Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Turismul, în suferintã de 1 si 2 mai

n turistii s-au lãsat asteptati în zona Bicaz cu prilejul mini-vacantei de la început de lunã • proprietarii de baze de agrement au pus lucrul acesta pe seama vremii schimbãtoare • si a campaniei electorale • în schimb, statiunea Durãu a fost plinã • romascanii au iesit la grãtar •

Punctele fierbinti ale turismului din zona Bicaz n-au fost asaltate de cãtre beneficiarii mini-vacantei din aceste zile, desi traficul automobilistic prin urbea de sub baraj a fost unul foarte intens, atît joi, 1 mai, cît si vineri, 2 mai. Majoritatea turistilor au fãcut totusi cîte o micã haltã pe baraj, dar dupã cîteva minute de respiro si cîteva fotografii, cel mai adesea, si-au luat luat adio de la natura din jur, continuîndu-si linistiti drumul spre destinatii numai de ei stiute. Afectate de situatia ca atare au fost administratiile societãtilor turistice din zonã, mai precis ale celor douã porturi de pe malul lacului, întelegînd prin aceasta si motelurile si pensiunile din împrejurimi care, conform traditiei, au fost pregãtite din timp pentru primirea unui numãr mare de turisti. „Consider cã numãrul mic de beneficiari ai serviciilor noastre s-a datorat timpului ceva mai rãcoros si instabil cu care ne-am confruntat în aceastã primãvarã, dar si faptului cã s-a intrat în campania electoralã si foarte multi dintre potentialii nostri turisti sînt implicati în aceastã activitate, pentru cã în ce priveste calitatea serviciilor, oaspetii nostri traditionali cunosc foarte bine cum stã treaba“, a declarat Viorel Munteanu, patronul firmei cu acelasi nume, ce gestioneazã unul dintre porturile Bicazului. Cam aceleasi vorbe aveam sã le auzim si de la unul dintre administratorii firmei Moldoturism, unitate ce are în proprietate baza turisticã si de agrement de pe malul drept al lacului, bazã ce detine cel mai mare numãr de locuri de cazare sau pentru organizarea de petreceri. „Timpul ceva mai capricios ne-a jucat feste. Asta însã nu ne dezarmeazã, deoarece sezonul turistic se aflã abia la început. Dupã experienta anilor trecuti, ne asteptãm ca si-n acest an sã ne calce pragul cîteva zeci de mii de turisti români si strãini“, a afirmat unul dintre gospodarii societãtii amintite. Sub asteptãri a fost si frecventa turisticã la pensiunile din Izvoru Muntelui, adicã de la poalele Ceahlãului, unde, cu ani în urmã, abia de aflai un loc liber de cazare. Clientii fideli ai pensiunilor, mai cu seamã tinerii, nu s-au prea înghesuit sã cearã adãpost si masã, preferînd sã admire natura mai mult în treacãt si sã-si ostoiascã foamea cu cele de-ale gurii purtate în propria ranitã. Cît îi priveste pe turistii de cîteva ore din zi, acestia au tinut sã-si încingã grãtarul direct pe spatiile verzi megiese drumurilor, fie ele nationale, ori judetene. ÃŽn rest, la Bicaz si-n zonã, liniste si pace, cu oarece iz de electorale, cum amintea chiar unul dintre interlocutorii nostri. Asta mai cu seamã în prima zi de mai, cãci din cea de-a doua, adicãtelea ieri, vineri, s-a simtit ceva mai multã agitatiune pe tema afisajului electoral.

Durãul plin, ceva turisti pe Ceahlãu

Statiunea Durãu este, de cîteva zile, plinã „ochi“ de turisti. Dornici sã petreacã mai mult timp în aer liber, departe de televizor, sã facã ceva miscare si sã se bucure de naturã, foarte multi nemteni, si nu numai, si-au abandonat pentru cîteva zile locuintele si s-au retras cãtre munte. Cei mai tineri, cu mai mult chef de aventurã, dar si cu mai putini bani, si-au pus cîte ceva de-ale gurii în rucsac, si-au luat grãtarul si cortul si s-au instalat în spatiul de campare din binecunoscuta statiune montanã de la poalele Ceahlãului. Persoanele nu foarte tinere, obisnuite cu confortul, cît de cît, au preferat sã se cazeze la pensiunile si hotelurile din Durãu sau din apropiere.
Cert este cã, în statiune, zilele acestea a fost imposibil sã gãsesti un loc de parcare. Vremea nu prea prietenoasã, destul de rece si capricioasã pentru începutul lunii mai, i-a speriat pe multi dintre turisti, acestia neîncumetîndu-se sã urce muntele mai sus de Cabana Fîntînele sau Cascada Duruitoarea. Totusi, eforturile cabanierilor de la Dochia care s-au pregãtit cu tot ce trebuie ca sã asigure o sedere si o atmosferã plãcutã musafirilor care le trec pragul pentru prima sau a „n“- a oarã, nu au rãmas neapreciate. Rezervîndu-si din timp locuri, 40 de liceeni din Iasi, au venit încã de la începutul sãptãmînii pe Ceahlãu si s-au cazat la Cabana Dochia. „Ca niciodatã, anul acesta, am cam avut cabana goalã si de Paste, si de 1 mai. Foarte multi dintre ei si-au fãcut rezervãri încã de la mijlocul luni martie, sau chiar începutul lui aprilie, au sunat si ne-au întrebat de vreme, s-au speriat si au renuntat. Sperãm ca prognozele meteo sã se adevereascã si asa cum s-a anuntat, sã fie cald si frumos de acum încolo. Noi facem tot ce depinde de noi pentru ca turistii sã se simtã bine aici, dar vremea nu o putem influenta“, a declarat cabanierul Ioan Tigãnici. De 1 si 2 mai, romascanii au iesit la iarbã verde, sãrbãtorind Ziua Internationalã a Muncii si cea de dupã cu bere si mici. „Asaltul“ a început de dimineatã, iar pînã seara tîrziu nu s-au lãsat dusi acasã. Cei care au dispus de autoturisme si au putut renunta la sprit au ajuns la Dealul Mãrului sau pe malul Siretului, înspre Lutca. Aceia care au si muncit sau nu au avut mijloace de transport la dispozitie s-au „refugiat“ pe malul Moldovei sau la cartodrom. Astfel, ieri dupã-amiazã, în oras mirosea peste tot a mici si grãtare. La cartodrom, nu mai era loc unde sã te asezi pe iarbã. Iar muzica bubuia din boxele masinilor. ÃŽn urma petrecãretilor au rãmas, ca de obicei, PET-uri si alte resturi.

Articol afisat de 2287 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, C. MATEI, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective