Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Halal autoritãti!!!!!

• comisia interministerialã a gãsit cadrul legal care sã permitã efectuarea întreruperii sarcinii fetitei de 11 ani, gravidã în 21 de sãptãmîni • pe baza Codului penal si a altor douã legi, comisia a decis efectuarea interventiei chirurgicale deoarece „gravida este copil, este victima unui abuz sexual si existã riscuri majore pentru sãnãtatea sa mintalã în cazul evolutiei la termen a sarcinii“ • pãrintii au refuzat ca operatia sã fie fãcutã în tarã si au semnat un document în acest sens •

Întreruperea sarcinii fetitei de 11 ani, din Piatra Soimului, care este gravidã în a 21-a sãptãmînã se poate face în tarã. Acesta este verdictul dat dupã douã zile de deliberãri de cãtre comisia interministerialã alcãtuitã din medici, juristi si psihologi. Si, de unde pînã acum douã zile Codul penal din România nu oferea iesire din aceastã situatie, în cele din urmã a fost gãsitã baza legalã care permite rezolvarea acestui caz. Astfel, uzînd de articolul 185 al Codului penal, litera a, alineatul 6, Legea 272/2004, articolului 2, Legea 46/2003, alineatul 3, articolului 26, comisia a decis întreruperea cursului sarcinii deoarece gravida este copil, este victima unui abuz sexual si existã riscuri majore pentru sãnãtatea sa mintalã în cazul evolutiei la termen a sarcinii. În raportul Comisiei interministeriale coordonate de cãtre secretarul de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãtii, Vlad Iliescu, se mai precizeazã cã mult prea tînãra mãmicã nu are capacitatea psihologicã de a creste copilul. Oficialul a subliniat cã ducerea sarcinii pînã la capãt ar produce mamei marginalizare, depresie în formã gravã, care ar putea-o împinge chiar la suicid. Ca atare, legea permite întreruperea sarcinii deoarece este vorba de o situatie care prezintã riscuri imediate, dar si pe termen lung. În ceea ce priveste legea avortului, comisia a concluzionat cã este nevoie doar de actualizarea ei printr-un ordin comun al autoritãtilor competente.

Unde în România... nici un cuvînt

Tinînd cont de pleiada de argumente pro întrerupere de sarcinã gãsite de cãtre comisia întrunitã pentru a analiza acest caz, ne întrebãm cum de s-au gãsit „portite“ în legislatia româneascã abia dupã ce s-a aflat cã întreruperea sarcinii va fi fãcutã într-o clinicã din Marea Britanie. Iar costul interventiei si al spitalizãrii vor fi suportate de cãtre o româncã stabilitã acolo de cîtiva ani, care s-a oferit sã suporte si cheltuielile de transport ale micutei paciente si ale pãrintilor sãi. Binefãcãtoarea familiei din Piatra Soimului s-a arãtat îngrozitã de ideea cã un copil de 11 ani poate fi obligat sã nascã. Cu alte cuvinte, asta a acoperit de rusine autoritãtile românesti si le-a pus la treabã. Pentru cã altfel nu se explicã de ce pînã acum douã zile cei în drept nu s-au implicat în elucidarea acestui caz si au dat dovadã de indolentã. Pe de altã parte, ne întrebãm dacã nu cumva comisia interministerialã a dat dovadã de superficialitate în ceea ce priveste solutionarea cazului fetitei de 11 ani gravidã în 21 de sãptãmîni, dat fiind faptul cã nu a precizat unitatea spitaliceascã în care sã fie efectuatã interventia chirurgicalã de tip cezarianã. Cãci, dupã cum se stie, copila a fost plimbatã de la Maternitatea Judeteanã Neamt la Maternitatea „Cuza Vodã“ din Iasi, iar la un moment dat intra în discutia referitoare la interventie si Maternitatea „Polizu“ din Bucuresti.

Purtati pe drumuri

În schimb, secretarul de stat Valentin Iliescu a recomandat consilierea psihologicã a fetitei abuzate si a familiei. Probabil din acest motiv, Florina, fetita de 11 ani, a fost adusã ieri dimineatã de cãtre pãrinti la sediul Protectiei Copilului din Piatra Neamt, unde, i s-a fãcut o evaluare psihologicã. În aceastã problemã a fost implicat chiar primarul comunei Piatra Soimului, Nicolae Nicorescu.
„Joi searã, (26 iunie - n.r.) am fost contactat de cãtre domnul director Dan Marian Lospa de la Protectia Copilului Neamt care m-a rugat sã aduc fetita si pe pãrintii ei la Piatra Neamt, pentru cã trebuie sã i se facã o testare psihologicã micutei. I-am anuntat imediat pe pãrinti si azi dimineatã (ieri, vineri, 27 iunie - n.r.) i-am însotit la sediul acestei institutii. Eu am mers în fatã cu masina mea, iar ei în spatele meu, cu Dacia lor. Dupã ce i-am dus acolo, am plecat si mi-am vãzut de treburile mele“, a declarat primarul comunei Piatra Soimului. Dan Marina Lospa, director în cadrul Directiei Generale de Asistentã Socialã si pentru Protectia Copilului (DGASPC ) Neamt, a confirmat afirmatiile lui Nicolae Nicorescu. „Noi ne-am oferit sprijinul acestei familii care trece printr-o experientã asa de dramaticã, asigurînd consiliere psihologicã. Atît fetita are nevoie de asa ceva, cît si pãrintii. Si pentru asta i-am invitat pe toti azi (ieri, 27 iunie - n.r.) aici, mai ales cã pentru fetitã se impunea o evaluare psihologicã. Nu stiu dacã ati aflat vestea bunã, care s-a difuzat acum cîteva minute, cã s-a decis cã se poate face avortul în tarã“, a declarat Dan Marian Lospa.

Rezolvarea în tarã a cazului, refuzatã de pãrinti

ÃŽn jurul orei 14, Mihai Hanganu, director al GGASPC Neamt a dispus formarea unei comisii alcãtuitã din reprezentanti ai institutiei care sã meargã acasã la pãrintii Florinei si sã îi întrebe dacã acceptã efectuarea interventiei chirurgicale în tarã. Avînd în vedere cã au fost fãcute toate aranjamentele necesare în vederea plecãrii urgente a fetitei si a mamei sale în Marea Britanie, pãrintii au refuzat „oferta“ statului român si au si semnat un document în acest sens. „Este bine cã s-a ajuns la o decizie favorabilã, dar e prea tîrziu. Noi facem acum ultimele pregãtiri ca sã plecãm în Anglia. Au fost zile de zbucium cum nimeni nu-si poate da seama. Poate doar cineva în situatia noastrã. Nu ne dorim sã mai fie situatii ca ale noastre, dar plecînd de la grozãvia care s-a abãtut peste noi, poate cã decizia ministerului o sã foloseascã la alte mame si tati care nu stiu încotro s-o apuce de necaz“, a sustinut Lãcrãmioara V., mama copilului care, la 11 ani, poartã în pîntece un copil, dupã ce a fost violatã de un unchi.

Articol afisat de 1924 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective