Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noapte furtunoasã pe Valea Muntelui

Noapte furtunoasã pe Valea Muntelui

• ieri noapte, pîraiele umflate din cauza ploilor au provocat inundatii în comunele Borca, Farcasa si Hangu • la Tasca, un trãsnet a provocat incendierea unui tranformator electric • cîteva zeci de sãteni au rãmas pe întuneric • la Borca au fost inundate case, anexe, beciuri, fîntîni, terenuri agricole • DN 17 a fost blocat de aluviuni • trei pescari, care erau sã fie luati de apã cu tot cu masinã, au fost salvati • seful Postului de Politie Hangu a fost lãudat de prefect •

Ploile torentiale abãtute peste judet miercuri noaptea au provocat inundatii si pagube însemnate pe Valea Muntelui. Cantitãtile mari de apã cãzute în scurt timp au umflat pîraiele Tãrîta si Leonte din comuna Borca, revãrsarea acestora afectînd cîteva gospodãrii, terenuri agricole si infrastructura. Astfel, în satul Soci au fost inundate trei case, zece anexe gospodãresti, douã beciuri, trei fîntîni, trei hectare de teren agricol si 300 de metri din drumul comunal. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre primarul Vasile Aleca, gospodãriile afectate de apã miercuri searã sînt inundate de fiecare datã cînd plouã mult în scurt timp, pentru cã cele douã pîrîaie nu au fost regularizate. Si asta, din cauza cîtorva sãteni prin grãdinile cãrora trec si care nu permit efecturea respectivelor lucrãri. „Fatã de ultimele douã inundatii, acum am scãpat mai ieftin. Dar oricum, e pãcat cã de fiecare datã se întîmplã acelasi lucru, din cauza încãpãtînãrii unor oameni care preferã sã sufere de fiecare datã cînd plouã mai mult. Vom gãsi, însã, o solutie, pentru a canaliza altfel apele cãtre Bistrita“, a declarat primarul Aleca. Acesta a adãugat cã pîrîul Pîntei, care s-a umflat si a deversat iar, a afectat cîteva portiuni de drumuri comunale, ceea ce înseamnã cã trebuie musai gãsite resurse financiare pentru repararea lor. Pentru scoaterea apei din locuinte, au intervenit pompierii militari din Poiana Teiului.

Probleme la Farcasa

Si în comuna Farcasa, în satul Busmei, drumurile au avut de suferit din cauza aluviunilor aduse de apã. DN 17 B a fost blocat pe un sens, pe o distantã de 20 de metri, cu aluviuni care s-au depus într-un strat cu grosimea de 30 de centimetri. „Cea mai mare problemã a noastrã constã în colmatarea pîraielor. Acestea sînt blocate în proportie de 90-95% cu bolovani, cu aluviuni si cu vegetatie si atunci cînd plouã mult si în scurt timp, apa dã pe dinafarã. Trebuie neapãrat regularizate si recalibrate aceste pîraie, ca sã nu mai reprezinte sursã de probleme si de stres“, a declarat primarul comunei Farcasa, Dorinel Apalaghitei. Si aici au fost inundate cîteva beciuri si fîntîni, dar cu ajutorul pompierilor militari si al celor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã, s-a scos din acestea apa si mîlul, urmînd sã fie dezinfectate. Pentru înlãturarea apei si a aluviunilor aduse de viituri au actionat patru voluntari din cadrul Serviciului pentru Situatii de Urgentã Borca, avînd la dispozitie o autospecialã, patru angajati ai Sectiei Drumuri Nationale, cu ajutorul a trei buldoexcavatoare.

Si la Tasca, Hangu si Timisesti

În satul Tasca, din comuna cu acelasi nume, 2,5 kilometri de retele electrice au fost avariate din cauza descãrcãrilor electrice si incendierii unui transformator de tensiune, iar 51 de gospodãrii au rãmas pe întuneric. În urma inteventiei echipelor de la E-On Electrica, defectiunea a fost remediatã, iar oamenii aveau ieri dupã-amiazã curent. O linie de medie tensiune a fost afectatã si în comuna Timisesti. În satul Hangu, apa în exces a avariat douã podete, a distrus cinci punti si a avariat drumul comunal Hangu-Audia pe o distantã de 300 de metri. Urgia provocatã de ploile abundente însotite de grindinã si descãrcãri electrice a fost constatatã la fata locului, în fiecare dintre comune de cãtre prefectul Toader Mocanu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, colonel Ioan Niticã, si directorul Sectorului de Gospodãrire a Apelor, Emil Bostan, care s-au deplasat în teren si au decis modalitãtile cele mai eficiente de interventie.

Pescuitul din masinã nu-i pe placul prefectului

Neprevãzutul nu a putut lipsi din toatã desfãsurarea de forte a autoritãtilor. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat echipele de interventie nu au fost, paradoxal, viiturile sau vîntoasa, ci... trei pescari. Ioan Niticã, seful ISU Neamt, a povestit cum miercuri seara comandamentul a fost anuntat cã trei persoane sînt blocate pe malul Lacului Izvoru Muntelui, la Buhalnita. „Erau la pescuit. Erau cu masina si nu mai puteau iesi. Am fost solicitati sã intervenim“, a spus colonelul Niticã. Calmul sefului ISU Neamt a fost contracarat de revolta manifestatã de prefectul Toader Mocanu, aproape indignat de neobrãzarea celor care merg cu masina la pescuit, se apucã eventual si de bãut ca sã se încãlzeascã, iar apoi stau sub viiturã cã nu mai au curaj sã se urce la volan ca sã nu-i prindã politia. „Vreau sã remarc cu acest prilej promptitudinea si implicarea de care a dat dovadã seful de post de la Hangu, care a intervenit imediat pentru salvarea celor trei. Cînd au ajuns echipele de interventie, el era deja acolo, în cizme de cauciuc si cu pelerinã si i-a ajutat sã iasã cu masina la drumul national. Totodatã, fac un apel la autoritãtile locale, cã ar trebui restrictionat accesul auto pe malul lacului, întrucît terenul este dificil de parcurs si mlãstinos. Cei care vor sã pescuiascã neapãrat acolo, pot merge pe jos de la drumul national. Astfel ar fi evitate situatiile de acest gen. Este inadmisibil ca acesti oameni sã îngreuneze activitatea în aceste operatiuni. Toatã lumea era concentratã sã-i scoatã pe ei la liman, în timp ce era nevoie de fortele de interventie în alte locuri. Nu înteleg de ce, dacã tot s-au dus acolo, cînd au vãzut cã se adunã nori n-au degajat zona. Sau mãcar sã fi scos masina la drumul national si sã fi mers pe jos la pescuit. Probabil au consumat bãuturi alcoolice si n-au vrut sã fie prinsi circulînd sub influentã. Nu cred însã cã un moment de negîndire din partea lor trebuie sã îngreuneze activitatea celorlalti“, a spus prefectul Mocanu, adãugînd cã a luat legãtura cu seful Politiei, Aurelian Vasea Soric. ÃŽn primul rînd pentru a-l lãuda pe tînãrul sef de post de la Hangu, apoi pentru a-i da în lucru eventuala restrictionare a accesului auto pe malul lacului.

Inundatiile scot sefii Apelor din birouri

Un efect benefic al ploilor cãzute în timpul codului portocaliu este cã a adus pe Valea Muntelui doi sefi de la Administratia Apelor Române: un director adjunct si seful Directiei Ape Siret Bacãu. Emil Bostan, seful SGA Neamt, spune cã acestia au vizitat zona pîrîului Tãrîta si s-au hotãrît sã urgenteze alocarea banilor pentru proiectul de regularizare a pîrîului Sabasa. Proiectul e în discutie de atîta timp, dar a fost nevoie de încã o viiturã ca sã se convingã mai-marii cã e nevoie de bani ca sã fie fãcut. „Se duc în zonã si vor evalua oportunitatea si necesitatea alocãrii de urgentã a banilor pentru asta“, a precizat Emil Bostan, adãugînd cã situatia în zona pîrîului Tãrîta a fost gravã, dar e pe cale sã se rezolve. Potrivit acestuia, cel mai mare rãu l-au fãcut apele venite de pe versanti, care au fãcut ca Tãrîta sã aducã la vale bolovani atît de mari, încît nu puteau fi ridicati de doi oameni. Plus vreo 300-400 de metri cubi de aluviuni. Emil Bostan spune cã s-a apelat la firma cu care au colaborat si la zãpor si s-a intervenit cu utilajele necesare, astfel încît aluviunile si bolovãnisul sã fie duse din zonã. Din punct de vedere hidrologic, lucrurile sînt simple. „Ne asteptãm ca azi (ieri, 22 mai - n.r.) pînã la ora 21, sã mergem pe procedurile de cod portocaliu, dupã care, mîine, sã trecem pe procedurile pentru codul galben. Cantitãtile nu au depãsit 30 l/mp, doar miercuri, la ora 16, s-au înregistrat pînã la 50 l/mp deasupra localitãtilor Borca si Farcasa. Cursurile mari de apã nu au înregistrat cresteri semnificative, ba chiar as putea spune cã sînt în scãdere“, a mai spus Emil Bostan.

Articol afisat de 2234 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective