Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCATE ÎN NÃMETI, PE CEAHLÃU

BLOCATE ÎN NÃMETI, PE CEAHLÃU

• patru liceence din Neamt s-au aflat sîmbãtã la un pas de a intra în stare de hipotermie în timp ce urcau la Cabana Dochia • abãtîndu-se de la traseul marcat, acestea au intrat într-un troian de zãpadã • cei care le însoteau nu au reusit sã le scoatã • fetele erau echipate necorespunzãtor, cu adidasi si pantaloni trei sferturi • au fost salvate de salvamontisti •

Patru liceence nemtence care au mers în excursie în masivul Ceahlãu au rãmas blocate în zãpadã sîmbãtã dupã-amiazã si au necesitat interventia salvamontistilor. Urcînd dinspre Izvoru Muntelui cãtre Cabana Dochia, fetele, care fãceau parte dintr-un grup de sapte turisti, s-au abãtut de la traseul marcat si s-au trezit la un moment dat într-un troian de zãpadã de aproximativ 1,5 metri înãltime, din care nu mai puteau iesi. Desi cei trei bãieti care le însoteau au încercat sã le scoatã, nu au reusit. Cum pînã la Cabana Dochia, punctul terminus al traseului lor era distantã de 10-15 minute, acestia i-au alertat pe salvamontistii care erau de serviciu în baza de sus. „Spre norocul lor fetele au fost salvate în timp util, evitîndu-se intrarea în stare de hipotermie. Venite din oras, unde era foarte cald, acestea erau echipate total neadecvat pentru temperatura de 11-12 grade Celsius care era sus - pantaloni trei sferturi si încãltãri sport de tip adidas. Cu ajutorul dotãrilor specifice, doi salvamontisti care erau de serviciu în Baza Dochia au reusit sã scoatã turistele dintre muntii de zãpadã în care intraserã pînã la umeri. Fetele au fost transportate la cabanã, unde li s-a dat ceai fierbinte si antitermice si au fost învelite în pãturi. Chiar dacã în oras este foarte cald, precum vara, si chiar si în masiv temperaturile au mai crescut, noaptea, dimineata si seara este foarte rece, adicã în jur de 0 grade Celsius. ÃŽn aceste conditii, pe munte sînt destule zone cu zãpadã viscolitã si depozitatã în formatiuni masive de chiar doi metri înãltime, care nu se va topi prea curînd“, a precizat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt.
Conform aceleiasi surse, riscul intrãrii în hipotermie la contactul cu masa zãpezii este major, aceasta instalîndu-se în circa 20 de minute. În 35-40 de minute se instaleazã hipotermia severã, iar într-o orã se ajunge la soc hipotermic. În aceeasi zi, în jurul orei 16, echipa de salvamontisti nemteni care deserveste Baza Durãu a fost alertatã prin intermediul numãrului 112 al Dispeceratului Unic de Urgentã, pentru a interveni în cazul unei turiste care intrase în stare de epuizare. Din cauza efortului, a nealimentãrii si a lipsei de calciu, Ioana M., în vîrstã de 18 ani, din Bacãu, a simtit cã nu mai poate înainta. Salvamontistii au recuperat-o de pe traseul Durãu - Cascada Duruitoarea, din punctul cunoscut sub denumirea de Poiana Viezuri. Dupã ce i s-a administrat calciu si ceai, întrucît tînãra acuza o stare generalã prostã, salvamontistii au solicitat Serviciul Judetean de Ambulantã. În jurul orei 17.30, tînãra a fost preluatã de o autosanitarã si transportatã la Spitalul Bicaz.
„Acum este o perioadã dificilã pentru organism, pentru cã astenia de primãvarã este în plinã derulare, iar, din cauza efortului, a deshidratãrii, a excesului de cafea si a nealimentatiei, apare epuizarea. Recomandãm turistilor dornici de drumetii care vin în Masivului Ceahlãu sã se echipeze corespunzãtor, sã îsi dozeze efortul, sã mai facã pauze atunci cînd urcã muntele si chiar sã mai si mãnînce ceva, ca sã capete energie“, a conchis seful salvatorilor montani din Neamt, Raul Papalicef.

Articol afisat de 1938 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective