Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PÃDURILE MITROPOLIEI SI CURTEA CONSTITUTIONALÃ

PÃDURILE MITROPOLIEI SI CURTEA CONSTITUTIONALÃ

• Curtea Constitutionalã a decis ca drumurile forestiere si imobilele de pe suprafetele reintrate în proprietatea Bisericii sã fie excluse de la retrocedare • cãlugãrii de la Mãnãstirea Neamt au o sentintã favorabilã de retrocedare a cantoanelor, cabanelor si drumurilor forestiere, ce se aflã pe o suprafatã de 4.478 de hectare de teren • executarea sentintei a fost suspendatã, dupã ce preotul jurist a fost acuzat de fals • silvicultorii cred cã decizia judecãtorilor este una absolut normalã • pãrintele jurist Grigore a auzit de decizia judecãtorilor, însã nu a intrat în posesia ei •

Procesele dintre Directia Silivicã Neamt si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu privire la retrocedarea imobilelor constructii de pe suprafetele retrocedate, au sanse mari sã se încheie în doar cîteva luni. Si asta pentru cã judecãtorii Curtii Constitutionale au decis cã drumurile forestiere, cabanele de vînãtoare si sediile de cantoane silvice nu mai pot fi restituite odatã cu suprafetele forestiere pe care se aflã. Practic, hotãrîrea a anulat mai multe articole din Legile proprietãtii. Cel mai important este cel care stipula urmãtoarele: „constructiile de pe terenurile forestiere, inclusiv cele de corectare a torentilor, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vînãtoare, pepinierele (...) amplasate în suprafetele care fac obiectul retrocedãrii, trec în proprietatea persoanelor fizice sau juridice cãrora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor“. Pe baza acestui articol de lege, Mãnãstirea Neamt reusise sã obtinã o sentintã favorabilã, prin care urma sã intre în posesia mai multor constructii, printre care Cabana Nemtisor si sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, drumuri forestiere care se aflau pe suprafata de 4.478 de hectare de pãdure retrocedate. Decizia cu pricina, emisã de Judecãtoria Tîrgu Neamt nu a fost pusã în executare, întrucît juristii silvicultorilor au dispus supendarea ei în urma scandalului în care pãrintele Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei, a fost acuzat de fals în înscrisuri. Este vorba de povestea completãrii listei anexe a Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, în care pãrintele jurist a trecut si sediul ocolului silvic.

Comentarii rezervate

Conducerea Directiei Silvice Neamt a „salutat“ decizia judecãtorilor de la Curtea Constitutionalã, considerînd-o una absolut normalã. Avocatul Luigi Ciocan, cel care reprezintã Directia Silvicã Neamt în procesele cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, s-a arãtat mai rezervat în declaratii. „Am aflat din presã de decizia Curtii Constitutionale. Astãzi ar urma sã fie publicatã si în Monitorul Oficial si de aceea mã abtin deocamdatã sã o comentez. Oricum noi am contestat si avem si procese pe rolul instantelor de judecatã în cazul unor retrocedãri de imobile constructii si drumuri forestiere. Este, în primul rînd, situatia de la Tîrgu Neamt unde reprezentantii Mãnãstirii Neamt au cerut inclusiv sediul ocolului silvic. Oricum, nu va fi deloc simplu, chiar dacã aceste articole de lege au fost anulate“, a declarat avocatul Ciocan.
Pãrintele Constantin Grigore considerã cã atîta timp cît existã o hotãrîre definitivã si executorie, cu privire la retrocedarea imobilelor constructii, va fi greu sã fie cineva care sã dispunã altfel. Contactat telefonic, juristul Mitropoliei a tinut sã precizeze cã ceea ce s-a dispus printr-o hotãrîre judecãtoreascã, nici o putere din stat nu are posibilitatea sã anuleze. „Hotãrîrea pronuntatã de instantã în cazul nostru este irevocabilã si executorie. Doar a fost suspendatã punerea în executare, pentru cã a fost invocat dosarul de fals. Clãdirile vor fi preluate, pentru cã am cîstigat procesul la Cluj, cel referitor la asa zisul fals pe care l-as fi comis. Urmeazã sã primim decizia de la Judecãtoria Cluj si sã fie anulatã suspendarea executãrii privind retrocedarea clãdirilor. Precizez cã nu am vãzut încã decizia Curtii Constitutionale si nu o pot comenta. Dar dacã Curtea Constitutionalã a hotãrît modificarea legilor proprietãtii eu nu pot comenta astfel de decizii care vor trebui respectate“, a declarat pãrintele jurist Constantin Grigore.

Dosarul de fals a stopat retrocedarea clãdirilor

Dosarul de fals intentat pãrintelui jurist Grigore i-a fãcut pe silvicultori sã cearã anularea hotãrîrii de retrocedare a cabanelor, cantoanelor si drumurilor forestiere. Instanta a decis suspendarea executãrii hotãrîrii pînã la finalizarea procesului în care pãrintele jurist a atacat decizia procurorilor. Recentele modificãri vor da peste cap tot procesul de retrocedare al clãdirilor. Hotãrîrea, atît de contestatã de reprezentantii Directiei Silvice Neamt, prevedea restituirea cãtre Mãnãstirea Neamt a suprafetei de 4.478,74 hectare cu vegetatie forestierã si a clãdirilor aflate pe teren, conform listei întocmite de Ocolul Silvic Tîrgu Neamt. Terenul a fost restituit, mai putin imobilele terenuri. Adicã cele sase depozite intermediare de exploatare, casa de protocol oaspeti, sediul Ocolului Silvic Tîrgu Neamt, cinci cantoane, canton Secu, cabana Huma, cabana Icoana, sediu brigadã silvicã, drumurile forestiere, teren recoltat fîn, douã helestee. Instanta obligase Comisia Comunalã Vînãtori sã preia terenul si clãdirile si sã punã în posesie pe reclamant, si sã întocmeascã documentatia pentru titlul de proprietate.

Articol afisat de 2432 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective