Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ei fac blat, noi luãm plasã

M-a amuzat comentariul unui student, votant în premierã, pe care l-am întrebat cum e cu „blatul electoral“ la care fãcea referire deunãzi presedintele României. Ei fac blat, mi-a rezumat tînãrul în final volutele unui comentariu mai amplu, iar noi luãm plasã. Noi alegãtorii, adicã. ÃŽn ceea ce mã priveste, nici dupã reluarea subiectului, prin vocea celui care l-a lansat, domnul Bãsescu, n-am înteles cine cu cine face blat. Dacã la Capitalã au o întelegere Blaga (PD-L) si Diaconescu (PSD) poate fi mai degrabã o chestiune personalã, care nu angajeazã partidele. Partidele, cel putin la vîrf, se dusmãnesc sincer. Se stie cã vîrfurile celor douã partide sînt Traian Bãsescu, respectiv Ion Iliescu. ÃŽntre cei doi nu mai existã cale de împãcare. Poate face ghidusii Mircea Geoanã, scapã o nuantã mai pasnicã Boc, eternul politician vertical Boc, dar ele nu conteazã. Comandantii celor douã flotile, cu figuri de pirati hîrsiti în rãzboaie, vor victorie sau moarte. De ce crede tînãrul meu interlocutor cã noi, alegãtorii, luãm din nou plasã? Poate cã a fãcut doar un joc pamfletar de cuvinte. Apropos de vorbe. Mi-am aruncat privirea pe cîteva panouri electorale. ÃŽn Capitalã, Blaga nu vrea discutii, ci solutii. E un nonsens. La solutii nu ajungi decît în urma unor dezbateri. Te consulti cu unii, cu altii. Te consulti în cele din urmã cu electoratul pentru cã interesele lui trebuie sã le servesti. Chestia cu nu vreau discutii sunã cam militãreste. ÃŽmi aminteste lunile mele putine de elev de scoalã militarã cu termen redus. Ordinul se executã nu se discutã. ÃŽn democratie e altfel decît în armatã. ÃŽn plus, nici la noi armata nu mai e obligatorie. Un alt candidat, actualmente viceprimar tot la Capitalã, scrie mare, în Piata Victoriei, lîngã poza lui zîmbitoare: „Acum vin pe strada ta“! Pãi ce ai fãcut nene Murgene de n-ai venit pînã acum pe strada mea? Esti de atîta amar de ani viceprimar. Ce te-a împiedicat? Te arãti la televizor doar cînd ninge, pe un bulevard central, preluînd portia de înjurãturi cuvenitã în ordine primarilor generali Bãsescu si Videanu.
Blaturi, adicã întelegeri subterane ar fi si prin alte pãrti. La Ploiesti, îmi zice un fost coleg de liceu, campania se desfãsoarã „pe dedesubt“. Se miscã dosare, sînt arãtate sãbii, dar în final competitorii se mîngîie amical pe crestet. Sã însemne asta cã s-a ajuns la o întelegere privind portionarea cascavalului? La Piatra-Neamt si Suceava, îmi spune un corespondent al A.M. Press, aparenta este de campanie fãrã ciomege în cap si fãrã „aliante împotriva naturii“. Dar, mai zice el, cine le poate afla si întelege pe toate? ÃŽn cîmpie, de la Slobozia pînã la Tulcea si Constanta, duelul de vorbe se poartã cu precãdere în media localã. Rar unele confruntãri mai cu scîntei scapã si spre presa centralã. Bucluc mare a iesit doar la Giurgiu unde taberele au descãrcat una asupra celeilalte pistoale cu gloante de cauciuc si ciomege vîrtoase, din lemn de corn. Bandajatii au ajuns la spital. Ambele tabere, prin reprezentantii lor, au dreptate. Doar alegãtorii, ca de obicei, n-au. Ei îsi conservã dreptul legitim de a lua plasã. Plasa se va întinde cît orizontul, din clipa în care campania se va încheia cu victoria unuia sau a altuia, pînã peste patru ani, la urmãtoarele alegeri locale.
Sigur, pesimismul cu care m-a contaminat tînãrul alegãtor student poate fi amendat pe alocuri. Mai sînt si oameni vioi, dornici sã facã ceva pentru comunitãtile care i-au ales. Dacã n-ar fi asa ar fi groaznic. Uniformizarea si generalizarea rãului este cu adevãrat împotriva naturii. Dumnezeu nu ne lasã pe toti la fel. Istoria localitãtilor României consemneazã truda unor primari destoinici care au lãsat în urma lor mãrturii memorabile de spirit gospodãresc si viziune întru posteritate. Sînt convins cã sãmînta lor nu s-a stins.

Articol afisat de 1393 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective