Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COMPLOT ÃŽMPOTRIVA HOLDINGULUI TCE 3 BRAZI?

COMPLOT ÃŽMPOTRIVA HOLDINGULUI TCE 3 BRAZI?

• la nici o sãptãmînã dupã ce TCE 3 Brazi a cîstigat procesul cu ADS pentru Insula Mare a Brãilei, Consiliul Concurentei a descins la firma nemteanã cerînd întreaga arhivã si acces la calculatoarele presedintelui Culitã Tãrîtã si a directorilor Bãlãu si Buzdugan • conducerea TCE îi acuzã pe cei trei inspectori de arogantã, agresivitate si lipsã de transparentã • „Eu sînt dispus sã le dau toatã arhiva, dar vor trebui sã stea pe aici vreo doi ani cã încape în douã TIR-uri“, a declarat Culitã Tãrîtã • dupã ce au încheiat procesul verbal, inspectorii au început sã caute martori „prin curte“ • singurul pe care l-au gãsit a fost colegul lor din Neamt • ca sã nu fie singur, acesta a adus si politia • TCE 3 Brazi se va adresa justitiei pentru a lãmuri situatia •

TCE 3 Brazi s-a trezit, ieri dimineatã, cu un control inopinat din
partea Consiliului Concurentei. Reprezentantii firmei nemtene s-au
declarat nemultumiti de comportamentul celor trei inspectori veniti
de la Bucuresti, pe care l-au caracterizat ca fiind arogant si agresiv. Primul care a luat contact cu echipa de control a fost directorul executiv de la TCE 3 Brazi, ing. Radu Bãlãu. Acesta a relatat cã oamenii Guvernului nu i-au precizat cu exactitate tema sau scopul controlului, dar i-au solicitat accesul la întreaga arhivã a societãtii si la calculatoarele tuturor directorilor firmei, precum si la cel al presedintelui Culitã Tãrîtã. „Mã aflam la mine în birou într-o discutie importantã, în momentul în care am fost anuntat de secretarã cã trei domni de la Guvern vor sã intre la mine si nu mai pot astepta. Am întrerupt discutia pe care o aveam si i-am invitat în încãpere. S-au legitimat si apoi mi-au cerut pe un ton imperativ, chiar agresiv as spune, sã aibã acces în biroul meu, în cel al al domnului Buzdugan si în biroul presedintelui TCE 3 Brazi. Vroiau acces la calculatoare si mi-au cerut întreaga arhivã a firmei. Eu am întrebat de ce se aflã acolo si care este tematica controlului, iar domnul Scurt mi-a replicat cã «are o misiune» si mi-a prezentat o tematicã generalã referitoare la grîu si la pîine. Nu înteleg de ce sînt folosite astfel de metode. Vã spun cã sînt de regulã un om calm, dar comportamentul dumnealor m-a enervat la culme. Domnul Scurt nu mi-a dat voie sã-l contactez pe domnul Tãrîtã decît în prezenta echipei de control. Unde este democratia din România? Dacã TCE 3 Brazi este acuzatã de ceva, vrem sã vedem si noi plîngerea“, a declarat Radu Bãlãu, directorul executiv al TCE 3 Brazi.

„Ne-au tratat cu o atitudine de tipul «noi facem ce vrem»“

Sosit la sediul firmei, presedintele TCE 3 Brazi a încercat sã obtinã clarificãri de la seful echipei de control: care este tematica verificãrii si ce documente sînt solicitate pentru investigatie. Nici Culitã Tãrîtã nu s-a bucurat de cine stie ce succes în a afla despre ce e vorba. Seful de la TCE 3 Brazi s-a declarat, la rîndul sãu, nemultumit de atitudinea inspectorilor de la Bucuresti. „Noi sîntem perfect de acord cu ideea de a fi controlati, dar am solicitat domnului Scurt sã ne precizeze ce documente doreste sã-i fie prezentate. ÃŽn prezenta conducerii firmei, le putem pune la dispozitie orice fel de act au nevoie pentru a derula investigatia. Ei ne-au tratat cu arogantã si cu o atitudine de tipul «noi facem ce vrem». Dacã tematica de control este pe grîu si pîine, chiar îi rugãm pe cei de la Consiliul Concurentei sã facã verificãri, pentru a vedea cum fac altii evaziune fiscalã. Noi nu avem nimic de ascuns, dar le solicitãm sã ne spunã clar ce documente vor sã cerceteze si în prezenta directorilor nostri. Le-am pus la dispozitie bilantul contabil pe 2007. Le cerem sã ne spunã ce alte documente vor sau care este scopul controlului. Dacã este vorba de o problemã politicã sau juridicã sã ne spunã. Eu sînt dispus chiar sã le dau arhiva, dar vor trebui sã stea pe aici vreo doi ani cã încape în douã TIR-uri“, a declarat Culitã Tãrîtã, presedintele TCE 3 Brazi. Acesta a mai fãcut o încercare de a intra în dialog cu reprezentantul Consiliului Concurentei înainte de a pãrãsi sediul firmei. „Ati venit în birou la directorul general si l-ati luat pe sus. Ce documente doriti? De ce nu vreti sã spuneti în fata presei, de ce nu vreti sã fiti transparenti? Mi-ati cerut întreaga arhivã. Cînd mergeti la Arhivele Statului cereti un document anume, nu toatã arhiva. Comportamentul lasã de dorit si nu cred cã sefii dumneavoastrã vã instruiesc în acest fel în privinta modului de a
derula o investigatie sau de a pune problema“, a afirmat Culitã
Tãrîtã.

„Presa sã fie martorã“

Seful echipei de control, Ciprian Scurt, a fost extrem de laconic si
cu presa. El a precizat cã nu este abilitat sã facã declaratii de presã si a raportat sefilor sãi de la Bucuresti cã este „filmat si luat la întrebãri“. La întrebãri directe ale presei, domnia sa a evitat sã facã vreun comentariu. Cu toate acestea a solicitat reprezentantilor presei sã semneze procesul verbal de constatare în calitate de martori (!) „Nu facem declaratii de presã. Alta este menirea noastrã aici. (...) Acum sînt filmat si luat la întrebãri. Totul este perfect. (...) Dar dacã tot au venit rog reprezentantii presei, sã rãmînã sã semneze procesul verbal, în calitate de martori. Vom face un proces verbal de constatare si sanctionare. Dînsii au fost anuntati, asa cã nu vãd care este problema. Nu am nici un drept de a face declaratii de presã“, a mentionat Ciprian Scurt, seful echipei de control de la Consiliul Concurentei.

Baba-oarba dupã martori

„Distractia“ nu s-a încheiat însã aici. Reprezentantii Consiliului
Concurentei au întocmit un proces verbal, dar, întrucît conducerea
de la TCE a refuzat sã-l semneze, au început sã caute martori.
Singura persoanã pe care au gãsit-o a fost colegul lor de la Neamt, Ciprian Pilan. Acesta a venit pe post de martor, dar a adus cu el si doi agenti de politie, simtindu-se probabil singur sau nesigur. „Am venit cu politia pentru cã mã tineti la poartã“, a spus Pilan. Conducerea de la TCE nu a acceptat accesul celor de la politie si oamenii legii au fost de acord cã este în regulã, în conditiile în care nu detineau documentele necesare pentru a putea derula un control în sediul TCE. „Nu avem nimic de ascuns, dar nu înteleg de ce ati venit cu politia. Oamenii dumneavoastrã sînt la mine în birou nu li s-a întîmplat nimic si nici dumneavoastrã nu vi se va întîmpla nimic. Au venit în control folosind un ton neprincipial si incorect, neconform cu deontologia unui functionar public. ÃŽn documentatia lor scrie cã au venit pentru o eventualã încãlcare a legii. Nu le putem da toatã baza de date“, a conchis directorul executiv, Radu Bãlãu.
Dupã acest eveniment, reprezentantii Consiliului Concurentei au încheiat procesul verbal si au continuat sã caute martori, dupã ce
au constatat cã omul lor de la Neamt nu poate semna fiind din
aceeasi institutie. Au apelat din nou la presã, dar fiind refuzati au
încercat sã rezolve problema cu un telefon la sefii de la Bucuresti,
lucru care, de altfel, l-au fãcut pe toatã durata controlului. Clar este cã TCE 3 Brazi se va adresa justitiei pentru a lãmuri situatia.

„Mentionînd baza legalã si scopul solicitãrii“

Activitatea Consiliului Concurentei este reglementatã de Legea
Concurentei nr. 21 din 10 aprilie 1996. În aceasta sînt prevãzute
modalitãtile si conditiile exacte în care trebuie sã se deruleze
investigatiile. Iatã cîteva exemple edificatoare: „Art. 35 - ÃŽn
realizarea investigatiilor, precum si a atributiilor conferite în baza
prezentei legi, inspectorii de concurentã pot solicita agentilor
economici sau asociatiilor de agenti economici informatiile si
documentele care le sînt necesare, mentionînd baza legalã si
scopul solicitãrii, si pot stabili termene pînã la care aceste
informatii si documente sã le fie furnizate, sub sanctiunea
prevãzutã în prezenta lege“.

„Numai dacã existã indicii“

Peste douã articole, cel cu numãrul 37 vorbeste de existenta unor
indicii. „Inspectorii de concurentã cu puteri de inspectie vor proceda la actele de control numai dacã existã indicii cã pot fi gãsite documente sau pot fi obtinute informatii considerate necesare pentru îndeplinirea misiunii lor, iar rezultatul acestora va fi consemnat într-un proces-verbal de constatare si inventariere“.
În fine, articolul 38 mentioneazã: Inspectorii de concurentã pot
proceda la inspectii, în conformitate cu prevederile art. 37,
doar în baza unui ordin emis de cãtre presedintele Consiliului
Concurentei si cu autorizarea judiciarã datã prin încheiere de
cãtre presedintele tribunalului în a cãrui circumscriptie sînt
situate locurile de controlat sau de cãtre un judecãtor delegat
de acesta. Cînd aceste locuri sînt situate în circumscriptiile unor
tribunale diferite si actiunea trebuie desfãsuratã simultan în fiecare
dintre ele, oricare dintre presedintii tribunalelor competente poate
emite o încheiere unicã. Cererea de autorizare trebuie sã
cuprindã toate informatiile de naturã a justifica inspectia, iar
judecãtorul sesizat este tinut sã verifice dacã cererea este
întemeiatã. Inspectia si actele pe care le cuprinde se
efectueazã sub autoritatea si sub controlul judecãtorului care
Ie-a autorizat“. ÃŽn concluzie, cam acesta ar fi rezumatul unei zile de tracasare la TCE 3 Brazi. Rãmîne doar coincidenta acestui control apãrut la doar cîteva zile dupã ce firma nemteanã a cîstigat, definitiv sI irevocabil, la Curtea Supremã, procesul cu Agentia Domeniilor Statului pentru Insula Mare a Brãilei, cea mai bunã zonã agricolã din Europa. Simple coincidente.

Articol afisat de 3940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de haralambie la data 05.06.2008 04:38
E PREA PUTIN...
E prea putin ceea ce li s-a intamplat la TCE TREI BRAZI....Acest Holding e creat pe munca si sudoarea oamenilor de la celelalte firme de stat pe care le-a luat cu spaga si cu japca nea Culita Tarata si odata si odata i se va infunda ca blestemele oamenilor nu raman trecatoare fara sa lase urma...
Sunt actionar la SC PETROFOREST si daca in 1997 actinea mea acolo valora 25 de dolari, sau 600 de mii de lei vechi, acum nu numai ca nu mai valoreaza atat, dar magarul de nea Culita nu ne-a dat nici un divident de zece ani de cand a luat firma...Mai mult, a vandut STEAUA si MOLDOVA fara sa ne dea nimic...Sa aiba Dumnezeu grija de dansul si de toata familia sa si de tot HOLDINGUL SAU...

HRISTOS S-a Inaltat!
Ad�ugat de ultimaora la data 05.06.2008 07:07
Oare cand vor invata baronii locali sa respecte legea?
Art.36 din L.Concurentei:
"1)Pentru investigarea încãlcãrii prevederilor prezentei legi, inspectorii de concurentã [...]au urmãtoarele puteri de inspectie:
a)sã INTRE în spatiile, terenurile sau mijloacele de transport pe care agentii economici ori asociatiile de agenti economici le detin legal;
b)sã examineze ORICE documente, registre, acte financiar-contabile si comerciale sau alte evidente legate de activitatea agentilor economici sau asociatiilor de agenti economici, INDIFERENT de locul în care sunt depozitate;
[...]
d)sã ridice sau sã obtinã în orice formã copii ori extrase din ORICE documente, registre, acte financiar-contabile si comerciale sau din alte evidente legate de activitatea agentului economic sau asociatiei de agenti economici;"

Aceste puteri de inspectie sunt prevazute si-n legislatia comunitara, iar la aceasta practica recurge Comisia Europeana si orice autoritate de concurenta din UE. Din pacate dinozaurii din Romania continua sa sfideze legea cu nonsalanta
Ad�ugat de grigoras diana la data 05.06.2008 09:59
.....ca o concluzie......
Imi dau parerea ca simplu angajat al domnului Tarata Culita dar stiu ca pe total depasim nr de 1000 salariati sin subordinea dumnealui. Daca stam sa judecam ,acest "om" asigura painea cea de toata zilele unui nr de 2000 sau 3000 de persoane tinand cont ca fiecare are o sotie sau sot si cate un copil acasa. Plus nu se tine cont de contributiile care se dau statului la un asemenea numar de salariati.Cred ca pe fond politic se incearca distrugerea tuturor. AS vrea sa-l contrazic pe domnul Haralambie de la SEF PETROFOREST.Dl Tarata este actionar majoritar, dar la conducerea Petroforestului au ramas cu puteri depline tot cei care au fost si inainte de cumparare.
Ei ce au facut in aceasta perioada, si-au luat numai lefurile lunare?
Ad�ugat de gyovy la data 05.06.2008 10:09
te bagi in tarita te maninca culita
macar de ar fi un control corect si sa se vada urmarile lui.Dar asa...! Cine cine stie cu ce mafiot de al lui s-a certat ori nu sa inteles la vreo imparteala si acum omul vrea sa-i demonstreze ca e mai tare. Se vede clarca se plateste o polita.Am mai vazut din astea.Se impaca pina la urma si nu o sa se mai auda nimic. psd-ul sa traiasca!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective