Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Neamt - schimbare de culoare politicã

Neamt - schimbare de culoare politicã

• dintr-un judet al PSD, cum era Neamt acum patru ani, dupã alegerile actuale, PD-L a acaparat cam tot ce s-a putut • sigur nu va avea succes într-o treime de judet, unde s-au impus PSD, PNL si, într-un caz, PRM • cea mai importantã functie, presedintia CJ, se pare cã îi va reveni pedelistului Vasile Pruteanu, desi, ieri la prînz, dupã numãrarea voturilor în 30,5% din sectiile rurale, pesedistul Ioan Munteanu era învingãtor • azi se vor afla rezultatele finale •

Votul din acest început de iunie a colorat judetul Neamt în portocaliu. Dupã ce în 2004, Partidul Social Democrat a iesit învingãtor, obtinînd peste 50 de primãrii nemtene, de data aceasta lucrurile s-au întors cu 180 de grade, situatie la care ros-pesedistii nu visau nici în cele mai negre vise. Si cea mai importantã functie din judet, cea de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, pare a fi obtinutã tot de cãtre portocalii, desi ieri la prînz, dupã numãrarea voturilor din 140 de sectii din mediul rural, adicã 30,5% din totalul celor de la tarã, si fãrã nici o influentã a urbanului, care s-a arãtat fidel PD-L, pesedistul Ioan Munteanu era cu un pas înaintea contracandidatului sãu. Coloratura clarã a judetului dupã primul tur de scrutin se va cunoaste astãzi, cînd se va încheia numãrãtoarea voturilor si se va trage linie. Pînã ieri dupã-amiazã se stia sigur cã Partidul Social Democrat a cîstigat 24 de primãrii: Bicaz Chei, Bodesti, Bozieni, Cordun, Costisa, Doljesti, Gîdinti, Ghindãoani, Hangu, Mãrgineni, Pãstrãveni, Piatra Soimului, Pipirig, Rediu, Români, Sãbãoani, Tarcãu, Tazlãu, Timisesti, Trifesti, Tupilati, Valea Ursului, Vãleni, Vînãtori Neamt. Tot dupã primul tur, PD-L a cîstigat 21 de primãrii - Piatra Neamt, Tîrgu Neamt, Roznov, Borca, Botesti, Cîndesti, Dãmuc, Dobreni, Dochia, Dragomiresti, Dulcesti, Fãurei, Gherãiesti, Gîrcina, Horia, Moldoveni, Rãucesti, Sagna, Stãnita, Tasca si Urecheni. Partidul National Liberal a cîstigat sase unitãti administrativ-teritoriale: Girov, Grumãzesti, Ion Creangã, Negresti, Rãzboieni si Tibucani. Partidul România Mare a cîstigat o primãrie, cea de la Alexandru cel Bun, prin persoana fostului primar de Piatra Neamt, Ion Rotaru. Conform primelor date oferite de cãtre partide, care au muncit din greu pentru a numãra voturile ce le vor plasa în viitoarea configuratie politicã a judetului, pe 15 iunie se vor duce în turul II PSD cu PNL în douã comune, PNL cu PD-L în opt comune, PSD cu PD-L în saisprezece comune si PD-L cu alte partide în sase comune. În judetul Neamt rãmîn în continuare în fruntea a trei comune importante trei foste primãrite, singurele reprezentante ale sexului frumos în ambele mandate - Adriana Petrariu la Vînãtori Neamt, Valeria Dascãlu la Sãbãoani (ambele pesediste) si Aurora Bãlan la Gîrcina (PD-L).

Munteanu, ieri la prînz, cu un pas înaintea lui Pruteanu

Desi înainte de alegeri, foarte multã lume îi dãdea sanse mari deputatului PSD Ioan Munteanu cã va prinde presedintia Consiliului Judetean Neamt pe baza votului uninominal, ultimele zile din campania electoralã au fãcut electoratul sã îsi schimbe opinia si sã se orienteze cãtre PD-L, al cãrui candidat a fost profesorul Vasile Pruteanu, deputat de Neamt. Conform raportãrilor Biroului Electoral Judetean Neamt, respectiv ale judecãtorului Iulian Mitrofan, ieri dimineatã, dupã centralizarea datelor din 75 de sectii de votare din 459 în total în judet (doar mediul rural, cele 75 de sectii reprezentînd 16,3%), candidatul PD-L avea un procent de 42,1%, în vreme ce candidatul PSD avea 33,4% (13.360 voturi fatã de 10.610 voturi). Candidatul PNL, Serban Strãtilã avea 15,2% sustinere (4.833 de voturi). Trei ore si jumãtate mai tîrziu, dupã centralizarea datelor din 140 de sectii, tot rurale (30,5% din totalul sectiilor existente la sate), judecãtor Valentina Baciu, presedinta BEJ, a anuntat cã situatia s-a schimbat. A trecut pe locul I Ioan Munteanu, cu 40,1% (23.674 voturi), Vasile Pruteanu fiind cotat cu 38,7% (22.858 de voturi). Sprijinul pentru PNL scãzuse la 12,7% (7.467 voturi). Ca sustinere pentru reprezentarea în configuratia politicã, ieri, la ora 13.30, se înregistra egalitate PSD - PD-L, 38,1%, desi cei dintîi aveau un avans de 32 de voturi (21.944 fatã de 21.912). Trebuie fãcutã precizarea cã la toate aceste date nu au fost luate în calcul voturile exprimate de cãtre votantii din zona urbanã (Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov), care în mare mãsurã au acordat încredere portocaliilor. Se va sti însã astãzi, cu certitudine, care sînt procentele cu care vor iesi partidele politice din turul I al alegerilor. Vorbind despre primari, Gheorghe Stefan a obtinut unul dintre cele mai bune scoruri - 79,36%.

CASETA
Romascanii „au vãzut portocaliu“ la sefia judetului

Romascanii care s-au prezentat la urne duminicã, 1 iunie, au avut mai mult optiuni „portocalii“ pentru conducerea judetului. Din cei 63.802 de alegãtori, au venit sã voteze 26.399. Potrivit listelor înaintate de Biroul Electoral de Municipiu Roman, primele trei optiuni pentru sefia CJ au apartinut, în ordine, candidatilor PD-L, PSD si PNL. Vasile Pruteanu, candidatul PD-L, a obtinut 9.973 de voturi (39,80%), iar Ioan Munteanu, candidatul PSD - 8.062 de voturi (32,18%). Serban Strãtilã, din partea PNL, a fost creditat cu 4.338 de voturi (17,31%). Romascanii au votat si candidati ai altor formatiuni politice, în ordine clasîndu-se: Ioan Tataru (Partidul ecologist), Dumitru Badea (PRM), Cristian Tomulet (PNTCD), Constantin Zaharia (Partidul Verde), Miron Smarandache (PC), Stelian Grigore (Uniunea Elenã) si Viorica Soldan (PSD „Constantin Titel Petrescu“). Cît despre componenta Consiliului Judetean, preferintele s-au înscris pe aceeasi linie. Cele mai multe voturi au fost obtinute de PD-L (9.184 - 36,74%), urmat de PSD (7.413 - 29,65%), PNL (4.805 - 19,22%), PNDC (912 - 3,65%), PIN (731 - 2,92%), PRM (509 - 2,04%), PNTCD (336 - 1,34%), Partidul Ecologist (331 - 1,32%), PC (267 - 1,07%), PNGCD (188 - 0,75%), Vlad Postãvaru (112 - 0,45%), Mihai Capsa Togan (86 - 0,34%), Partidul Pentru Patrie (76 - 0,30%), PSD „Constantin Titel Petrescu“ (33 - 0,13%) si Uniunea Elenã (17 - 0,07%).
De mentionat cã 1.339 de voturi pentru alegerea presedintelui Consiliului Judetean si 1.386 de voturi pentru desemnarea legislativului nemtean au fost anulate. C. MATEI

CASETA II
Tîrgnemtenii au votat pentru continuitate

Tîrgnemtenii au votat pe 1 iunie pentru continuitate, primarul Decebal Arnãutu fiind cîstigãtor din primul tur, la diferentã serioasã de ceilalti contracandidati ai sãi. Conform unor date preliminare, ar fi participat la vot circa 55% din cei 18.000 de alegãtori înscrisi pe listele electorale. Edilul tîrgnemtean, sustinut de PD-L pentru al treilea mandat, a obtinut în jur de 56% din preferintele celor prezenti a urne. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul PSD Emil Creangã, cu 19% din voturi, secondat de Neculai Andoni (PNL), cu circa 10%. Si la Consiliul Local PD-L a obtinut majoritatea, ocupînd 10 din cele 19 fotolii din legislativul urbei. Urmeazã PSD, cu 5 mandate, si PNL cu trei consilieri. Din Consiliul Local va face parte si Serafim Lungu, candidat independent, demisionat din PSD înainte de alegeri.
„Electoratul are întotdeauna dreptate. Comunitatea a decis în cine va avea încredere pentru urmãtorii patru ani, comunitatea a arãtat prin votul sãu care este cota realã a fiecãrui candidat în ochii si inimile locuitorilor. Electoratul a dat o lectie durã celor care au crezut cã mînjind sau dãrîmînd îsi sporesc sansele de a obtine un mandat de primar sau consilier. Cetãtenii urbei nu s-au lãsat pãcãliti de betia de vorbe, de minciunile pe bandã rulantã, de acuzatiile josnice, de tot felul de momeli si pomeni la drum de searã.Lupta electoralã a luat sfîrsit, trebuie sã bãgãm sãbiile în teacã si sã ne apucãm de treabã, orice fel de continuare a disputelor fiind lipsitã de orice sens. Cinste învingãtorilor, onoare învinsilor! Le multumesc tuturor celor care mi-au acordat votul si îi asigur cã nu le voi dezamãgi asteptãrile. Urmãtorul mandat trebuie sã aducã orasului Tîrgu Neamt finalizarea obiectivelor aflate în derulare, dar mai ales demararea marilor proiecte pe baza absorbtiei de fonduri europene. Sã continuãm ce-am început împreunã!“, a declarat primarul Decebal Arnãutu.

Articol afisat de 4550 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective