Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Focar de scarlatinã la Casa de Copii

Patru copii ce provin de la Centrul Rezidential „Elena Doamna“ din Piatra Neamt sînt diagnosticati cu scarlatinã si se aflã de douã zile în îngrijirea cadrelor medicale ale sectiei Contagioase a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Tot aici primesc tratament pentru aceeasi boalã doi copii de la Cresa din Mãrãtei si încã unul de la o altã scoalã din localitate. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Valentin Goga, seful sectiei Contagioase, cei sapte copii prezintã forme medii ale bolii, dar au fost spitalizati tocmai ca sã sã evite aparitia unei epidemii la nivelul institutiilor de învãtãmînt de unde provin.
Scarlatina este o boalã infecto-contagioasã care se caracterizeazã prin debut brusc cu febrã mare, de 39-40 de grade Celsius, frison, alterarea stãrii generale, eruptie pe piele urmatã de descuamare. Boala este determinatã de un anumit tip de streptococi beta-hemolitici. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strãnut, rîs, vorbit, de la persoane bolnave de scarlatinã sau de la persoane sãnãtoase purtãtoare de streptococ beta-hemolitic la nivelul faringelui. Incubatia este, în medie, de 3-6 zile. Boala se mai poate manifesta prin senzatie de uscãciune în gît, durere la înghitire, greturi, vãrsãturi, dureri abdominale, limbã albã, încãrcatã, umflarea ganglionilor. Cazul se anuntã în decurs de 24 de ore de la depistare, iar bolnavul trebuie izolat timp de sapte zile la domiciliu sau la spital, în functie de gravitatea stãrii sale. În colectivitãtile de copii în care au apãrut cazuri se face zilnic triaj epidemiologic. Contactii sînt supravegheati clinic timp de 10 zile.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Roxana Pipirigeanu, sefa
Biroului Epidemiologie din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, cadrele medicale s-au deplasat în unitãtile de învãtãmînt în cauzã, au demarat anchete epidemiologice si au luat mãsurile care se impun în scopul limitãrii numãrului de îmbolnãviri si distrugerii virusilor responsabili de aparitia acestei boli. „Ne-am deplasat la unitãtile de unde provin copiii si am început sã facem dezinfectie, triaj epidemiologic, si profilaxie, Vom recolta exudat faringian copiilor din respectivele colectivitãti, pentru a vedea dacã se izoleazã acea tulpinã a virusului beta-hemolitic care dã scarlatina. Dupã iesirea din spital, copiii bolnavi vor fi dati în grijã medicilor de familie, li se vor face analize pentru a vedea dacã au apãrut modificãri în organism în sensul aparitiei unor complicatii. Dupã cum spun cadrele medicale de la Contagioase, copiii internati pînã acum nu prezintã forme complicate ale scarlatinei“, a precizat doctor Roxana Pipirigeanu, sefa Biroului Epidemiologic a ASP Neamt. Potrivit aceleiasi surse citate, în cursul lunii mai au fost internati si tratati de scarlatinã 23 de copii din judet.

Articol afisat de 2507 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective