvarea, nu m-a dus nicãieri. M-a luat un prieten si a vrut sã mã ducã la spital, dar l-am refuzat. Mi-am revenit, m-am urcat la volan si am venit la Tîrgu Neamt. Nu am nimic de declarat“, a adãugat acesta. Ulterior, a fost convocat la o conferintã de presã la sediul PD-L Tîrgu Neamt, împreunã cu Decebal Arnãutu.

„Hîrdãu cu mizerie!“

Primarul de Tîrgu Neamt a numit dezvãluirile lui Purice drept „fals subiect de presã“. Iar devoalarea lor de Ioan Munteanu i-a întãrit convingerea cã totul „este o fãcãturã politicã“ menitã sã-i strice imaginea în prag de campanie. „Cei care au ajuns la concluzia cã nu mã pot învinge prin votul populatiei, disperati, cautã sã mã elimine din cursa electoralã prin orice mijloace. Anunt PSD-ul cu aceastã ocazie cã la atîtea hîrdaie cu mizerii care mi s-au aruncat în cap, nu mai conteazã încã unul sau cîte or mai fi de acum încolo. Eu nu am nici o problemã, dar dacã ei cred cã asa îi vor face loc în primãrie lui Emil Creangã, înseamnã cã au o problemã. Partidul Social Democrat si-a ales gresit candidatul! Cum credeti cã poate fi votat primar un cetãtean care are de plãtit 21 de milioane de lei restantã pentru apa consumatã din reteaua urbei, cum credeti cã poate fi votat primar un om care este cercetat penal de DNA pentru fraudarea a 85 mii euro din fonduri europene, într-un program derulat la Colegiul «Ion Creangã»?! Astea sînt subiecte scandaloase usor de dovedit prin acte si nu depozitiile unui infractor arestat pentru furt. La asta trebuie sã se gîndeascã PSD Neamt, nu la închipuite actiuni de comando ordonate de Arnãutu“, a spus edilul. Decebal Arnãutu a subliniat cã nu-l cunoaste pe Purice, dar si-a luat avocat ca sã îl poatã da în judecatã pentru calomnie. Pentru cã se asteaptã în continuare la acuzatii calomnioase „de pedofilie, lovire si altele de acest gen“ din partea lui Ion Purice si a PSD. Replica lui Emil Creangã a fost una singurã: „Arnãutu se simte încoltit si încearcã sã se lepede de tot ca sã distragã atentia de la subiect. Sã nu uite cã PSD l-a sustinut în campanie în 2004 de a ajuns primar, acelasi PSD de care s-a lepãdat dupã aceea. Dumnezeu dã fiecãruia dupã mintea si inima fiecãruia. Nu mã intereseazã ce face Arnãutu“, a mai spus Emil Creangã. Profesorul a replicat si la acuzele directe ale primarului: într-o lunã i-au fost pusi în facturã 500 mc de apã, în conditiile în care n-are piscinã si nici spãlãtorie auto, facturã pe care a contestat-o. Iar în privinta programului Phare: „Eu, Creangã, n-am luat nici o coalã de hîrtie de acolo si asta se stie!“.

“Tintele” Mocanu si Stefan nu comenteazã

Prefectul Toader Mocanu habar n-avea cã a fost pe lista lui Purice. N-a avut nici un semnal, nici un indiciu în acest sens. Primarul de Tîrgu Neamt nu este tocmai un fan de-al sãu, însã Toader Mocanu spune cã e mult de la asta pînã la ce zice Purice. „Eu pot sã spun doar cã nu m-am simtit amenintat, nu m-am simtit urmãrit. Nu stiu ce a afirmat acel om, de ce si dacã e adevãrat. Nu cred cã e adevãrat. Nu cred cã poate fi adevãrat“, a declarat Toader Mocanu. Primarul Gheorghe Stefan, care îi este sef pe linie de partid lui Decebal Arnãutu, a spus cã nu comenteazã acest aspect. Gheorghe Stefan a adãugat cã poate va atinge tema în conferinta de presã pe care PD-L Neamt o va organiza duminicã.
Cert este însã cã politistii au gãsit la Purice o listã cu mai multe nume cunoscute în mediile politice si de afaceri din Neamt. Printre lucrurile furate din casa Pintilie, era si un telefon în memoria cãruia erau peste 200 de nume, despre care Purice&Comp credeau cã apartin unor persoane cel putin la fel de înstãrite ca Mircea Pintilie si pe care aveau de gînd sã le atace. Nimeni nu a vãzut însã lista. Doar anchetatorii bãcãuani.

„Am fost influentat moral“

Dar iatã ce a sustinut Ioan Purice, miercuri, la Tribunalul Neamt, unde se judeca apelul formulat de Purice împotriva sentintei de condamnare de pe urma jafului de la Tîrgu Neamt: „Declar în fata instantei de judecatã cã recunosc sãvîrsirea faptelor de furt si de tîlhãrie descrise în rechizitoriu si pentru care am fost trimis în judecatã, acestea fiind adevãrate. „ÃŽn fata instantei de apel precizez cã am fost influentat moral sã sãvîrsesc aceste fapte de cãtre numitul Arnãutu, primar de Tîrgu Neamt. Am dat aceastã declaratie si la instanta de fond si nu am precizat influenta moralã care a avut-o asupra mea Arnãutu, în speranta cã voi primi o pedeapsã mai micã. ÃŽmi amintesc cã am spus acest lucru si instantei de fond, ce influentã moralã a avut asupra mea si o altã persoanã, domnul Vuculescu (posibil viceprimarul Vasile Luculescu - n.r.), prieten cu numitul Arnãutu“. Procurorul de sedintã a cerut instantei de judecatã respingerea acuzatiilor deoarece acestea nu sînt sustinute de probe. Initial, Purice a sustinut cã va depune un memoriu si cã va aduce spre audiere un martor care sã dovedeascã autenticitatea celor declarate de el, dar martorul nu a mai venit la termenul de miercuri, 16 aprilie 2008.

Povestea jafului

Pe 26 septembrie 2007, Ion Purice si Neculai Apetrei au pãtruns în locuinta omului de afaceri Mircea Pintilie din Tîrgu Neamt. Pe cînd cotrobãiau prin sertare, au fost surprinsi de stãpîna casei, Viorica Pintilie. Au atacat-o cu spray paralizant, au legat-o cu bandã scotch, cu o cravatã si cu cablu de telefon, lãsînd-o sã se sufoce. Cînd a apãrut pentru prima datã în fata judecãtorilor tîrgnemteni,
Purice a refuzat orice dialog cu instanta: „Nu vreau sã fiu judecat
aici, pentru cã sînt jocuri politice. M-a plãtit cineva ca sã intru si
doamna a plãtit nevinovatã“. Socanta dezvãluire nu a avut nici o urmare, pentru cã nu exista nici o dovadã care sã întãreascã spusele tîlharului. Nici Purice n-a mai insistat si a acceptat sã fie judecat la Tîrgu Neamt. Viorica Pintilie spunea ulterior cã i-a iertat pe atacatorii sãi, dar voia sã stie cine i-a trimis. „Ca sã stau si eu linistitã în casa mea. Fiindcã ãla care i-a trimis poate sã mai trimitã pe altul la un moment dat. N-am liniste. Eu nu sînt în sigurantã“, zicea femeia. „Vreau sã aflu adevãrul. Ceva a fost. La primele douã termene ale procesului de la Tîrgu Neamt, Purice a cerut strãmutarea, sustinînd cã a fost plãtit de cineva din zonã ca sã-mi intre în casã. M-am gîndit cã, poate acum, cînd procesul este în altã parte, Purice va vorbi si va spune cine a comandat jaful. Poate este doar o nãscocire de-a lui, dar vreau sã aflu care este de fapt adevãrul“, spunea si Mircea Pintilie. Judecãtorii tîrgnemteni au decis în ianuarie 2008 sã îi dea lui Ion Purice 9 ani de închisoare, iar complicele sãu, Neculai Apetrei, a primit 8 ani de puscãrie. Cei doi au fãcut apel, solicitînd totodatã sã fie judecati în stare de libertate, pentru cã n-ar constitui un pericol public.

ÃŽntrebarea de fond: CUI FOLOSESTE?

Articol afisat de 2334 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, R. AANEI, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective