Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 14 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Licitatie pentru 1.474 de primãrii

Nu sînt un om al cifrelor. Mã incomodeazã, mã încurc în ele. Chiar si mãruntisul din buzunar mã deranjeazã la mers si-l pierd în manseta nãdragilor. Am cerut, în consecintã, spijinul unui coleg de la A.M. Press sã cotrobãie prin statistici si sã-mi spunã cîte primãrii sînt scoase la licitatie în turul electoral secund, ce nu s-a împãrtit, ce mai e de adjudecat politic. ÃŽnteleg cã dupã primul tur, PSD defileazã cu 661 de primari care s-au asezat deja în scaune, PD-L cu 472, iar PNL cu 355. Alte partide se mîndresc cu victoria însumatã a 221 de primari. Au rãmas în joc 1.474 de localitãti vãduvite încã de prestatia unui gospodar sef care sã tinã discursuri si sã taie panglici. ÃŽn Capitalã, dincolo de caftelile televizate dintre Oprescu si Blaga, primul catalogat de tabãra celui de-al doilea, „omul lui Iliescu“, cel de-al doilea înscris de tabãra primului drept „omul lui Bãsescu“. Cã al doilea este reprezentant al partidului prezindential e limpede. Aici nu-i loc de dubii. Mai sînt ceva nelãmuriri dacã Oprescu si-a tãiat cu foarfeca cu totul cordonul ombilical care-l lega de PSD, sau a rãmas atîrnat de un mat firav care-i aduce oarece beneficii de sustinere. Tot în Capitalã se mai bat pentru patru sectoare candidati ai PD-L, PSD, PNL si PC. Dincolo de cine va cîstiga, sociologii si analistii din presã pariazã pe un absenteism alarmant. Pentru marile primãrii din tarã se bat la Bistrita PD-L si PSD, la Brãila PNL cu PSD, la Galati PSD cu PD-L, la Ploiesti PSD cu PD-L si încã niste dispute, unele pe muchie, la Iasi, Satu-Mare, Sfîntu Gheorghe, Bacãu. ÃŽn privinta presedintilor Consiliilor Judetene, lucrurile sînt transate în favoarea PSD, mai putin judetul Ilfov, unde în urma unor ciomãgeli de satrã, pe spãgi si terenuri, votul va fi reluat. Pe primele douã locuri se aflã reprezentantii PSD si PD-L. Halca bine rumenitã din care se înfruptã smecherii imobiliari ai Capitalei lasã destule ciosvîrte si împrejur, adicã în judetul Ilfov. E ca o rochie largã de chivutã, cu multe pliuri si ascunzisuri. Nu stii unde sînt pitite salbele cu galbeni.
Duminicã, aproape 3.000 de candidati se bat pentru primãrii mai mari sau mai mici. Jumãtate dintre ei vor cîstiga. Cealaltã jumãtate, agresivã pînã duminicã, violentã cu adversarii, se va cuminti brusc. Nu putini vor fi cei care vor pupa mîna Jupînului, jurîndu-i supunere neconditionatã si iubire pînã la moarte. Nu trebuie sã stai prea departe de focul puterii. ÃŽti va fi frig. E drept cã o vorbã veche zice cã nu e bine sã stai nici prea aproape, fiindcã te poti arde. Aceastã ultimã parte de campanie, dincolo de cîteva avînturi locale, explicate de vechi zîzanii si cumetrii, a fost destul de placidã. Emisiunile electorale au avut de înfruntat meciurile de la Euro 2008 si lehamitea alegãtorilor, multi cu fata întoarsã spre plajele de vacantã. Mã rog, ce va fi va fi. Cert este cã nici o entitate administrativ-teritorialã, de la comunã la oras si municipiu, nu va rãmîne fãrã edil-sef, ales democratic, prin vointa popularã împãturitã în vot. Fiindcã veni vorba de fotbal, nu pot sã nu remarc, trist fireste, renumele pe care ni l-am fãcut în Europa, uneori cu sprijinul unor caricaturi de fãuritori de opinie din tãrile zis civilizate. Un brusture ofilit din presa francezã, vînãt de neputinte si mîncat de icterul dusmãniei, a zis de cîteva ori într-o emisiune de impact cã sîntem un popor de „gãinari“. Gãinã e mã-sa care l-a fãcut pe el cu un cocos galic fãrã gogonele. Alt ciufulit, cu gura strîmbã, din televiziunea englezã ne aratã pe toti grasi si tigani, cu odgoane de aur la gît. Om fi noi tigani, dar nu chiar toti. Pe ici pe colo, prin România, mai nimeresti si cîte unul mai neburtos si mai nerom. ÃŽi aduc aminte cã un tigan român, pe numele lui Ion Voicu, a cîntat dumnezeieste la o vioarã Stradivarius la Londra, luînd atîtea aplauze de la Casa Regalã a Angliei cît n-o sã adune maimutãrelile lui neroade o viatã întreagã. Mãgãrii. Sã închidem aici subiectul si sã mergem mai departe. A venit vara, iunie miroase a flori de tei si viata meritã trãitã.

Articol afisat de 1421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective