Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SURPRIZE, SURPRIZE LA BACALAUREAT 2008

SURPRIZE, SURPRIZE LA BACALAUREAT 2008

• probleme de politicã si administratie se vor numãra printre subiectele la românã oral • unii clasici români (Cãlinescu, Creangã, Caragiale, Preda, Bacovia, Sadoveanu, Sorescu) au fost scosi de pe lista cu subiecte • absolventii vor trebui sã stie cîte ceva despre Raportul Tismãneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetãteanului român în UE sau despre Jonathan Scheele • conducerea ISJ sustine cã se urmãreste demonstrarea de cãtre elevi a abilitãtilor de a comunica •

Subiectele la proba oralã la românã vor fi în acest an mult deosebite fatã de ce a fost pînã acum, dupã ce ministerul a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat. Au fost ignorati George Cãlinescu, Ion Creangã, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stãnescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale. ÃŽn schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sã stie sã comenteze texte din Raportul Tismãneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetãteanului român în UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbanã si Regionala sau o conferintã de presã a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regãsesc pe subiectele pentru bacalaureat se numãrã Mircea Cãrtãrescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, nume împotriva cãrora nu se prea poate obiecta. Pentru aceastã probã, Ministerul Educatiei a pregãtit pentru elevi o sutã de subiecte, toate postate pe site-ul institutiei. Spre deosebire de alti ani, elevii nu mai sînt nevoiti sã îi citeascã pe Cãlinescu, Arghezi, Sadoveanu sau Marin Preda. Absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sã comenteze, sã interpreteze si sã explice texte ale unor scriitori contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti. De asemenea, elevii se vor „lovi“ de texte ale lui Jonathan Scheele, fost reprezentant al Comisiei Europene la Bucuresti pînã acum doi ani, sau paragrafe din conventii europene si rapoarte nationale. Astfel, cine va extrage biletul 90 va trebui sã explice un text din „Pactul national pentru educatie“, un document semnat la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Bãsescu si principalii lideri politici si de sindicat din învãtãmînt. Iatã un scurt pasaj din textul regãsit pe bilet: „Modernizarea educatiei în perioada 2008-2013, astfel încît în 2014, atunci cînd un nou buget al UE va intra în vigoare, scoala româneascã sã fie perfect sincronizatã cu realitãtile scolilor europene. Ne angajãm sã refuzãm improvizatiile determinate de motive politicianiste si sã modernizãm sistemul de educatie cu migalã si cu moderatie, pentru a da coerentã parcursurilor si optiunilor individuale, în particular printr-o revizuire curricularã substantialã, care sã fie orientatã de competentele cheie ce trebuie dobîndite în scoalã“.

Ati auzit de Raportul Centrului de Sociologie Urbanã si Regionalã?

De asemenea, multi dintre elevi vor fi nevoiti sã comenteze si sã interpreteze un text extras dintr-un „Raport al Centrului de Sociologie Urbanã si Regionalã“. Biletul numãrul 94 contine un paragraf din „Conventia Europeanã a Drepturilor Omului“, iar elevii care vor extrage biletele cu numerele 95, 96, 98, 99 sau 100 vor fi nevoiti sã rezolve texte din „Ghidul Consiliului European“, „Uniunea Europeanã în România“, „Ghidul cetãteanului român în UE“ sau de pe site-ul de stiri al UE „EurActiv“. Biletul cu numãrul 97 contine o declaratie fãcutã de comisarul european Jonathan Scheele într-o conferintã de presã. Iatã un pasaj din acest text: „Am fost invitat sã vorbesc despre ce înseamnã sã fii european. Vã mãrturisesc cã nu îmi este usor sã dau un rãspuns, pentru cã sînt deja european: e o stare fireascã, pe care nu simt nevoia sã o definesc“.
Comisia de profesori care a conceput subiectele pentru aceastã probã a ignorat unii dintre marii clasici ai literaturii românesti. Profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general, sustine cã acest amalgam de subiecte le este benefic absolventilor. „Este firesc ca la Bacalaureat elevii sã dovedeascã aptitudinile dobîndite în cei 12 ani. Mi se pare normal ca elevii sã-i cunoascã pe clasicii limbii române, dar prin intermediul acestor subiecte propuse ei vor avea ocazia sã dovedeascã faptul cã stiu sã comunice cu un fond de cuvinte adecvat. ÃŽn toate programele este prevãzutã dovedirea cunostintelor prin comunicare fluentã, într-un context nou. De aceea s-au propus astfel de subiecte, pe care elevii sã le exploateze. Nu sînt de acord ca subiectele sã fie fãcute sub presiunea strãzii sau a tinerilor absolventi. Stadiile educatiei trebuie stabilite de oameni pregãtiti în domeniu. Curricula pentru Bacalaureat este gînditã pentru un examen de finalizare a studiilor liceale si continuarea cu studiile superioare sau intrarea pe piata muncii“, a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu.
Marius Grigore, de la CN Calistrat Hogas a spus cã are cunostintã de subiectele puse la vedere de cãtre MECT, dar ceea ce îl intereseazã este sã fie pus la punct cu teoria din manuale si nu cu probleme administrative, ori politice. Dar stie cã pînã la terminarea liceului va parcurge, în mare, toate subiectele de pe site, la ore, sub îndrumarea profesorului de românã.

Articol afisat de 2646 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective