Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Minute de groazã

Minute de groazã

• o furtunã de proportii s-a abãtut duminicã dupã- amiazã asupra comunei Petricani • 20 de minute au durat stihiile • stîlpi de electricitate si telefonie au fost culcati la pãmînt • 30 de case au fost afectate de inundatii, au rãmas fãrã acoperis sau le-a cãzut tavanul • fãrã acoperis a rãmas si biserica din localitate • un septuagenar a suferit numeroase leziuni dupã ce a fost luat pe sus de vînt • pagubele produse în alte comune sãptãmîna trecutã, de miercuri si pînã sîmbãtã, sînt în valoare de 866.000 lei, adicã 8,66 miliarde de lei vechi •

O ploaie torentialã, însotitã de grindinã cu diametrul de circa doi centimetri, descãrcãri electrice si vînt cu vitezã de peste 100 de kilometri la orã au fãcut ravagii duminicã dupã-amiazã în satului Tîrpesti, din comuna Petricani. Stihiile s-au pornit în jurul orei 16.45 si s-au dezlãntuit cu maximã intensitate timp de aproximativ 20 de minute. În acest interval, vîntul a dãrîmat zeci de copaci pe care i-a izbit peste case, a trîntit la pãmînt 15 stîlpi de electricitate si alti 15 de telefonie. 30 de gospodãrii au fost grav afectate de fenomenele meteorologice periculoase fiind inundate, ori rãmînînd fãrã acoperisul care le-a fost smuls de vînt. În unele dintre casele rãmase fãrã acoperis, ploaia si grindina au provocat cãderea tavanului. Fãrã acoperis a rãmas chiar biserica din sat. Apa a pus stãpînire pe beciurile oamenilor si pe anexe, a inundat multe curti, însemnate suprafete de terenuri agricole si trei fîntîni. Viiturile cu mîl au blocat drumurile comunale, podurile, podetele. Drumul judetean 155 M a fost blocat de stîlpii de telefonie cãzuti pe partea carosabilã. Constantin Laru, în vîrstã de peste 70 de ani, aflat cu vitele pe imas, a fost luat pe sus de vînt si izbit de podul unei case. În afarã de umflãturile si vãnãtãile cu care s-a ales, septuagenarul a tras si o spaimã sorã cu moartea.
Ploile abundente, dar mai ales grindina au afectat circa 150 de hectare de teren agricol, distrugînd culturile în satul Boistea din aceeasi comunã. Aici o femeie a lesinat dupã ce mai multe bucati de gheatã cu diametrul de circa doi centimetri au lovit-o în cap.
Vãzînd prãpãdul care s-a nãpustit asupra comunei pe care o conduce, primarul Ermil Isachi a cerut ajutorul angajatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã din Tîrgu Neamt. 24 de pompieri militari au intervenit timp de patru ore cu douã autospeciale si o motopompã pentru evacuarea apei din beciurile si subsolurile gospodãriilor inundate din satul Tîrpesti. Tot acestia au îndepãrtat copacii cãzuti pe case si anexe, dar si stîlpii de telefonie cãzuti pe partea carosabilã a drumului judetean DJ 155 M.
„Asa prãpãd nu am mai vãzut demult pe la noi. De plouat a mai plouat, dar asa vînt puternic nu a mai fost. Asearã (duminicã seara- n.r.) au fost pe aici prefectul, cei de la Situatii de Urgentã si de la Ape si au vãzut cum stau lucrurile. ÃŽn zilele ce urmeazã vor fi evaluate pagubele si vom lua mãsurile care se impun pentru ajutorarea oamenilor“, a declarat primarul Ermil Isachi.

Rupere de nori si la Tibucani

Tot duminicã, 25 mai, în urma precipitatiilor abundente cãzute între orele 17:45 - 19:10 si a vîntului puternic, a fost afectatã si comuna Tibucani. Au fost inundate 200 de hectare teren agricol, terenul aferent la 20 de gospodãrii, distrus cofrajul la un pod aflat în constructie si s-a accentuat alunecarea de teren produsã în satul Tibucanii de Jos. În acelasi timp, ploaia si vîntul au creat probleme si în comuna Rãzboieni. În aceastã zonã s-au degradat 400 de metri liniari de carosabil din balast pe DJ 209 G (s-au format gropi si santuri pe calea de rulare), s-au degradat 1,5 km de carosabil din balast pe drumuri sãtesti, cinci fîntîni au fost inundate, 9 hectare de culturi agricole au fost partial distruse (cinci hectare de porumb, douã hectare de pãioase si douã hectare de floarea soarelui). De asemenea, furtuna a rupt un stîlp de telecomunicatii, apartinînd Romtelecom. Înainte de acest prãpãd, înregistrat punctual în cîteva comune nemtene, alte zone au fost afectate de precipitatiile abundente, începînd de miercuri, 21, si pînã sîmbãtã, 24 mai. Dupã cum a declarat prefectul Toader Mocanu, valoarea pagubelor evaluate în perioada 21-24 mai în comunele Bicazu Ardelean, Borca, Costisa, Farcasa, Hangu, Icusesti si Sagna este de 866.000 lei, reprezentînd douã case si cinci anexe gospodãresti inundate la Borca, 0,4 km din DN 15+ DN 17 B, 1, 5 km drum judetean (DJ 127 + DJ 207 D), 3,85 km drum comunal, 1,1 km drum sãtesc, 28 poduri si podete, 1,5 km de canal colector colmatat si 3,8 km drum. Pentru stabilirea valorii pagubelor de la Petricani, Tibucani si Rãzboieni, echipele de specialisti încã mai lucrau ieri dimineatã la fata locului.

Articol afisat de 2183 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective