Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

(Ne)Reguli, mai mult sau mai mari, de prin judet adunate

Alegerile din prima zi a acestei veri nu i-au lãsat indiferenti pe nemteni. Vremea bunã si dorinta de schimbare, ori de pãstrare a ceea ce au deja i-a fãcut pe multi dintre cei cu drept de vot sã meargã la urne. Ziua a început destul de calm în judet, cu incidente specifice votãrii - un presedinte n-a gãsit pe listele permanente un nume si a avut de dat explicatii celui ce nu se regãsea cu drept de vot, o stampilã nu avea destul tus pe ea astfel încît cerneala sã reziste pentru a imprima „Votat“ pînã la al patrulea buletin, un cetãtean a venit la urne putin turmentat, altul a lãsat acasã buletinul si a venit cu cartea de identitate, cã tot i-o dãduse statul în urmã cu cîtiva ani si nu apucase sã o foloseascã, si tot asa. Dar incidente majore n-au fost, dupã cum a declarat presedina Biroului Electoral Judetean Neamt, judecãtor Valentina Baciu. Desigur, partidele si-au gãsit de lucru si au cules „dovezi de fraudã“ de dimineata si pînã seara, dar aceasta era treaba lor - sã se rãzboiascã, si în ziua alegerilor, între ele. Dupã închiderea urnelor, la ora 21, la un ceas, douã, la BEJ aglomeratia începea sã se facã simtitã. S-a închis circulatia în centru, a venit masina Salvãrii echipatã cu toate cele necesare si cu cadrele medicale pentru acordarea ajutoarelor în caz de necesitate. Iar dupã miezul noptii, aveau a se afla, destul de aproape de realitate, care sînt marii perdanti si marii cîstigãtori ai primului tur al acestor alegeri. Azi, aflãm cu cifre exacte. Va mai fi o campanie, de data aceasta mai scurtã, dar probabil mai aprigã. Iar pe 15 iunie, din nou la urne, pentru turul II, acolo unde va fi cazul.

• PNL Neamt s-a plîns dis de dimineatã cã primarul pe care îl are la Grumãzesti, si care a candidat pentru încã un mandat, a fost amenintat de „elemente anti-sociale, unii chiar cu masini cu numãr de strãinãtate“ cã o va pãti si cã ar fi trebuit sã stea linistit la locului lui, nu sã mai vrea patru ani la primãrie.

• Tot liberalii, prin presedintele Serban Strãtilã, s-au declarat absolut revoltati de indolenta cu care „organele“ au abordat problema afisajului electoral de lîngã sectiile de votare. „Presedintii sectiilor de votare dorm!“, a clamat seful PNL Neamt, angajîndu-se solemn sã-si strîngã propriile afise. „Deja am început. Noi le-am montat, noi le dãm jos“, a mai spus Strãtilã.

• PSD Neamt s-a izbit de o primã neregulã încã de la primele ore ale diminetii electorale. Presedintele Ioan Munteanu s-a dus la vot, ca tot omul care candideazã, si a primit un buletin de vot... defect. „Prima paginã era lipitã de fatã, iar buletinul se deschidea exact pe pagina cu PNL si PD-L. N-au fost tãiate la tipografie. Am crezut cã numai eu am pãtit asta, dar m-au mai sunat oameni sã-mi spunã acelasi lucru“, a spus seful social-democratilor nemteni.

• Tot PSD Neamt a reclamat faptul cã liberalul Dorinel Ursãrescu, candidat la Primãria Roman, a pus camere video în toate sectiile de votare din Roman. „ÃŽn toate 40! Si filmeazã pe toatã lumea care intrã. Iar cei de la biroul municipal au zis cã n-au ce sã-i facã, pentru cã în lege nu zice cã n-are voie“, s-a arãtat indignat Ioan Munteanu.

• Presedintele sectiei de votare din comuna Ceahlãu, Magdalena Tepus, a intrat în vizorul social-democratilor pentru cã, pe lîngã functie, are acasã un sot care a candidat pentru functia de consilier local la Bicaz, de pe lista PD-L.

• PSD Neamt a aflat si despre pãhãrelele cu tuicã pe care PD-L le-a dat oamenilor la intrarea într-o sectie de votare din Sãbãoani. Sã fie de sãnãtatea cui bea...

• Conservatorii nemteni au semnalat dimineatã faptul cã Elena Scutaru, presedintele sectiei de votare nr. 2 din Dumbrava Rosie, a plecat acasã cu toate stampilele de vot. Si în masina primarului. Cîtiva kilometri mai încolo, la Roznov, PC a reclamat disparitia unei stampile, iar în apropiere de sectia 4, lîngã stadionul roznovean, PD-L împãrtea fluturasi electorali. „La Farcasa, la sectia de votare, între orele 6 si 7, s-au stampilat buletine cu Votat în loc de stampila de control. Si au fost acceptati 3 reprezentanti ai PD-L în plus fatã de componenta biroului. La Pîngãrati, presedintele si loctiitorul dãdeau oamenilor sã semneze cu pixuri marcate cu PNL. Si acestea sînt doar cîteva nereguli“, a spus Mihai Burlacu, prim-vicepresedintele PC Neamt.

• Democrat-liberalii nu prea s-au plîns de nereguli în sectiile de votare. Atîta doar cã la Pãstrãveni, presedintele sectiei a vrut sã suspende votarea, pe la prînz, pentru cã i se fãcuse foame. I s-a atras atentia cã nevoia de a mînca nu este motiv de încetare a procesului electoral, cã membrii biroului pot mînca pe rînd, fãrã sã închidã alegãtorilor usa în nas. Si a înteles.

• ÃŽn noaptea de 31 mai spre 1 iunie, o patrulã de sigurantã publicã din cadrul Politiei Municipale Piatra Neamt a fost sesizatã de Politia Comunitarã cu privire la faptul cã trei tineri au fost vãzuti cînd au distrus si murdãrit si prin scriere cu spray grafiti afise de propagandã electoralã. ÃŽn baza sesizãrii, politia muncipiului a oprit în trafic un autototurism marca Ford Focus condus de P. Iulian, de 19 ani din Piatra Neamt. ÃŽn autoturism se aflau B. Andrei de 20 ani, din Bîrgãuani, B.L. de 17 ani din Bîrgãuani si C.I. de 17 ani din Piatra Neamt. Acestia trei au fost vãzuti vandalizînd afisele. Drept urmare au fost condusi la sediul Politiei Piatra Neamt unde au fost sanctionati contraventional conform Legii 67/2004 , art. 103, lit h.: 600 lei persoana majorã si 300 lei persoanele de 17 ani.

• Videoclipul electoral postat pe douã panouri din centrul orasului - de lînga Farmacia Unic si de deasupra Cinematografului Pietricica, i-a îndemnat pe pietreni aproape tot week-end-ul sã meargã la urne si sã voteze echipa pedelistã. Liberalii au reclamat acest fapt la Biroul Electoral Judetean. Presedinta BEJ, judecãtor Valentina Baciu, a declarat cã în urma primirii sesizãrii, reprezentantii BEJ aveau sã se întruneascã pentru a trage o concluzie. Doar cã de la ora 12.00, de pe afisajul electronic a dispãrut videoclipul cu pricina.

• Dupã numai cîteva ore de la deschiderea sectiilor de votare, în multe dintre acestea s-a constatat cã tusul pentru stampile nu era suficient, motiv pentru care la ora 10, cu avizul conducerii Biroului Electoral Judetean Neamt, pentru mai multe sectii s-au cumpãrat cãlimãri cu tus. Institutia Prefectului a contacta telefonic, în cursul diminetii, toate primãriile din judet pentru a stabili cantitãtile de tus suplimentare pentru stampile. Pe lîngã cele patru primãrii care au primit, în cursul diminetii de ieri, 224 sticle cu tus si 79 tusiere, salariatii Institutiei Prefectului au mai transportat, pînã în prînz, 136 de sticle cu tus la 15 localitãti: Bodesti, Borlesti, Gîdinti, Dãmuc, Dochia, Icusesti, Ion Creangã, Mãrgineni, Poienari, Pîngãrati, Sãbãoani, Secuieni, Tasca, Tarcãu, Tãmãseni.

• Politia orasului Roznov a fost sesizatã la ora 12.02 pe numãrul de urgentã 112 cu privire la faptul cã la Sectia de votare nr. 1 (Grupul Scolar Roznov), pe fondul lipsei de supraveghere din partea comisiei s-a pierdut o stampilã. Cercetãrile continuau asearã pentru recuperarea acesteia.

• La Sectia de Votare nr. 2 din comuna Dumbrava Rosie un cetãtean pe nume M. Neculai, a rupt si a aruncat pe jos buletinele de vot dupã ce iesit din cabinã. Acesta a revenit dupã cîteva minute si a cerut sã voteze din nou. Procurorul Ciocan a stabilit anularea buletinelor rupte si acordarea a încã unui rînd de buletine de vot cetãteanului respectiv. Acesta va fi sanctionat pentru tulburarea linistii publice conform Legii nr. 61/1991.

• La Sectia de votare nr. 5 din localitatea Buruienesti, comuna Doljesti, reprezentantii Inspectoratului pentru Jandarmi au sesizat seful de post din comunã cu privire la tulburarea ordinii publice de cãtre Stefan N., aflat în stare de ebrietate. Seful de post l-a sanctionat cu suma de trei mii de lei, conform Legii 67/ 2004.

• Comandamentul general al PC Neamt a fost sesizat pe la 17.30 de candidatul lor de la Botesti, Milut Paparã, cã la sectia de votare Barticesti s-a votat pe buletine de vot aferente comunei Bodesti. Confuzia de nume a fost observatã dupã ce un amic al candidatului conservator i-a spus cã nu a vãzut sigla PC la pozitia 2 pe buletin, asa cum fusese anuntat cã trebuie. „De azi dimineatã toti au votat pe buletin de Bodesti! Toate voturile sînt nule“, a spus Mihai Burlacu, de la PC Neamt. „A fost furt pe fatã! Si-au dat seama de dimineatã, dar au continuat sã lase asa pînã la ora 15, dupã care au spus cã vor verifica. Aici sînt afaceri“, a spus si Milut Paparã. Tereza Tãlmãcel, presedinta Sectie de votare Botesti, sustine cã nici vorbã despre asa nereguli: „La ora 7:30, cei de la Sectia 3 Barticesti s-au sesizat cã sînt buletine de vot de la Bodesti printre cele de la Botesti. Au fost anulate toate cele care erau neutilizate. Din pãcate, au fost scãpate cîteva în urne, dar cîte puteau sã fie, pînã la ora 7.30! Si nu au fost toate de Bodesti! Este vorba de cîteva, dar nu pot da un numãr. S-au scos acestea care nu sînt pentru circumscriptia noastrã si s-au înlocuit cu buletine din rîndul celor suplimentare, pentru cã avem 200 în plus fatã de 3.933 cîte persoane sînt pe buletinele de vot. Greseala a apãrut la tipografie, dar n-a fost cu intentie. Toate buletinele cu probleme erau numai pentru consiliul local, nu si pentru primar sau pentru Consiliul Judetean. ÃŽn loc sã se fi trecut pe ele Circumscriptia 18, era Circumscriptia 14, adicã aceea din Bodesti. Cele care vor fi gãsite, la numãrãtoare, ca fiind de Bodesti, vor fi anulate“, a declarat presedinta Tereza Tãlmãcel.

• ÃŽn Piatra Neamt, la ora 10.00, Politia Municipiului a fost sesizatã cu privire la faptul cã în apropierea sectiilor de votare nr. 39 si nr. 40 se vindeau bãuturi alcoolice la douã baruri din Piata Dãrmãnesti, aflate la o distantã mai micã de 500 de metri de cele douã sectii de votare. S-au aplicat avertismente celor douã barmanite conform Legii 61/1991 si s-a interzis comercializarea bãuturilor alcoolice.

• Tibucani - la ora 13.00, Marinel R. a sesizat Postul de Politie din Tibucani cu privire la faptul cã la douã baruri din comunã, aflate în apropierea sectiilor de votare, se desfac bãuturi alcoolice. ÃŽn urma verificãrilor efectuate, administratorii celor douã baruri - Anca I. si Sergiu A., au primit avertisment pentru încãlcarea prevederilor Hotãrîrii Biroului Electoral Central nr. 102/2008 referitoare la interzicerea comercializãrii si consumului de bãuturi alcoolice în spatiul de protectie al sectiei de votare de 500 de metri.

• Piatra Neamt - ora 15.20 - patrula de sigurantã publicã care efectua serviciul de patrulare pe strada 1 Decembrie 1918 a fost sesizatã de ofiterul de serviciu al Politiei Piatra Neamt cã la un bar din aproprierea sectiilor de votare nr. 39 si 40 ( Scoala nr. 5) cetãtenii consumã bãuturi alcoolice. Barmanul Ionut G. a fost sanctionat cu avertisment.

• Piatra Neamt, ora 16.30 - patrula de sigurantã publicã care efectua serviciul de patrulare pe strada Paharnicului a fost sesizatã de Gheorghitã C., observator al Pro Democratia, cã pe terasa unui restaurant cetãtenii consumã bãuturi alcoolice, desi în apropiere se aflã sectiile de votare din cadrul Scolii nr. 3. Barmanul Mihai O.G. a fost sanctionat cu avertisment.

Articol afisat de 2006 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective