Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOSARELE X la POIENILE OANCEI

DOSARELE X la POIENILE OANCEI

• sãtenii din acest cãtun al comunei Stãnita sînt terorizati de zgomotele care vin, ziua, dar mai ales noaptea, dinspre iazul de la marginea localitãtii • unii sustin cã au vãzut în stufãrisul de pe marginea luciului de apã un „balaur“ mare cît o Dacie • altii, cã ar avea solzi si „spatele cît masa“ • cu furci si bîte, un „comando“ de 70 de insi s-a deplasat, în urmã cu douã seri, în zonã, pentru a omorî dihania • a fost suficientã o glumã nu tocmai la locul ei, ca toti s-o rupã la fugã • primarul si unii sãteni spun cã ar fi vorba despre o vidrã în perioada de rut • altii sustin cã aud si tipetele a doi tineri care s-au înecat în iaz •

O aparitie care tine mai mult de stiintifico-fantastic a bãgat spaima în întreaga suflare din satului Poienile Oancei, comuna Stãnita. Oamenii de aici trãiesc cu frica în sîn, zic ei, din cauza unui... „balaur“ care si-ar avea sãlasul prin stufãrisul din jurul iazului din zonã. Cît este exagerare, cît nu, sãtenii spun cã ziua, dar mai ales noaptea, dinspre iazul din marginea satului se aud
„rãgete ca de buhai“, fapt care i-a speriat la culme. ÃŽn urmã cu douã seri, vreo 70 de „curajosi“, înarmati cu bîte si furci, s-au deplasat pe malul luciului de apã, pentru a dezlega misterul. Imaginatia unor localnici a depãsit orice limitã, ei povestind consãtenilor îngroziti cã au vãzut o „dihanie cu solzi mari, cît o masinã“ sau cu „spatele cît o masã“. Ion Coroban, unul dintre sãtenii care s-au deplasat în zonã, nu mai stie ce sã mai creadã.
„ÃŽn aceastã primãvarã, dinspre iaz au început sã se audã mereu rãgete, atît ziua, cît si noaptea. Nu stim ce este în stufãrisul de acolo. ÃŽnsã, niste tineri care au mers noaptea acolo au povestit cã monstrul s-a ridicat din stufãris si era mare cam cît o Dacie. Altii sustin cã au vãzut un fel de «balaur cu solzi verzi». ÃŽn dupã-amiaza de la sfîrsitul sãptãmînii trecute, cînd la iaz s-au adunat peste 70 de oameni, am fost singurul care am avut curaj sã mã apropii de mal. Se auzeau într-adevãr rãgete si atunci am fãcut o glumã si am strigat «Uite-l!» si au fugit aproape toti de acolo. Nu stim ce poate fi, m-am dus si la primãrie, sã solicitãm ajutor, sã trimitã vînãtori si sã împuste dihania, sã ne putem linisti si noi“, a declarat Ion Coroban.

Povesti cu stafii

Acesta a adãugat cã oamenii mai sînt speriati si de faptul cã în iaz s-au înecat doi tineri. Unii sustin cã aud si tipetele acestora. „Ceva este acolo si am dori cu totii sã se termine odatã povestea aceasta, sã ne putem si noi linisti, sã ne vedem cum trebuie de gospodãrii. Am încetat sã-mi duc vacile la pãscut. Nu-mi este chiar atît de fricã cum le este altora, care s-au jurat sã nu mai calce pe malul iazului“, a mai spus Ion Coroban.
Amuzat, primarul comunei Stãnita, Laurentiu Bebe Todireanu, a opinat cã în apele iazului vietuieste o vidrã, care probabil aflatã în perioada de rut, tipã dupã partener sau partenerã. „Au venit cetãteni îngroziti care mi-au cerut sã vin urgent cu vînãtori si sã prindem «balaurul» cu «spatele cît masa». Am încercat sã le explic situatia, însã, se pare cã n-au înteles. Imaginatia oamenilor este bogatã si zvonurile la tarã se rãspîndesc si se amplificã pînã la dimensiuni nebãnuite“, a declarat seful administratiei publice din Stãnita. Sãteanul Ghitã Coroban a pus totul pe seama firii oamenilor. „Lumea s-a înrãit mult, în ultima perioadã, si din cauza sãrãciei se bat, se ceartã, rãmîn case pustii. Este drept cã în iaz s-au înecat doi oameni, însã acest lucru nu poate sã îngrozeascã lumea în asemenea hal. Se aude dinspre baltã un fel de buhãit, uneori ziua, alteori noaptea. Eu unul n-am vãzut nimic, altii sustin cã l-au vãzut si au povestit cã e mare si cã are si solzi. Pînã la urmã, se va vedea ce este în stufãrisul de acolo“, a spus, întelept, sãteanul.

Din tîntar, armãsar

Mihai Pãduraru, un cetãtean din Ghidion, a afirmat cã are puscã de 30 de ani si cã „monstrul“ de la Poienile Oancei nu poate fi decît o vidrã în cãlduri care cautã partener. „Vidra se deplaseazã pe apã cu mare vitezã si lasã în urma ei valuri pe o suprafatã mare. Probabil tinerii care au vãzut-o au perceput-o la dimensiunea mult mai mari, «cu spatele cît masa», asa cum circulã acum povestea prin Poienile Oancei“, a declarat Mihai Pãduraru. Vasile Coroban a fost cel mai linistit dintre sãtenii cu care am stat de vorbã. „Oamenii s-au obisnuit sã facã din tîntar armãsar. Eu am vãzut animalul care i-a speriat. Acesta este acoperit cu blanã, are o coadã lungã si latã si este mare cam cît un cîine de talie mijlocie. Se mai aud tipete de pe baltã. ÃŽnsã mai vin pãsãri, mai este si gîndacul numit «buhai de baltã», care face destul zgomot atunci cînd este noapte si liniste. Nu cred în povesti cu balauri si monstri cu solzi“, s-a fãlit Vasile Coroban. Unele gospodine au spus cã este pedeapsa lui Dumnezeu pentru necredinta si rãutatea oamenilor. Deocamdatã, sãtenilor nu le rãmîne decît sã teasã în continuare povesti pe marginea acestui subiect, în asteptarea autoritãtilor locale, solicitate sã dezlege misterul de la Poienile Oancei.

Articol afisat de 3725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective