Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tichete cadou, polemici si manipulãri

Tichete cadou, polemici si manipulãri

• în sedinta de ieri, dupã polemici care au durat mai bine de 20 de minute, consilierii au aprobat cu unanimitate de voturi acordarea de tichete profesorilor • sedinta a fost o bunã ocazie pentru ca alesii PNL sã sarã la „beregata“ adversarilor • un fost penelist, Constantin Traciuc, si-a trimis colegii sã învete legile •

Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local Roman, care s-a tinut ieri, 21 aprilie, a fost un singur proiect, însã polemicile pe tema lui au durat mai bine de 20 de minute. Multi au dorit sã sublinieze cã proiectul de acordare a tichetelor cadou înseamnã manipulare electoralã, dar, totusi, nimeni nu a respins proiectul. De la sedintã au lipsit consilierii PSD Dan Arvãtescu, Alexandru Cocut, Ligia Ionescu si consilierul PIN Mihail Florea. Sedinta a debutat cu o rãzvrãtire între actualii si fosti membri ai PNL. Mircea Beloiu (PNL) a cerut presedintelui de comisie sã-l excludã pe Constantin Traciuc, fost consilier PNL, din sedintã: „Domnul Traciuc a participat la lansarea PD-L si se aflã pe lista de consilieri a acestui partid. Constatãm cã nu-si mai are calitatea de membru al PNL si nu ne mai poate reprezenta“. Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a precizat faptul cã nu a primit nici un document oficial de la nici unul din cele douã partide, astfel încît Constantin Traciuc este deocamdatã consilier în functie. „Acuzatul“ a fãcut referire la legea migratiei politice si le-a explicat fostilor colegi: „ÃŽmi pare rãu cã fostii mei colegi au venit nepregãtiti si fãrã a cunoaste legile în vigoare“.
La dezbaterea privind proiectul de acordare a tichetelor cadou cãtre toti angajatii din unitãtile de învãtãmînt, directorul economic al Primãriei a fãcut precizãri legate de capitolele de unde s-a reusit diminuarea cheltuielilor, astfel încît si acesti salariati din învãtãmînt sã beneficieze de bonificatii: „Toate aceste cheltuieli sînt luate din acelasi capitol - ajutoare de urgentã si acordare tichete cadou, prin reducerea la minim a fondului pentru tichetele salariatilor din primãrie. De exemplu, una din sume o reprezintã tichetele care sînt prinse în buget pentru angajatii de la Salubritate si care, în ultimele douã trimestre, vor fi preluati de societatea care a concesionat serviciul“.
Consilierul PNL, Marius Popescu, a întrebat dacã au mai existat cereri ale sindicatelor cu privire la acordarea acestor bonuri si dacã ceilalti angajati care rãmîn fãrã tichete sînt deranjati. Primarul Dan Cãrpusor a explicat cã, pînã acum, sindicatele nu au mai cerut bani. „Noi încercãm sã rezolvãm o problemã creatã de Guvern si datoratã unor legi în care nu s-a stabilit cine sã le plãteascã. Am avut o OUG prin care acordarea tichetelor cadou era anulatã, apoi a fost anulatã si aceasta. Acordarea tichetelor este o chestiune de moralitate. Nu a existat altã solicitare din partea sindicatului. Vom mai încerca subventionarea tichetelor cadou si de Crãciun. Facem un lucru normal“, a spus primarul Dan Cãrpusor.

„Sã nu facem bîlci“

Consilierul Mircea Beloiu a declarat cã aprobã acordarea tichetelor, dar a declarat cã suma trebuia prinsã cînd s-a aprobat bugetul. Consilierul PSD, Vasile Mocanu, i-a explicat cã se pot face astfel de rectificãri, prin diminuarea unor sume de la anumite capitole si suplimentarea altora. Nemultumit de rãspuns, Mircea Beloiu a atacat: „E o manipulare electoralã!“. Si ultimul consilier PNL din salã, Constantin Ghica, a dorit sã ia cuvîntul: „Eu sînt pentru acordarea lor, dar cu respectarea legii. Legea este foarte clarã. Avem de-a face cu o bîlbîialã a actului administrativ. ÃŽn expunerea de motive, care este foarte subtire, nu se face referire la legea care dã normele de aplicare a legii. La punctul 9.1 angajatorul si sindicatele vor stabili prin regulament intern modul în care se dau aceste tichete. Avem acest regulament?“. ÃŽntre cîteva runde de discutii, Constantin Ghica a spus: „E clar cã este manipulare electoralã. Probabil cã în urmãtoarea sedintã vom vinde si primãria“.
ÃŽn încercarea de a-i explica alesului local PNL legea, au luat cuvîntul si alti consilieri. Lauretiu Leoreanu, din partea PD-L, a explicat cã ordonatorul de credite în învãtãmînt este Ministerul Educatiei, prin Inspectoratele Scolare. „Eu votez de trei ori pentru acest proiect. Dacã pentru personalul din primãrie era clar, la învãtãmînt nu. Primãria nu e ordonator principal de credite. Aici e ambiguitatea legii: ordonatorul e Ministerul Educatiei. Cu angajatorul se semneazã contractul, iar noi profesorii nu sîntem functionari ai primãriei“, a spus consilierul Dan Leoreanu.
Sedinta a început si s-a încheiat cu Constantin Traciuc. ÃŽnainte de vot, acesta a fãcut apel cãtre viitorul primar si viitorul consiliu, ca alesii sã fie instruiti pe tema legislatiei în vigoare. „Trebuia sã ne dãm seama cã alesii locali trebuie sã-si însuseascã legile. Sã nu facem bîlci. ÃŽl rog pe viitorul primar ca înainte de prima sedintã din viitorul mandat sã cearã ca alesii sã cunoascã legile si sã se respecte codul de conduitã“, a spus Constantin Traciuc. La numãrãtoarea voturilor, toti cei 17 consilieri locali prezenti în salã au votat pentru acordarea tichetelor, ca o... mare familie.
Cu alte cuvinte, pentru tichetele cadou ale celor 1.500 de angajati din învãtãmînt va fi cheltuitã suma de 1,450 miliarde de lei. Iar acestea vor ajunge la destinatie miercuri, 23 aprilie.

Articol afisat de 2105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective