Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIATA ÃŽNTR-UN SCAUN CU ROTILE

VIATA ÃŽNTR-UN SCAUN CU ROTILE

• de patru ani, Andreea Hluscu este imobilizatã într-un scaun cu rotile, dupã ce a cãzut de la etajul II al locuintei • mama sa, disperatã, cere ajutorul semenilor • pentru cã ar mai fi o sansã ca tînãra sã nu-si petreacã restul zilelor în cãrucior • cu 35.000 de euro, pietreanca ar putea ajunge în China, la operatie •

R 015BRDE280SV25780572800 este contul în care se pot depune bani pentru a schimba viata unei tinere de 20 de ani. Bani care ar scoate-o din deznãdejde, ar scãpa-o de chinurile tintuirii într-un scaun cu rotile si de imposibilitatea de a simti iarba sub picioare, nisipul fierbinte printre degete sau... Viata Andreei Hluscu este de patru ani o adevãratã tragedie, care a început într-o zi în care fata ar fi putut trãi bucuria venirii Mosului si ar fi putut simti spiritul Crãciunului. În numai o secundã, bucuria adolescentei si-a arãtat reversul.

Nenorocirea de la Crãciunul din 2004

Ca în toate casele de crestini, pregãtirile de sãrbãtori erau în toi în familia Hluscu din Piatra Neamt, în decembrie 2004. Andreea, mezina casei, se ocupa de curãtenie, înainte de a împodobi bradul de Crãciun. Pe vremea aceea era o adolescentã de 16 ani. Mama ei, o femeie simplã, vindea zarzavaturi în piatã. Singurã acasã, fata s-a urcat pe glaful exterior al unei fereste, pentru a sterge geamurile. Gheata de pe pervaz si o clipã nenorocitã au fãcut ca un copil superb, plin de viatã si energie, sã devinã robul unui scaun cu rotile. „Pe 14 noiembrie, frumoasa mea fatã va împlini 20 de ani. Peste o lunã si ceva, va împlini, din nefericire, si patru ani de cînd a devenit imobilizatã de la mijloc în jos. Ca mamã, mi se rupe sufletul cînd vãd prin ce chinuri trece copilul meu. Ca sã nu mai vorbesc de suferinta ei, de cît de greu îi este sã stea tinuitã într-un scaun cu rotile. La început, starea ei era mult mai gravã. Dupã ce a cãzut de la etajul II, a rãmas paralizatã de la mijloc în jos. Dupã posibilitãtile noastre financiare, am dus-o la recuperãri. Din pãcate, nu am putut merge prea des. O duceam trimestrial si, dupã doi ani si jumãtate, a ajuns în faza în care poate sta în fund. Spre bucuria mea, si-a recãpãtat unele simturi... Ne e greu la amîndouã. Am fost la doctori si ne-au spus cã ar putea sã meargã la o operatie în China, unde sã i se facã un trasplant de celule stem. Asta înseamnã cã existã sanse de a-mi revedea fiica pe picioarele ei. Parcã nu mai am puterea sã sper! Dar ceva trebuie fãcut! E prea tînãrã si e un suflet prea bun ca sã aibã o asa soartã. Era elevã la Colegiul Tehnic «Gheorghe Cartianu» în clasa a IX-a, cînd s-a petrecut nenorocirea. Vreo doi ani dupã nenorocire a fost vizitatã de cãtre colegi, dupã care au cam uitat-o. Acum îi e greu pentru cã nu prea are cu cine vorbi, nu prea are prieteni... Spre nenorocirea noastrã, anul trecut a murit sotul meu si am rãmas cu douã rate la bãnci de plãtit. Am fãcut una pentru o masinã de spãlat si cîte ceva prin casã si una pentru mobilã. De unde sã stiu cã îmi pierd bãrbatul... S-a dus sãracul de necaz, cã a vãzut cum trãieste fata asta“, a spus mama Andreei.

Patru ani de sperante

Conform ultimului diagnostic pus de specialisti, pe 31 august 2007, Andreea suferã de tulburãri sfincteriene, paraplegie flascã post traumaticã, traumatism vertebro-medular provocat de cãderea de la înãltime. ÃŽn cei patru ani scursi de la tragedie, mama fetei a dechis cont pe la bãnci si a anuntat cã asteaptã sprijinul oamenilor de suflet. Spre necazul ei, la fiecare verificare, contul era gol. Se bucurã de sprijinul unor semeni cu cîte ceva de mîncare sau ajutoare minore, care au ca dedicatie fata tintuitã în scaunul cu rotile, dar acestea sînt prea mici în comparatie cu nevoia realã. „Ne e de mare ajutor sã primim cîte ceva de la unul, altul, cã o ducem destul de greu. Dar marea noastrã problemã este gãsirea banilor ca sã poatã merge Andreea la operatie. Stim cã existã aceastã sansã si trebuie sã rezolvãm problema. Dar nu stiu cum...“, a mai spus, printre lacrimi, Maria Hluscu.
Analizînd suma de care un suflet chinuit are nevoie pentru a reveni la viata normalã, 35.000 de euro, e o nimica toatã. Pentru unii. E cît o garsonierã într-o zonã mai bunã sau cît o limuzinã. Nu este nevoie decît de un strop de bunãvointã. Din partea unora cãrora le prisoseste cîte ceva. Si care realizeazã ce înseamnã viata într-un scaun cu rotile. Poate bucuria Pastelui pentru cei sãnãtosi, care se pot misca si folosi de tot ce-i înconjoarã, va fi si pentru Andreea. Poate, la o aniversare viitoare va putea sta în picioare lîngã masã, pentru a sufla în tort. Sau mãcar va putea sã facã vreo doi pasi, pentru a ajunge la baie. Si ea, si mama ei ar fi foarte fericite dacã ar vedea asta!

Articol afisat de 3166 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective