Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrele de Permanentã, o himerã

• medicii de familie din zonele izolate din judet nu sînt interesati de ideea de a face gãrzi de la ora 15 pînã a doua zi la 8 • ei invocã lipsa de dotare, plata insuficientã, dar recunosc si faptul cã responsabilitatea unor cazuri de urgentã îi depãseste • ordinul de ministru care prevede înfiintarea acestor cabinete, nu îi obligã pe medicii de familie în acest sens •

Populatiei din judetul Neamt care locuieste în mediul rural i se refuzã dreptul la asistentã medicalã 24 de ore din 24 si mai ales la sfîrsit de sãptãmînã. Si asta pentru cã medicilor de familie care îsi desfãsoarã activitatea în comunele nemtene li se pare o mult prea mare corvoadã sã asigure permanenta de la ora 15 pînã a doua zi dimineatã la ora 8. ÃŽn conditiile în care pentru fiecare orã lucratã ar fi plãtiti cu cîte 100.000 lei vechi, numai pentru cã sînt la program. Pentru cã nu e musai ca în acest rãstimp sã si aibã pacienti cãrora sã le acorde asistentã. Dar, cum legislatia elaboratã în acest sens de cãtre ministerul de resort nu îi obligã pe medicii de familie din rural sã asigure gãrzi, acestia din urmã îsi pot permite sã spunã „pas“. Cu atît mai mult cu cît, recent, Casa Nationalã de Sãnãtate a decis cresterea salariilor medicilor de familie prin dublarea valoarea punctului per capita, dar si prin sporirea venitului cabinetului.
În cursul sãptãmînii trecute, la sediul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt s-au reunit reprezentantii acestei institutii, ai Casei de Asigurãri Neamt, ai Colegiului Medicilor, ai Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie si ai Ambulantei Neamt pentru a discuta tocmai pe marginea acestui subiect. Cum ideea de a lucra în centre de permanentã nu le-a surîs nicicum, invocîndu-se lipsa dotãrii cu aparaturã, a ustensilelor medicale si chiar a trusei de primã urgentã, la care s-ar adãuga medicatia specificã de urgentã, doctor Letitia Damoc, sefa Ambulantei Neamt, le-a propus medicilor de familie sã facã gãrzi în substatiile mari ale acestui serviciu - Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz. Oferta cu pricina a stîrnit o tãcere apãsãtoare, priviri piezise ori lãsate în jos si atît.

„Au fost luate în discutie zonele izolate din judet, precum cele de pe Valea Muntelui, cele arondate Spitalului Municipal Roman, ori Spitalului Tîrgu Neamt. S-a discutat chiar despre înfiintarea centrelor de permanentã la Girov, Tãmãseni, Moldoveni, Secuieni, Grinties, Borca etc. Existã un ordin al ministrului sãnãtãtii care prevede înfiintarea cît mai rapidã a astfel de centre în mediul rural, mai ales în zonele izolate din judet, sau foarte îndepãrtate de o unitate sanitarã cu paturi. ÃŽn acest document se prevede cã ar fi bine sã se înfiinteze astfel de unitãti, dar nu si obligatia în aceastã privintã. Prin urmare, noi nu îi putem obliga pe medicii de familie din rural sã accepte aceastã variantã“, a declarat doctor Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt. Ce e drept, unii dintre cei vizati, care erau prezenti la discutie, au avut curajul sã recunoascã adevãrul - nu se încumetã sã îsi asume o asemenea responsabilitate.

Articol afisat de 1416 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective