Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ilegal, prin Neamt

Ilegal, prin Neamt

• în acest an, 30 de cetãteni strãini au fost îndepãrtati din Neamt pentru sedere ilegalã • numãrul „stranierilor“ care locuiesc legal este de 763 • cei mai multi sînt din Republica Moldova (271), dupã care urmeazã italienii (142) si turcii (92) • din cei 18 cetãteni americani care se aflau anul trecut în Neamt, au mai rãmas doar 15 •

Lucrãtorii Biroului Judetean pentru Imigrãri Neamt au decis expulzarea a 30 de persoane, majoritatea din Republica Moldova si Turcia, care locuiau ilegal în judet. Oamenii legii au aplicat si douã interdictii de intrare în România. Conform celor precizate de comisarul sef Mihail Sescioreanu, seful Biroului Imigrãri Neamt, strãinii sînt verificati periodic, iar cei care sînt gãsiti în neregulã riscã, pe lîngã îndepãrtarea din tarã, si amenzi cuprinse între 400 si 1.200 de lei. Perioada de interdictie se calculeazã astfel: pentru sedere ilegalã de la 30 de zile la un an, perioada de interdictie va fi de 1 an; pentru sedere ilegalã de la 1 an la 2 ani, perioada de interdictie va fi de 2 ani; pentru sedere ilegalã de la 2 ani la 3 ani, perioada de interdictie va fi de 3 ani; pentru o sedere ilegalã de peste 3 ani, perioada de interdictie va fi de 5 ani. Aceastã ultimã mãsurã se reduce la jumãtate în cazul în care strãinul suportã cheltuielile privind returnarea în tara de origine. Strãinii care nu au respectat decizia de returnare pot fi îndepãrtati de pe teritoriul României prin escortarea direct la frontierã.
Numãrul cetãtenilor strãini aflati în evidentele Biroului pentru Imigrãri, a crescut simtitor fatã de anul trecut. La aceastã orã, în judet sînt 763 de strãini, fatã de 583 în urmã cu un an. 255 dintre acestia provin din 15 state membre ale Uniunii Europene, iar din alte 33 de state, 508. Fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, numãrul strãinilor din state UE a crescut cu 79. Cei mai multi „stranieri“, care locuiesc în judetul Neamt, provin din Republica Moldova (271), Italia (142), Turcia (92), Ucraina (22), SUA (15) si Siria (16).
În ceea ce-i priveste pe cei proveniti din state nemembre ale UE, ei se împart în douã categorii. În prima se aflã cei cu sedere permanentã, în numãr de 74, iar în cea de-a doua sînt inclusi cei cu sedere temporarã - 493. Trebuie spus cã majoritatea cetãtenilor strãini, din state nemembre UE, se aflã în judetul Neamt pentru reîntregirea familiei. Este vorba de nu mai putin de 271 de persoane. Altii 30 stau în Neamt desfãsurînd activitãti comerciale, 25 sînt angajati, 83 sînt la studii, 25 deruleazã activitãti umanitar- religioase, iar 56, cu alte scopuri. Strãinilor li se elibereazã permise de sedere cu valabilitate de maxim 1 an. Este vorba de cei cu sedere temporarã care nu sînt membri de familie ai cetãtenilor români. Costul permisului este de 252 de lei, la care se mai adaugã taxele consulare în valoare de 60 de dolari americani, taxa de cerere - 3 lei si taxa de timbru de 1 leu. Cãrtile de rezidentã cu valabilitatea de 5 ani se elibereazã strãinilor cu sedere temporarã, membri de familie ai cetãtenilor români. Costul cãrtii este de 7 lei, la care se mai adaugã taxa de cerere, în valoare de 3 lei, si taxa de timbru de 1 leu. Cãrtile de rezidentã cu valabilitatea de 10 ani se elibereazã strãinilor cu sedere permanentã. Un astfel de document costã 7 lei, la care se adaugã 3 lei - taxã de cerere, 1 leu - taxa de timbru. Pentru eliberarea certificatelor de înregistrare cetãtenilor membrii UE cu sedere temporarã, se percepe 1 leu taxa de timbru.
Cetãtenii membrii UE, cu sedere permanentã, trebuie sã obtinã cartea de rezidentã fãrã valabilitate. Aceasta costã 7 lei, la care se adaugã 1 leu-taxa de timbru.

Articol afisat de 1823 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective